Dokazi o ubistvu Dade Vujasinović

Komisija za istraživanje ubistava novinara pronašla je dokaze u slučaju ubistva novinarke Dade Vujasinović, koji su se vodili kao izgubljeni od 1999. godine.

Izvor: B92

Utorak, 09.04.2013.

11:39

Default images

U rasvetljavanju smrti novinarke Dade Vujasinović pronađeni su predmeti, dokazi koji će omogućiti superveštačenje, a u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije biće predloženo da neki svedoci dobiju zaštićeni status, navedeno je u izveštaju ove komisije.

U procesu rasvetljavanja ubistva Dade Vujasinović biće angažovani strani eksperti za balistiku i sudsku medicinu, saopštila je Komisija i istakla da se upravo uspostavlja komunikacija sa Institutom za bezbednost u Visbadenu. U superekspertizi će biti obavljena rekonstrukcija ubistva i sve druge neophodne radnje iz oblasti kriminalističke istrage.

Podsetimo, juče je obeležena 19. godišnjica ubistva Dade Vujasinović. Slučaj ubistva Slavka Ćuruvije je najobimniji po količini prikupljenog materijala, svedočenjima, dokazima i izjavama i sadrži više od 2.000 strana dokumenata. Evidentirani su svi koji mogu pomoći svojim svedočenjima, bilo kao zaštićeni svedoci ili svedoci koji nisu učesnici događaja, a kojima je potrebna zaštita jer postoji mogućnost da raspolažu činjenicama koje bi bile relevantne za utvrđivanje identiteta ubica.

Komisija će predložiti Tužilaštvu za organizovani kriminal da pokrene proces u kojem bi bila ponuđena zaštita ovim licima ukoliko prezentuju ključne informacije koje bi dovele do identifikacije ubica i nalogodavaca i uspešnog sudskog epiloga ovog procesa.

U slučaju ubistva novinara Milana Pantića, nova istraga se vodi kao prioritet rada istražnih organa iz Jagodine, uz podršku centrale Uprave kriminalističke policije i uz saradnju tima istražitelja i analitičara angažovanih na svim slučajevima kojima se bavi Komisija. Intenzivno se proveravaju i iskazi lica koja su samoinicijativno pristupila Komisiji nakon njenog formiranja, sa željom da predoče svoja saznanja.

U Komisiji navode da je slučaj ubistva medijskih radnika RTS-a tokom bombardovanja 1999. godine naknadno, na predlog porodica žrtava, pridodat mandatu Komisije i da će u narednom periodu biti postavljeni ciljevi i osnovni elementi za obnovu istrage.

Komisija podseća da je novinarska profesija pod permanentnim pritiskom, kroz direktne pretnje nasiljem nad novinarima i medijima, ali i kroz finansijsko iscrpljivanje, tužbe i visoke finansijske odštete.

"Na svaki način se pokušava da se mediji zastraše, kako bi odustali od bavljenja istraživačkim novinarstvom, i da se ugrozi njihova sloboda kako bi se onemogućilo svebuhvatno bavljenje najtežim društvenim pitanjima. Osiromašenje društva, a samim tim i medija, dovelo je do toga da su mediji i novinari ranjiviji nego ikada", navodi Komisija u svom izveštaju.

Proces otkrivanja počinilaca najtežih dela, ubistava novinara, nametnuo se kao prioritet i potpuno je jasna rešenost članova Komisije da na ovom poslu rade sve dok se ubistva ne rasvetle, u čemu je potrebna mnogo veća solidarnost svih novinara, medija i udruženja, kao i celog društva, navodi se u izveštaju koji je potpisao predsednik Komisije Veran Matić.

Komisija za istraživanje ubistava novinara je osnovana pre dva meseca kako bi se učinio dodatni napor u istraživanju razloga zbog kojih do sada nisu otkriveni nalogodavci i ubice Vujasinovićeve, Ćuruvije i Pantića. Naknadno je mandat Komisije proširen i na slučaj ubistva medijskih radnika Radio-televizije Srbije u bombardovanju 1999. godine.

U prva dva meseca rada Komisije evidentirana je i prikupljana dokumentacija koja se nalazila na različitim mestima: u MUP, BIA, tužilaštvima. Ovo je prvi put da se gotovo sva saznanja koja poseduju institucije sistema nalaze na jednom mestu i prvi put su svi važni učesnici istraga sa tim upoznati, navela je Komisija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: