Dve i po godine zatvora zbog lasera

Sud u Kaliforniji osudio je na dve i po godine zatvora tinejdžera jer je džepnim laserom ometao letenje dve letelice i ugrozio živote putnika i članova posada.

Izvor: B92

Utorak, 26.03.2013.

23:01

Default images

Adam Gardenhajer je u martu prošle godine namerno usmerio zeleno svetlo lasera ka poslovnom avionu tipa "cesna sitejšen", koji je u tom trenutku trebalo da sleti na aerodrom "Bob Houp" u Burbanku. Pilot tog aviona bio je privremeno zaslepljen i imao je problema sa vidom narednih nekoliko sati.

Nakon toga, u potragu za neodgovornim Gardenhajerom uputio se policijski helikopter. Tinejdžer je, ne znajući to, uperio laserski snop i ka pilotu policijskog helikoptera, koji je, međutim, imao zaštitne naočare, tako da lasersko svetlo nije moglo da ga poremeti u upravljanju letelicom.

Gardenhajer se na taj način i otkrio policiji, koja je iz helikoptera uspela lako da ga locira na zemlji. Presuda Gardenhajeru druga je osuđujuća presuda od tada.

Ometanje pilota prilikom letenja laserom sa zemlje od februara 2012. godine u SAD je krivično delo na saveznom nivou, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Američke Civilna kontrola leta navodi da je lasersko svetlo, koje može da bude čak i na običnim jeftinim hemijskim olovkama, iako malo u prečniku kada se uperi na blizinu, vrlo opasno na daljinu jer može potpuno da zaslepi pilota.

To može biti pogubno, posebno u situacijama kao što su sletanje i poletanje, gde je neophodna maksimalna koncentracija pilota.

Ometanje letelica laserom pri sletanju i poletanju nije slučaj samo u SAD. Za poslednje tri godine u svetu je zabeleženo više od 4.500 takvih slučajeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: