Protest Palestinaca protiv Obame

Palestinska policija sukobila se s desetinama demonstranata koji su protestovali protiv predstojeće posete američkog predsednika Baraka Obame Zapadnoj obali.

Izvor: B92

Utorak, 19.03.2013.

22:58

Default images

Policija je sprečila da demonstranti stignu do glavnih kancelarija palestinskog predsednika Mahmuda Abasa u Ramali, ali ozbiljnih povreda nije bilo.

Palestinsci su skeptični u odnosu na posetu Obame koji će se sutra u Jerusalimu sastati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, a u četvrtak s Abasom u Ramali.

Američki zvaničnici namerno nisu podgrevali očekivanja, otvoreno najavivši da se neće težiti momentalnoj obnovi pregovora s Izraelom, koji su u zastoju od septembra 2010. godine.
Foto: Beta/AP
Pregovori su propali jer je Izrael odbio da zamrzne izgradnju jevrejskih naselja na teritoriji na kojoj Palestinci žele da osnuju nezavisnu državu. Abas je zahtevao da naseljavanje te teritroije prestane kako bi se vratio pregovaračkom stolu, a izraelska strana je zagovarala pregovore bez postavljanja preduslova.
Foto: Beta/AP
Jedan od demonstranata Huvaida Araf rekao je da je “narod razočaran, da Obama nije učinio ništa i da pomoć okupaciji Izraela nastavlja da teče“, prenosi Rojteres.

Uoči posete američkog predsednika gomilaju se bezbednosne snage i u Jerusalimu i u Ramali. Oko 5.000 policajaca vodiće računa u bezbednosti na ulicama Jerusalima, a na Zapadnoj obali će biti raspoređeno 3.000 palestinskih policajaca.
Foto: Beta/AP
Tamo protesti inače jačaju poslednjih nedelja i devet Palestinaca je ubijeno od decembra u sukobima s izraelskim snagama.

Obama će u petak, pre odlaska u Jordan, obići Crkvu Hristovog rođenja u Vitlejemu na Zapadnoj obali. Malo Palestinaca očekuje da ova poseta, prva od kako je Obama postao predsednik 2009. godine, doprinese izmeni njihovih stavova, jer on, kako kažu, nije vodio računa o njihovim ciljevima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: