Smrt ruskog deteta nesrećan slučaj

Rezultati autopsije tela trogodišnjeg ruskog dečaka koji je usvojen u Teksasu, a preminuo u januaru, pokazali da je u pitanju nesrećan slučaj. Moskva zabrinuta.

Izvor: B92

Subota, 02.03.2013.

09:58

Default images

Smrt ovog dečaka izazvala je dodatne tenzije između SAD i Rusije.

Maksim Kuzmin, odnosno Maks Šato, koga je iz ruskog sirotišta usvojio par iz Teksasa, preminuo je 21. januara, a istaknuti ruski zvaničnik izazvao je pravu buru u javnosti prošlog meseca, tvrdeći da je dečaka ubila njegova majka.

Međutim, četiri američka lekara zaključila su da je dečak preminuo nesrećnim slučajem, zbog oštećene arterije u stomaku, kao i da je imao povrede na telu koje je sam sebi naneo, budući da se navodi i da je bio mentalno bolestan.

Nakon što su pregledali rezultate autopsije, lekari su rekli da usvojeni roditelji malog Maksa nisu učinili ništa loše, javio je BBC.

Istraga u SAD o ovom slučaju je još u toku, a tužioci će razmotriti pokretanje tužbe za nebrigu o detetu i nenamerno povređivanje.

S druge strane, ruske vlasti nezavisno vode istragu o smrti dečaka, a poslanici u Dumi zatražili su da brat preminulog ruskog dečaka, koga je usvojila ista porodica prošle jeseni, bude vraćen u Rusiju.

Rusija: Izveštaj iz SAD nepotpun, hoćemo dokumentaciju

Rusija je danas izrazila zabrinutost zbog toga što su američki lekari zaključili da par iz Teksasa, koji je usvojio trogodišnjeg ruskog dečaka, koji je preminuo u januaru, nije kriv za njegovu smrt.

"Moskva je zabrinuta zbog izveštaja o tome da je, prema zvaničnoj verziji, smrt Maksima Kuzmina prouzrokovala oštećena arterija u njegovom stomaku", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Ministarstvo je istaklo da se rezultati autopsije iz SAD smatraju nepotpunim i da se od američkih vlasti zahteva da Rusiji dostave potrebnu dokumentaciju kako bi se rasvetlio ovaj slučaj, uključujući dečakovu smrtovnicu, javila je agencija Frans pres.

U Moskvi će se danas održati miting i protestna šetnja pod nazivom "Marš za prava dece" povodom smrti Maksima Kuzmina.

Moskva odavno ulaže pritužbe na tretman ruske siročadi koju su usvojili američki roditelji, a Rusi su u decembru usvojili zakon kojim se Amerikancima zabranjuje da usvajaju rusku decu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: