April preloman, odluka na Vidovdan

Vidovdan će ove godine biti značajan za Srbiju, ali u smislu da će se tada definitivno znati, da li Srbija ima datum za početak pregovora sa EU.

Izvor: B92, Beta

Subota, 23.02.2013.

11:43

Default images

Nove runde dijaloga Beograda i Prištine u martu, trebalo bi da donesu konkretan napredak, koji će biti poslednji test pred izveštaj Evropske komisije.

Rokovi za Srbiju su jasni, na osnovu izveštaja evropske komisije u aprilu, 28. juna će države članice Unije odlučiti o datumu, poručuje šef Delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer.

Dežer je na konferenciji za novinare u Beogradu povodom prvog seminara Regionalne akademije za demokratiju (RAD), upozorio i da nema mnogo vremena za ispunjavanje postavljenih uslova.

"Ne može sve biti rešeno preko noći, ali važno je da do 16. aprila (kada će Evropska komisija podneti izveštaj o napretku), steknemo osećaj da stvari idu u dobrom pravcu i da se postiže napredak", navodi Dežer.

Dežer je ocenio da je u dosadašnjih pet rundi dijaloga ostvaren napredak i da se početkom marta očekuju novi razgovori.

"Želimo da vidimo dalji napredak, kao i sprovođenje u delo ranije postignutih dogovora, posebno Sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, kancelarijama oficira za vezu, energetici, telekomunikacijama... Imamo ograničeno vreme i moramo uložiti energiju i napore u tom pravcu", istakao je on.

Kada je reč o procesu reformi, Brisel očekuje napredak i u reformi javne uprave i pravosuđa, borbi protiv korupcije, antidiskriminaciji, zaštiti manjina i drugim pitanjima, dodao je Dežer.

Generalni direktor Direktorata Evropske komisije za proširenje Stefano Sanino izjavio je da je Srbija u fokusu pažnje EU i da je april prelomni trenutak.

"Važno je postići opipljiv napredak do aprila jer bi eventualno postizanje sporazuma u poslednjem trenutku moglo da izazove sumnju kod članica EU. April je prelomniji trenutak za Srbiju od juna i ključni mesec", istakao je Sanino koji je opširnije o evrointegracijama Srbije govorio u intervjuu za B92.
Ivan Vejvoda (FoNet)
Kompromis o severu Kosova, kao jednom od najvažnijih tema dijaloga Beograda i Prištine, je na pomolu, smatra potpredsednik Nemačkog Maršalovog fonda Ivan Vejvoda. Obe strane će morati da popuste, a rešenju problema mora se pristupiti realno.

"Mislim da je javno mnjenje u Srbiji spremno na kompromis, a na zvaničnicima je da nađu taj prostor koji će biti prihvatljiv. Teško je reći koji će to tačno oblik autonomije biti", kaže Vejvoda.

"Ne verujem da je ijedna strana spremna da odustane od pregovora. Biće, kao što to i ova vlada govori, bolnih trenutaka, jer nema tu lepog rešenja gde će svi pevati”, podseća on.

Vejvoda je ocenio da Srbija ipak ima "veće šanse da dobije nego da ne dobije početak pregovora o prijemu" u EU.

"Svakako smo bliže EU. Ne treba da zaboravimo da je to proces koji traje dosta dugo. Svi učesnici u tom procesu su se penjali na sledeću stepenicu, tako da je ova vlada mogla da preuzme štafetnu palicu i da taj proces vodi dalje", rekao je Vejvoda.

Vejvoda, koji je i dekan RAD-a, ocenio je da dinamika integracije jako važna za stabilnost u regionu, da se "učvrste temelji mira i stabilnosti".

Činjenica da su se premijeri iz Beograda i Prištine, Ivica Dačić I Hašim Tači, našli toliko puta, pa i predsednik i predsednica Srbije i Kosova, Tomislav Nikolić i Atifete Jahjaga, govori o tome da postoji dinamika koja je donekle ubrzana, naveo je Vejvoda. Ta dinamika vezana je i za dobijanje datuma pregovora Srbije i EU, što je, kako je rekao, ključno u ovoj fazi.

Ništa manje značajna od samog dijaloga u Briselu, prema oceni Sonje Liht, za dalji tok evrointegracija bila je i poseta prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića Berlinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: