Spektakularna pljačka u Briselu

Naoružani pljačkaši, maskirani u policajce, ukrali tokom spektakularne pljačke dijamante vredne 37 miliona evra iz švajcarskog aviona na aerodromu u Briselu.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 19.02.2013.

10:24

Default images

Mediji su plen pljačkaša ranije procenili na 350 miliona evra. Belgijsko tužilaštvo još nije utvrdilo ukupnu vrednost ukradenih predmeta.

Kako je javila državna VRT, četvorica naoružanih muškaraca dovezla su se sinoć između 19.47 i 20 sati u dva crna vozila u trenutku dok se iz transportnog vozila vredna pošiljka prebacivala u putnički avion kompanije "Svis".

Oni su se crnim automobilima s rotirajućim svetlima probili na pistu aerodroma sve do aviona, a onda, uz pretnju vatrenim oružjem, ukrali 120 paketa, među kojima su bili i oni s dijamantima, zlatom i nakitom kompanije "Brinks dajmond end džuleri", navodi belgijski sajt Demorgen.be.

Belgijsko tužilaštvo još nije utvrdilo ukupnu vrednost ukradenih predmeta. Demorgen.be navodi da vrednost plena najverovatnije iznosi 37 miliona evra.

Lopovi su se velikom brzinom odvezli posle pljačke. Policija je kasnije pronašla jedno vozilo koje je, kako prenose lokalni mediji, bilo zapaljeno.

Demorgen.be navodi i da su pljačkaši za svega tri minuta izveli celu operaciju, bez ijednog ispaljenog metka i bez povređenih. Oni su, prema još nepotvrđenim informacijama, na nišanu držali zaposlene na aerodromu, dok putnici nisu bili ni svesni toga da je u toku pljačka.

Policija traga za njima.

Aerodrom u Briselu jedna je od najprometnijih svetskih izvoznih luka za trgovinu dijamantima. Od Аntverpena, centra za trgovinu i obradu dijamanata, udaljen je svega 40 kilometara. Prošle godine je iz te luke izvezeno 6,95 miliona karata dijamanata.

Vlasnici draguljarnica i zlatara u Аntverpenu često su na meti pljačkaša. U oktobru prošle godine jednom trgovcu iz Indije ukraden je nakit vredan 21 milion evra. Pretpostavlja se da su ga opljačkali italijanski mafijaši. Lokalna policija ponudila je nagradu od 500.000 evra za informacije o pljačkašima.

U martu 2010. desila se slična pljačka. Lopovi su tada upali u dom jednog indijskog juvelira i naterali ga da im iz svoje prodavnice da nakit vredan 4,5 miliona evra.

Najveća pljačka dijamanata u Antverpenu odigrala se u februaru 2003. godine. Pljačkaši su tada provalili u "Dajmond centar" i ispraznili 160 sefova i odneli dijamante vredne najmanje sto miliona evra. Italijan Leonardo Notarbartolo osuđen je zbog te pljačke, ali plen nikada nije pronađen. On je krajem januara ponovo bio uhapšen na aerodromu u Parizu.

Pljačkaši u ovom belgijskom gradu se, kako navodi Demorgen.be, ne ograničavaju samo na dijamante. U martu 2007. godine iz banke ABN-AMRO lopovi su odneli 21 milion evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: