U Podgorici Bulevar Srđana Aleksića

Odbornici podgoričkog parlamenta odlučili su da jedan od bulevara u glavnom gradu Crne Gore nosi ime Srđana Aleksića.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.02.2013.

18:35

Default images

Ta inicijativa dobila je prethodno saglasnost Vlade Crne Gore, Ministarstva kulture i mesne zajednice na čijem će području biti saobraćajnica, saopšteno je danas u Podgorici.

Savet glavnog grada Podgorice ranije je jednoglasno predložio da jedan bulevar nosi ime Srđana Aleksića, Srbina iz Trebinja koji je tokom rata u BiH poginuo štiteći komšiju muslimana od svojih sunarodnika.

Helsinški odbor za ljudska prava BiH dodelio mu je posthumno Povelju, a 14. februara 2012. godine Srbija ga je odlikovala zlatnom medaljom Miloš Obilić za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva.

U Novom Sadu i Pančevu postoje prolazi, a u Sarajevu ulica sa imenom hrabrog mladića.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik nedavno je u Banjaluci ordenom časti RS sa zlatnim zracima posthumno odlikovao Aleksića.

Podgorički parlament odlučio je da se novosagrađena mini zaobilaznica - most na Ribnici ubuduće zove most Vinstona Čerčila, a usvojena je i odluka da se jedna ulica nazove po šeiku Zaidu, koji je osnivača Ujedinjenih Arapskih Emirata. Jedna od ulica u Podgorici zvaće se po Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, a ulicu je dobio i crnogorski dečji pesnik Dragan Radulović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: