Inspekcija: Mleko u Srbiji bezbedno

Mleko na tržištu Srbije bezbedno je za ljudsku upotrebu, pokazala je vanredna inspekcijska kontrola, koju je sprovelo Ministarstvo poljoprivrede.

Izvor: B92

Utorak, 12.02.2013.

14:55

Default images

To je utvrđeno na osnovu analize 50 od ukupno 300 uzoraka, koji su uzeti u vanrednoj inspekcijskoj kontroli o kvalitetu mleka u Srbiji.

Mleko "Dukat", povučeno iz Hrvatske, nikada nije uvezeno u Srbiju, rekao je načelnik Poljoprivredne inspekcije Nenad Katanić. On je naglasio da Srbija mleko uvozi iz BIH i da je i ono prekontrolisano i utvrđeno je da je bezbedno.

Sada se sprovodi vanredna inspekcijska kontrola, u kojoj će biti uzeto 300 uzoraka svih domaćih i stranih proizvođača mleka na tržištu Srbije i očekuje se da će ukupni rezultati biti završeni tokom dana, najavio je Katanić.

On je apelovao na medije da ne prenose senzacionalne i netačne vesti, koje nanose štetu ekonomiji Srbije.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede popili su po čašu mleka, pred novinarima, kao dokaz da je mleko u Srbiji ispravno.

Pre nekoliko dana povučeno je s tržišta Hrvatske, BiH i Crne Gore dugotrajno mleko "Dukat" i "Vindija" hrvatskog proizvođača, zbog prisustva aflatoksina M1, koji je kancerogen.

Zoran Roksandić, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, rekao je ranije za B92 da su aflatoksini nađeni u mleku "Dukat" i "Vindija" veoma štetni i kancerogeni. Roksandić je objasnio da su aflatoksini plesni, koji u digestivni trakt ljudi dospevaju putem stočne hrane.

Pošto su nalazom Hrvatskog veterinarskog instituta utvrđene koncentracije aflatoksina M1 manjih odstupanja od dozvoljenih, uzorci mleka su poslati u specijalizovanu laboratoriju u Beču zbog dodatnih analiza, a rezultati će biti poznati sredinom februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: