Vatikan: Papa ne ide zbog bolesti

Papa Benedikt Šesnaesti ne odlazi sa tog mesta zbog navodne bolesti, izjavio je otac Federiko Lombardi, direktor Kancelarije za medije Svete stolice.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.02.2013.

20:51

Default images

"Ne postoji nikakva trenutna bolest koja je navodno uticala na papinu odluku. Poslednjih meseci gubio je snagu. Znamo koliko ima godina i da je sasvim normalno za osobu u poznim godinama da doživi gubitak snage, a papa je to osetio poslednjih meseci i priznao je to s lucidnošću", kazao je otac Lombardi.

Benedikt Šesnaesti pati od artritisa i reume, ali i ozbiljnost funkcije koju obavlja uticala je na njegovo zdravstveno stanje, prenela je agencija Ansa navode njegovih saradnika.

Papa, koji je ranije danas najavio da će se povući sa tog mesta krajem februara, pati i od hronične aritmije, ali kako navode bolnički izvori koje citira Ansa, odbija da uzima lekove koji su mu prepisani.

"Tokom našeg poslednjeg razgovora činilo se kao da je shvatio da umor počinje da ga savladava", tako je predsednik Italije Đorđo Napolitano potvrdio da poglavar Rimokatoličke crkve tokom njihovog poslednjeg susreta u Vatikanu prošle nedelje, nije krio da je odlučio da se povuče.

Razgovor u kojem se papa navodno poverio šefu italijanske države "bio je izuzetno emotivan", prenosi Ansa navode iz vatikanske Kancelarije za odnose sa medijima.

Ranije danas, po objavljivanju papine odluke da se povuče, Napolitano je ocenio da je taj potez Benedikta Šesnaestog "izuzetno hrabar", podsetivši "koliko je mandat poglavara Katoličke crkve zahtevna uloga".

"Poglavar je odluku doneo pre više meseci, posle puta u Meksiko i na Kubu, u tajnosti koju niko nije mogao da naruši, a pošto je iznova preispitivao sopstvenu savest pred Bogom, povodom svojih poodmaklih godina", ocenio je direktor vatikanskog lista Oservatore Romano Đan Maria Vian.

Današnja najava sedma je u istoriji, a prva posle 600 godina da će se jedan papa povući sa funkcije. Za verske i političke lidere u svetu vest da se papa povlači je dočekana "grom iz vedra neba". O tome kako se bira novi papa, pročitajte ovde. Život pape Benedikta XVI kroz fotografije, pogledajte u našoj Galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: