Turska: Kardaji pred sudom

Bivši načelnik generalštaba turske vojske Haki Karadaji koji je danas uhapšen zbog uloge u državnom udaru 1997. godine, pojavio se pred tužilaštvom.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.01.2013.

20:56

Default images

On je bio načelnik generalštaba od 1994. do 1998, u vreme kad je moćna turska vojska poslednji put 1997. godine bila umešana u državni udar.

Karadaji je odgovarao na pitanja vezano za kampanju kojom je svrgnut premijer Nedžmetin Erbakan čiju je vladu vojska smatrala proislamskom.

Tužilašvo je u tom predmetu podiglo optužnicu protiv još šest penzionisanih generala. Udar iz 1997. godine je nazvan "post-modernim" jer vojska nije prigrabila vlast tenkovima i vojnicima veće je vlada zamenena drugom vladajućom koalicijom, preneo je AP.

Turska vojska, koja je smatrala da je njena dužnost da zaštiti sekularnu tradiciju zemlje prethodno je organizovala još tri puča.

Po dolasku na vlast 2002. godine pemijer Redžep Tajip Erdogan obuzdao je vlast generala i obećao da će jednom zauvek suzbiti uticaj vojske na politiku.

Sud je u septembru u prvostepenom postupku osudio oko 330 oficira vojske za zaveru da sruše Erdoganovu vladu 2003. godine a neki su dobili 20 godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: