Vulin: Privrednici da daju predloge

Direktor Vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin razgovarao u Kosovskoj Mitrovici sa privrednicima i predstavnicima sindikalnih organizacija sa severa KiM.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.12.2012.

00:18

Default images

Sastanak Vulina sa privrednicima i sindikalcima počeo je oko 11 časova u zgradi Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Kosovskoj Mitrovici.

On je nakon sastanka izjavio da Srbi iz pokrajine moraju biti uključeni u razgovore koji se vode u Briselu.

Vulin je rekao da je politika Vlade i Kancelarije kojom rukovodi da Srbi sa Kosova moraju biti uključeni u apsolutno svaki oblik razgovora - pregovaranja od tehničkog do političkog.

“Predstavnici privrednika će dati svoje konkretne sugestije, planove za naše pregovarače u Briselu, a očekujem da će se priključiti i tehničkim pregovorima. Razgovarali smo o svemu što nas tišti, od IBM-a preko protesta do toga šta da radimo iduće godine”, rekao je Vulin.

On je istakao da je na sastanku bilo reči o tome na koji način osposobiti privredu, olakšati svakodnevni život svima koji žive na Kosovu i Metohiji i kako izjednačiti svakog ko živi ovde sa onim ko živi u centralnoj Srbiji.

Ovo je samo jedan od sastanaka, želim da ovo bude praksa, razgovarali smo, takođe, o tome kako da rešimo problem sa privrednim komorama i o tome kako da oni koji stvaraju život ovde dobiju podršku od svoje države, rekao je Vulin.

Jedan od učesnika sastanka, direktor fabrike “Lola fot” iz Leška Vukoje Vukojević istakao je da je ovo jedan u nizu sastanaka koji govori da će se konačno raditi u interesu privrede, poljoprivrede, radi opstanka građana na ovom prostoru. On je kazao da su problemi izneti i sada se očekuje da se operativno radi na terenu.

"Što se tiče protesta privrednika, dogovorili smo se da se preko organizacije kakva je Komora svi povežu i budu jedinstveni i procene na koji način, kakvim akcijama i aktivnostima je najbolje dati potporu državi Srbiji kako bi lakše mogla da ostvari ono što je zacrtala prema Kosovu i Metohiji. Ostalo je da se iznađe rešenje kod akcizne i druge robe koja se sada u maloj količini prevozi u bruto težini i mislim da tu ima razumevanja i da će se pokušati iznalaženje rešenja da se veća količina robe na neki drugi način dopremi na sever Kosova", rekao je Vukojević.

On je, ipak, naglasio da problem i dalje ostaje i da misli da će država prema obećanjima raditi u interesu privrednika. Privrednici sa severa Kosova izneli su zahtev prilikom dvočasovne blokade puteva u ponedeljak i sredu da im se omogući da preko prelaza Jarinje mogu uvoziti više od 3,5 tone akcizne robe i da dažbine plaćaju Srbiji, a ne privremenim kosovskim institucijama.

Vulin će u toku dana imati i sastanak sa predstavnicima UNMIK-a sa kojima će razgovarati o UNMIK administraciji Mitrovica koja je skoro u potpunosti ugašena.

On je uoči sastanka Tanjugu rekao da će predstavnici UNMIK-a morati da objasne "šta ćemo da radimo bez pečata UNMIK-a, kako ćemo overavati dokumenta u redovnom prometu roba koji po Rezoluciji 12 44 UNMIK treba da radi".

Vulin je zapitao da li ukidanje UNMIK administracije u Mitrovici znači da se Srbi gurnu u bezakonje i da se situacija na severu Kosova još više zakomplikuje.

"Želim da poručim predstavnicima međunarodne zajednice da je smanjenje njihovog prisustva u pokrajini veoma loša vest", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: