Nikolić u petak sa Srbima sa KiM

Direktor vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin kazao da će se predsednik Nikolić u petak sastati s predstavnicima kosovskih Srba južno i severno od Ibra.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 19.12.2012.

13:45

Default images

Nikolić će o nacrtu platforme za Kosovo i Metohiju sutra razgovarati s predstavnicima opozicije, a Vulin je izrazio očekivanje da će se tu pokazati nacionalno jedinstvo, da će svi moći da zanemare svoje ideološke razlike, trenutne političke interese i reći da nemaju ništa preče i značajnije.

“Hajde da jednom u istoriji budemo svi na jednoj strani. Hajde da Srbi pokušaju da budu jedinstveni oko nečega, a platforma je zaista dokument oko koga možemo da budemo jedinstveni i oko koga mislim da možemo imati samo tehničke, ali nikako fundamentalne razlike”, kazao je Vulin u izjavi Tanjugu .

"Dogovor je da se carina ne plaća"

Direktor vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin izjavio da se mora sprovoditi dogovor o nenaplaćivanju carina i poreza na prelazima Brnjak i Jarinje.

Ukoliko ne bude tako, onda neće biti sprovođen ni Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima, ukazao je Vulin.

"Dogovor o nenaplaćivanju carina su postigli premijer Srbije Ivica Dačić i Hašim Tači i to se mora sprovoditi, a ako se to ne desi neće biti sprovođen ni Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima. Tako će biti dok ekspertske grupe završe svoj posao", rekao je Vulin.

Vulin je u izjavi Tanjugu objasnio da je država rekla šta je imala, izborila ono što je mogla u ovom trenutku, ocenivši da više nema prepreka za normalno funkcionisanje života na severu Kosova i Metohije.

"Sada će se taj sporazum sprovoditi. Ako se ne bude sprovodio, onda svi imamo razloga i za proteste i za određene recipročne mere koje mi kao država možemo i koje smo obavezni da preduzmemo, ali sada da radimo nešto mimo države i iz nekog sopstvenog interesa, niko od nas nema pravo na to", poručio je Vulin.

“Nisam imao primedbe na primedbe. Privrednici imaju pravo na svoje stavove i ja to ne doživljavam kao protest privrednika. To je protest građana severa Kosova i Metohije koji imaju primedbe na to kako se nije sprovodio sporazum koji je postigao premijer (Ivica) Dačić sa (kosovskim premijerom Hašimom) Tačijem".

On je kazao da se, prema njegovom dosadašnjem iskustvu, može desiti ponovno kršenje sporazuma, ali da treba biti strpljiv, verovati državi i videti da li će druga strana biti “verna reči koju je dala”.

On je najavio da će 17. januara u Briselu razgovarati Dačić i Tači o daljoj primeni Sporazuma, a do tada, kako je kazao, stvari moraju da funkcionišu kao što je dogovoreno.

Vulin je ponovio da Jarinje i Brnjak nisu granice već administrativni prelazi i da je na njima bilo brojnih zloupotreba i kršenja Sporazuma.

On je istakao da će predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarati s predstavnicima političkih stranaka o platformi o Kosovu, a narednih dana i s predstavnicima Srba s Kosova i Metohije iz svih opština u pokrajini.

"Ne delimo Srbe na južne i severne od Ibra. Oni su za nas građani države Srbije i svi koji žive na Kosovu i Metohiji su za nas potpuno ravnopravni", izjavio je Vulin u Ibarskom Kolašinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: