Koštunica: USS da se izjasni

Predsednik DSS Vojislav Koštunica zatražio od Ustavnog suda Srbije da se što pre izjasni o ustavnosti sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.12.2012.

11:11

Default images

Lider DSS je nazvao to pitanje sudbonosnim za Srbiju i srpski narod.

"Kako se pred očima cele naše javnosti u najdramatičnijem smislu otvorilo pitanje da li je ustavno uspostavljanje integrisanog upravljanja prelazima na administrativnoj liniji s KiM, samo po sebi se podrazumeva da je vaša dužnost da odgovorite pravovremeno i u skladu sa Ustavom", navodi se u pismu.

Na prelazima Jarinje i Merdare jutros je počelo sprovođenje sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima između Kosova i centralne Srbije.

Predsednik DSS-a je naveo da sudije Ustavnog suda najbolje znaju da je "pitanje granice prvorazredno ustavno pitanje, onako kako je ono utvrđeno u članu 8. Ustava Srbije".

"Zbog toga ste pre svega vi danas pozvani da odgovorite i ispunite svoju dužnost sudija Ustavnog suda i donesete odluku o zahtevu da se privremeno zabrani primena navedenih uredbi, pre svega Uredbe o kontroli prelaska administrativne linije prema AP Kosovo i Metohija", naveo je Koštunica.

"Ako smatrate da su ove uredbe u skladu sa Ustavom i da treba da se primenjuju, sada je trenutak da to saopštite građanima Srbije. Ukoliko smatrate da su ove uredbe protivustavne, još je važnije da, saglasno vašoj nadležnosti, odmah donesete potrebne odluke kako ne bi nastale neotklonjive štetne posledice po državne i nacionalne interese. Nema nikog drugog, osim vas, koji je pozvan i koji može merodavno da donese tu odluku", ocenio je Koštunica.

Prema njegovim rečima, najgore rešenje je ćutanje i izbegavanje vlastite dužnosti i ustavne obaveze.

"Oči naših građana, oči srpskog naroda uprte su u vas i čekaju vašu odluku", naveo je Koštunica u pismu sudijama Ustavnog suda Srbije.

DSS je Ustavnom sudu 24. oktobra 2012. uputila zahtev da do svoje konačne ocene obustavi izvršenje uredbi nastalih na osnovu sporazuma Beograda i Prištine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: