B92 na Jarinju: Nereda neće biti

Dan pred novu rundu pregovora u Briselu, na Jarinju je u punom jeku izgradnja prelaza. Kosovski Srbi tvrde da barikada i nereda neće biti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.12.2012.

17:37

Default images

Na Merdaru, uprkos snegu, uveliko traju radovi. Kao i na Jarinju dan ranije, građevinske mašine krče i ravnaju teren.

Ukoliko primena sporazuma o integrisanom upravljanju bude neprihvatljiva za Srbe na Kosovu, neće biti nasilja, ali će biti građanske neposlušnosti, najavljuje Krstimir Pantić.

Pretvaranje administrativnog prelaza u granicu za predsednika opštine Kosovska Mitrovica je nedopustivo.

“Za nas je veoma bitno da naši građani mogu slobodno da prelaze preko administrativne linije, sa dokumentima koje izdaje Republika Srbija, da možemo da koristimo svoja lična dokumenta, da nas Albanci ne teraju da menjamo svoja dokumenta u albanska, da nam ne menjaju identitet i nacionalnost kao što su to činili do sada, i naravno da je za nas veoma bitno na koji način i gde će se naplaćivati carina - gde će ići prihodi od naplate carina”, kaže Pantić.

Integrisano upravljanje na nekim prelazima moguće je uvesti i pre 10. decembra, ako budu dogovoreni svi tehnički detalji, najavljuje šef delegacije Evropske unije Vensan Dežer.

Sutrašnji sastanak visoke predstavnice Unije Ketrin Ešton, premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija u Briselu Dežer smatra ključnim.

“Svi elementi su poznati već nekoliko nedelje, mislim da neće biti iznenađenja. Obe strane dobro znaju šta se od njih očekuje. I za jednu i za drugu je to važno zato što obe žele da idu dalje na svom evropskom putu. Sastanak dolazi u pravo vreme, uoči sastanka ministara spoljnih poslova i Evropskog saveta. Dobar deo zaključaka i odluka Saveta zavisiće od rezultata koji će sutra biti postignuti. Sutrašnji sastanak je ključan, biće ih naravno još i posle sutrašnjeg, ali idući korak po korak, ovaj se dešava u veoma važnoj tački”, ocenjuje Dežer.

Uoči trećeg sastanka Eštonove, Dačića i Tačija, u Briselu se danas održavaju tehnički razgovori šefova pregovaračkih timova Beograda i Prištine.

Ključna tema je definisanje carinske i svih ostalih procedura koje će se primenjivati na prelazima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: