Francuska: Uskoro izlozi u mraku

Dekret o zabrani noćnog osvetljavanja prodavnica a pre svega izloga u Francuskoj trebalo bi da stupi na snagu tokom narednih nedelja.

Izvor: B92

Nedelja, 02.12.2012.

10:54

Default images

Francuska ministarka za ekologiju Delfin Bato kaže da ovakav potez francuske vlade ima za cilj uštedu elektricne energije, preneo je francuski dnevnik "Figaro".

Primena dekreta biće sistematična, a iz nje će biti izuzeti samo objekti od posebnog značaja. Očekuje se da će dekret biti usvojen krajem godine a najkasnije početkom 2013.

Ministarka Bato je navela da vlada premijera Žan Marka Eroa, trenutno razmatra modalitete dekreta, a jedna od nedoumica je i da li će se on važiti i za javne ustanove.

Veliki broj lokalnih zajednica u Francuskoj već primenjuju ovakvu praksu.

"Ovaj dekret je samo deo nacionalne debate o energetskoj tranziciji koja ima za cilj promenu dosadašnje navike o podsticanju potrošnje radi rasta proizvodnje što se kosi sa logikom sve veće neophodnosti umerene energetske potrošnje", istakla je Bato.

Ekonomična energetska potrošnja nam može doneti velike uštede, a istovremeno postaći zapošljavanje, zaključila je francuska ministarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

6 h

Podeli: