Riker završava posetu Beogradu

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker iz zatvorenih vrata u Beogradu razgovarao s premijerom Ivicom Dačićem i drugim zvaničnicima. Tema - Kosovo.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 26.11.2012.

23:16

Default images

Riker se prvo sreo s premijerom Srbije, a zatim kasnije po podne s prvim potpredsednikom vlade i ministrom odbrane Aleksandrom Vučićem i savetnikom predsednika Srbije Markom Đurićem. Nakon svih sastanaka izdata su saopštenja, a premijer Dačić je u izjavi za B92 izneo utiske sa susreta s Rikerom.

Pošto je ranije najavljeno da nakon sastanka Dačića i Rikera neće biti konferencije za novinare, izdato je saopštenje iz kabineta predsednika Vlade, u kom se naglašava da su Dačić i Riker tokom današnjeg razgovora pozitivno ocenili razvoj bilateralnih odnosa između Srbije i SAD.

"Naglašeno je da nastavak dijaloga između Beograda i Prištine doprinosi stabilizovanju situacije i približavanju Srbije Evropskoj uniji. Ocenjeno je da je dijalog jedini put za uspostavljanje trajne stabilnosti i da je cilj postizanje zajedničkih i pravednih rešenja", navedeno je u saopštenju iz Dačićevog kabineta.

"Razmatrane su mogućnosti unapređivanja ekonomske saradnje dve zemlje kako bi se brže prevazišle ekonomske teškoće u kojima se Srbija nalazi. Sjedinjene Američke Države podržavaju Srbiju na evropskom putu i smatraju je važnim partnerom u regionu", rečeno je na sastanku premijera sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Filipom Rikerom.
Foto: Beta
Filip Riker se potom sastao s prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, koji mu je preneo da je Srbija potpuno posvećena ispunjavanju uslova za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU. Vučić je ukazao i na to da će Beograd primeniti sve dogovore postignute u Briselu.

"Važna su dela, a ne reči. Vlada Srbije je već učinila niz konkretnih koraka u tom pravcu", naveo je Vučić.

Kako je saopšteno nakon sastanka, Riker je izjavio da SAD snažno podržavaju nastavak procesa evropskih integracija Srbije i dijalog s Prištinom, o čemu svedoči i nedavna poseta državne sekretarke SAD Hilari Klinton. Riker je posebno pohvalio posvećenost Vlade Srbije borbi protiv korupcije.

Savetnik predsednika Srbije za međunarodne odnose Marko Đurić je u razgovoru s Rikerom najavio nove poteze Srbije u cilju stabilizacije prilika u regionu, a Riker je preneo da SAD stoje uz Srbiju i da će "nastaviti da budu snažan advokat njenog članstva u EU".

Riker je, kako je saopšteno, naglasio da SAD stoje uz Srbiju u procesu ekonomskih i političkih reformi i da će "nastaviti da budu snažan advokat članstva Srbije u EU, uprkos teškoćama sa kojima se i Srbija i EU trenutno suočavaju". On je, kako je saopšteno, podržao reformske procese u Srbiji, koji bi trebalo da stvore pogodniji ambijent za privlačenje stranih investicija.

Uoči dolaska Rikera u Beograd, na severu Kosova izbili su novi incidenti. U blizini administrativnog prelaza Brnjak, na krajnjem severu KiM, došlo je do jake detonacije, a nedugo zatim do pucnjave iz vatrenog oružja u Kosovskoj Mitrovici.

Riker je poslednji put boravio u Beogradu početkom jula, kada je razgovarao s Dačićem, koji je tada bio mandatar za sastavljanje vlade.

Riker je danas bio u Podgorici, gde je posle razgovora sa šefom crnogorske diplomatije Nebojšom Kaluđerovićem, saopšteno da nova Vlada Crne Gore može da računa na podršku SAD u u procesu pristupanja Evropskoj uniji i NATO-u.

Riker se sastao i sa liderom DPS i mandatarom nove crnogorske vlade Milom Đukanovićem, koji je nakon sastanka izjavio da je za stabilnost i napredak Zapadnog Balkana važno da preostala otvorena pitanja što pre dobiju demokratske i dugoročno održive odgovore.

Visoki američki zvaničnik bi do kraja nedelje trebalo da poseti Bosnu i Hercegovinu, a tokom evropske turneje boraviće i u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: