Mirno u Brđanima, Srbi se razišli

Okupljeni Srbi se razišli nakon novog napetog dana u naselju Brđani u severnom delu Kosovske Mitrovice. Čule se sirene, na terenu Kfor, Euleks, ROSU, KPS.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 22.11.2012.

12:57

Default images

Nekoliko stotina Srba se okupilo jutros kako bi izrazili protest zbog nastavka izgradnje kuća za Albance koji u tom delu grada nikada nisu živeli.

Nakon toga, kako saznaje RTS, u Brđane su se uputili i pripadnici specijalne jedinice kosovske policije ROSU, ali su ih u nameri da intervenišu sprečili pripadnici Euleksa i Kfora, koji su blokirali puteve.

Predstavnici Srba su ubrzo otišli i na sastanak sa predstavnicima Euleksa, a nakon nekoliko sati napete situacije okupljeni Srbi su se razišli.

Prema izveštaju RTS-a, pripadnici ROSU su bili blokirani kod sela Suvi Do u blizini Kosovske Mitrovice, na putu koji vodi ka etnički mešovitom naselju Brđani.

Izvori RTS-a u Mitrovici kažu i da se nešto posle 12 časova u severnom delu grada oglasila sirena za uzbunu. Veće grupe Srba iz Mitrovice su krenule prema Suvom Dolu i Brđanu.

Radio-televizija Kosova, međutim, navodi da su Srbi kamenovali radnike koji su angažovani na izgradnji kuća Albanaca, kao i da je jedan od njih povređen. RTK javlja i da se u međuvremenu okupila grupa Albanaca, da je situacija veoma napeta, ali nije bilo sukoba.

Podsetimo, u Brđanu se juče čula i eksplozija, u kojoj nije bilo povređenih, niti je o njoj bilo ikakvih dodatnih informacija. Slično je i danas, jer postoje nepotvrđene vesti da su se u Brđanima čuli pucnji.

Takođe, izgradnjom albanskih kuća u severnom delu Kosova bavio se danas i kosovski premijer Hašim Tači, koji je poručio UNMIK-u da nema nikakvo pravo da se meša u to gde će se graditi kuće Albanaca.

"Vlada Kosova bez obzira na nacionalnu pripadnost čvrsto podržava izgradnju kuća na njihovim imanjima na severu. Ona će stalno biti uz njih kako bi sprečila ometanje izgradnje", kazao je Tači.

Predstavnici Srba: Nećemo sukobe

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić i načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković zatražili su od predstavnika Euleksa da Albanci prekinu izgradnju kuća u naselju Brđani u severnoj Mitrovici sve dok ne dobiju potrebne vlasti od lokalnih vlasti.

Pantić je, posle sastanka sa predstavnikom Euleksa, rekao da Srbi neće učiniti ništa što bi podiglo tenzije i izazvalo bilo kakve sukobe sa Albancima ili sa predstavnicima međunarodnih snaga koji se nalaze u naselju Brđani.

"Međutim, mi ne možemo da garantujemo da Albanci neće pribeći nasilju i provokacijama", rekao je Pantić.

On je dodao da je zbog toga zatraženo da međunarodne snage bezbednosti budu prisutne na tom delu teritorije i da garantuju da Albanci neće učiniti ništa što bi podiglo tenzije i izazvalo sukobe ili ugrozilo mir i stabilnost.

"Mi hoćemo da razgovaramo i sa predstavnicima Kfora i Euleksa, kao i sa Albancima koji su nekad živeli u naselju Brđani i žele da se vrate svojim kućama, ali ne možemo da dozvolimo da se divljom gradnjom i naseljavanjem onih koji nikada nisu živeli ovde menja etnička struktura stanovništva", rekao je Pantić.

Predstavnik Euleska obećao je da će zahteve preneti šefu misije i da će ih nakon toga obavestiti šta je dogovoreno.

Pantić je kazao da će građani ostati na ulici sve dok se ne povuku pripadnici Kosovske policijske službe iz južnog, albanskog dela grada i specijalne jedinice ROSU. Euleks je pozvao sve strane u Brđanima da se uzdrže od nasilja i da se ponašaju odgovorno kako situacija u tom naselju u Kosovskoj Mtirovici ne bi eskalirala.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je za agenciju Beta da su pripadnici te misije u Brđanima od sinoć kako bi obeshrabrili svaki potnencijalini sukob između "različitih strana".

"Pozivamo sve da se uzdrže od bilo kog čina nasilja i da se ponašaju odgovorno. Euleks prati situaciju, i blisko koordinira sa Kforom i Kosovskom policijom", navela je Gudeljević.

Brđane su danas posetili ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Režepi i direktor policije Špend Madžuni.

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da je Vlada Srbije veoma zabrinuta zbog napete situacije u Brđanima I dodao da očekuje od međunarodne zajednice da odmah ispuni obaveze I obećanja i osigura mir u tom delu Mitrovice.

Vulin je u izjavi postavljenoj na Ju tjubu, ocenio da je sitaucija u Brđanima "na ivici pucanja", ali da Beograd od predstavnika međunarodne zajednice ima obećanje da neće doći do eskalacije.

Pre nekolio dana, nepoznate osobe su pucale na grupu Srba u tom naselju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: