Klintonova stigla u Sarajevo

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton doputovala je večeras oko 19.45 sati u posetu Bosni i Hercegovini, javlja agencija Anadolija.

Izvor: Tanjug, Anadolija

Ponedeljak, 29.10.2012.

19:58

Default images

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekao ju je predsedavajući Veća ministara i ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija.

Takođe, dobrodošlicu je Klintonovoj poželeo i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Klintonova nije davala izjave za javnost.

Američkoj državnoj sekretarki će se tokom posete zemljama Balkana pridružiti i visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i sigurnost Ketrin Ešton.

Planirano je da Klintonova i Eštonova sutra održe sastanak sa članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine s kojima će razgovarati o evroatlanskom putu BiH. Takođe, u utorak će se sastati sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Peterom Sorensenom i visokim predstavnikom Valentinom Inckom.

Stejt department je ranije saopštio da Klintonova stiže na Balkan kako bi "demonstrirala pojačani američki interes da se zemlje regije priključe euro-atlanskim integracijama".

Takođe, Klintonova i Eštonova će u Sarajevu "ukazati na hitnu potrebu da politički lideri služe interesima naroda Bosne i Hercegovine i da provedu neophodne reforme". Naglasiće, takođe, potpunu posvećenost međunarodne zajednice Dejtonskom sporazumu, javlja Anadolija.

Inače, Klintonova u Sarajevu započinje balkansku turneju, tokom koje će, pored BiH, posetiti Srbiju, Kosovo, Albaniju i Hrvatsku.

Iz Sarajeva, Klintonova će doputovati u Beograd, a u večernjim satima odlazi u Prištinu. Šefica američke diplomatije će tokom turneje po zemljama regiona, kako se navodi, pokazati posvećenost Amerike budućnosti Balkana u evroatlantskoj zajednici.

U poseti Hrvatskoj u sredu

Američka državna sekretarka Hilari Klinton doputovaće u posetu Hrvatskoj u sredu, 31. oktobra, a ne 2. novembra, kako je ranije najavljeno iz Stejt departtmenta, izveštavaju večeras mediji, pozivajući se na hrvatske državne institucije, a prenosi Tanjug.

Klintonova će s predsednikom Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem i ministarkom spoljnih i evropskih poslova Vesnom Pusić razgovarati o ulozi Hrvatske kao saveznika u NATO-u, njenom ulasku u EU 2013. godine i o privrednim odnosima dveju zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: