SAD: Potraga za napadačima

Američke vlasti odlučne su da pronađu odgovorne za ubistvo ambasadora i trojice američkih državljana u Libiji zbog čega su poslale u tu zemlju dodatne snage.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 15.09.2012.

18:12

Default images

Centralna obaveštajna agencija (CIA), međutim, nema na raspolaganju dovoljan broj ljudi jer su oni već angažovani u drugim kriznim područjima na Bliskom istoku, posebno na granici sa Sirijom, navodi AP.

SAD su već angažovale tim Federalnog istražnog biroa (FBI), koji će pokušati da uđe u trag pristalicama Al Kaide, koje se dovode u vezu sa paljenjem konzulata u Bengaziju i ubistvom ambasadora i još trojice ljudi.

Američki sekretar odbrane Leon Paneta izjavio je da se vojne snage SAD pozicioniraju na 18 mesta u svetu, sa kojih mogu brzo da reaguju u slučaju eskalacije nasilja.

"Moramo biti spremni u slučaju da ove demonstracije izmaknu kontroli", rekao je Paneta za list Forin Polisi, dodajući da Pentagon razmatra da uputi treći vod od 50 specijalno obučenih marinaca da zaštite ambasadu u Kartumu u Sudanu.

Paneta je je ipak ocenio da su u pitanju demonstracije ekstremista, koji su manjina u društvu.

"Kao i kad u Americi demonstrira Kju Kluks Klan, i to ne znači da ostatak države deli njihova mišljenja", dodao je on.

Visoki američki zvaničnik je upozorio da je Al Kaida postala aktivnija u Jemenu, Somaliji, Libiji i širom severne Afrike, ali je ostao pri stavu da se ta teroristička organizacija približava strateškom porazu. Prethodno su SAD rasporedile snage marinaca u Libiji i Jemenu, a takođe su uputile dva broda razarača ka obalama u Severnoj Africi.

Jemenski ogranak Al Kaide se ranije danas oglasio saopštenjem na svom sajtu u kojem se pozdravlja ubistvo američkog ambasadora i poziva na dodatne napade na američke ambasade u drugim muslimanskim zemljama.

Talas nasilja zahvatio je veliki broj muslimanskih zemalja pošto se na internetu pojavio niskobudžetni film "Nevinost islama" u kojem se ismeva prorok Muhamed i islam.

Sudan i Jemen odbacili prisustvo marinaca

Sudan i Jemen danas su odbacili zahtev SAD za prisustvo američkih marinaca u tim zemljama upućenih nakon talasa protesta i napada na ambasade SAD.

"Sudan je u stanju da zaštiti diplomatska predstavnistva u Kartumu i zaštitiće i osoblje diplomatskog kora", rekao je ministar spoljnih poslova Sudana Ali Ahmed Karti, prenela je sudanska državna agencija SUNA.

Tim američkih marinaca predviđenih za brza dejstva upućen je u Sudan, gde su juče demonstranti u prestonici Kartumu pokušali da provale u ambasadu Sjedinjenih Država. SAD razmatraju da u tu zemlju upute još jedan vod marinaca.

U međuvremenu, i jemenski parlament je danas odbacio prisustvo marinaca u glavnom gradu Sani koji treba da ojačaju bezbednost ambasade SAD.

Parlament je u saopštenju "odbacio bilo kakvu formu stranog prisustva" u zemlji i dodao da je na vladi da obezbedi strane ambasade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: