Konflikt Jermenije i Mađarske

Jermenija prekida diplomatske odnose sa Mađarskom jer su vlasti ove zemlje pustile jednog azerbejdžanskog oficira osuđenog za ubistvo jermenskog poručnika.

Izvor: B92

Petak, 31.08.2012.

20:59

Default images

Predsednik Jermenije Serž Sarkisjan saopštio je da njegova zemlja prekida diplomatske odnose sa Mađarskom.

Azerbejžanskog oficira Ramila Safarova osudio je sud u Budimpešti 2006. godine na doživotni zatvor, nakon što je priznao da je ubio poručnika Gurgena Markarijana iz Jermenije, u vreme kada su se obojica nalazili u Mađarskoj na kursu za jezik u okviru NATO-a.

Poručnika Safarova, koji je u svoju zemlju došao u petak, odmah je pomilovao i oslobodio predsednik Azerbejžana, prenosi AP.

Azerbejdžan i Jermenija su susedne, bivše sovjetske republike koje imaju višegodišnji spor oko teritorije Nagorno-Karabah, podseća američka agencija.

Kao odgovor na oslobađanje Safarova, jermenski predsednik Sarkisjan je saopštio da njegova zemlja "prekida diplomatske odnose i sve zvanične veze sa Mađarskom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

6 h

Podeli: