Brazil: Sve spremno za suđenje veka

Desetine partijskih i vladinih funkcionera naći će se u četvrtak pred Vrhovnim sudom Brazila zbog najvećeg korupcionaškog skandala u Brazilu - kupovine glasova.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 31.07.2012.

14:11

Default images

Na suđenju veka, kako je u medijima već nazvan ovaj proces, naći će se 38 optuženih, među kojima su bivši ministri, poslanici, poslovni ljudi i bankari koji se dovode u vezu sa kupovinom glasova za Kongres između 2002. i 2005. godine.

Ocenjuje se i da bi ovo suđenje moglo da uništi ugled vladajuće Radničke partije i popularnog bivšeg predsednika Luiša Inasija Lula da Silve.

Premda pogađa prvenstveno Lulinu stranku i vladajuću koaliciju, skandal, poznat kao "mensalao" (velika mesečna rata), baca svetlo na korupcionašku praksu u čitavom političkom estabilšmentu, prenosi AFP.

Optužbe u vezi sa ovim slučajem prvi put su se pojavile tokom Luline vladavine 2005. godine, pri čemu je njegova Radnička partija optužena da je nudila članovima parlamenta i do 10.000 dolara u zamenu za glasove.

Tužioci kažu da je novac za mito prikupljan iz budžeta za reklamiranje državnih kompanija preko kompanije biznismena Markosa Valerija de Suša, koji je jedan optuženih.

Optužnica pomenuta lica tereti za proneveru, pranje novca, korupciju i prevaru, a kazne mogu ići i do 45 godina zatvora.

Lula, osnivač Radničke stranke i predsednik Brazila od 2003. do 2010. godine, nije među optuženima, koji se svi brane sa slobode.

On je uvek negirao da zna bilo šta o kupovini glasova i javno se izvinio u ime svoje stranke.

Međutim, na optuženičkoj klupi će se naći mnogi njegovi bliski saradnici, uključujući bivše ministre i desetak bivših poslanika iz njegove koalicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: