Rodić najizvesniji kandidat za BIA

Trenutno najizvesniji kandidat za budućeg šefa BIA je Nebojša Rodić, generalni sekretar u Predsedništvu, o čemu su saglasni i SNS i SPS.

Izvor: Blic, Danas

Utorak, 31.07.2012.

07:20

Default images

BIA će, ako ne dođe do nekih krupnijih promena, pripasti naprednjacima, a prema nezvaničnim navodima, zamenik šefa BIA bi trebalo da bude iz PUPS.

Blic piše da je Rodić jedan od prvih postavljenih činovnika u kabinetu Tomislava Nikolića, a oko njegovog imenovanja mogu da se saglase dve najveće stranke u vlasti SNS i SPS.

Izvor "Blica" kaže da protiv Rodića nema ništa ni v.d. predsednika SNS i ministar odbrane Aleksandar Vučić, a koji bi trebalo da bude koordinator službi i koji će se i te kako pitati ko će biti čelni ljudi sa kojima će sarađivati.

Prema nezvaničnim navodima, SNS ima još jednog kandidata koji bi mogao da bude istaknut u poslednjem trenutku i koga niko još nije pomenuo u direktnom razgovoru sa koalicionim partnerima.

Premijer Ivica Dačić je najavio da će se ove nedelje razgovarati o imenovanju novog šefa BIA. "To će sigurno biti jedna od prvih tema", izjavio je Dačić.

List "Danas" navodi da, i pored toga što se u medijima već neko vreme spekuliše da će funkciju direktora BIA preuzeti generalni sekretar predsednika Srbije Nebojša Rodić, premijer Dačić nije potvrdio ove navode.

Nebojša Rodić je bio sekretar Republičke izborne komisije 1997. godine, kada je tadašnja opozicija optužila RIK za krađu izbora. On se povukao sa funkcije sekretara, a potom je bio ambasador.

Nebojša Rodić je brat Milana Rodića, bivšeg funkcionera Jugoslovenske levice i generalnog direktora "Srbijašuma".

Izvor "Blica" kaže da deo sadašnje koalicije nastoji da šef Bezbednosno-informativne agencije mora da bude osoba koja neće izlaziti u susret funkcionerima i dostavljati podatke o političkim partnerima ili protivnicima.

Kako dodaje sagovornik "Blica", u dosadašnjim pregovorima o personalnim rešenjima, Rodiću je pogodovala činjenica da je "prvenstveno čovek države i sistema". Od raspada bivše socijalističke Jugoslavije, BIA, kao naslednik nekadašnjeg Resora državne bezbednosti (RDB), imala je pet direktora.

Od demokratskih promena 2000. godine do danas na čelu BIA su bili: Goran Petrović, Andreja Savić, Miša Milićević, Rade Bulatović i aktuelni direktor Saša Vukadinović.

Prema Zakonu o Bezbednosno-informativnoj agenciji, direktora BIA postavlja i razrešava Vlada Srbije. Mandat direktora traje pet godina, ali ga Vlada može razrešiti i pre vremena. Takođe, prema Zakonu o BIA, „pripadnici Agencije ne mogu biti članovi političkih partija“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: