Lokalizovan požar kod Obilića

Požar u mestu Žilivode kod Obilića, na lokaciji na kojoj se sumnja da se nalaze posmrtni ostaci nestalih Srba, stavljen je lokalizovan, saopštio je Euleks.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 17.07.2012.

09:31

Default images

"Šteta na lokalitetu je obimna. Požar predstavlja znatan korak unazad za nas što se tiče procene lokaliteta. Znatna šteta naneta je zidovima koji sada moraju da budu srušeni. Radovi na iskopavanju moraju da budu obustavljeni", kazao je predstavnik Euleksovog odeljenja za sudsku medicinu Alan Robinson.

Ekipama za gašenje požara trebalo je više od sedam sati da obuzdaju vatru, kazao je Robinson i dodao da je suviše rano za davanje bilo kakvih prognoza i da će Euleks procenti da li je bezbedno nastaviti radove.

Ni portparolka Euleksa Irina Gudeljević nije mogla u izjavi Tanjugu da precizira da li je i koliko požar ugrozio istragu o nestalim licima na ovoj lokaciji.

Požar je izbio u subotu, a njegovo gašenje počelo je u ponedeljak. Pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga i vatrogasnih jedinica iz Vučitrna izašli su na lice mesta zajedno sa Inženjerskim bataljonom Kosovskih bezbednosnih snaga. Operacijom gašenja pozara rukovodio je Euleks.

Uzroci požara, u čijem je gašenju bila angažovana dva vatrogasna vozila i teška mehanizacija za prekrivanje zapaljene površine zemljom, još nisu utvrđeni. U međuvremenu, Euleks je pokrenuo istragu.

Porodice kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji smatraju da je požar podmetnut kako bi bili uništeni dokazi o posmrtnim ostacima srpskih žrtava.

Udruženje porodica kindapovanih i ubijenih na KiM je u otvorenom pismu Euleksu ocenilo da je "prosto neverovatno" da je na toj lokaciji mogao izbiti požar .

Porodice otetih i ubijenih na KiM "daju sebi za pravo da veruju da je neko, podmetnuvši požar, namerno hteo da uništi dokaze o postojanju masovne grobnice srpskih civila na lokaciji Žilivode, kao što je to učinjeno i svih prethodnih godina kada su u pitanju zločini nad Srbima", navedeno je u pismu Euleksu.

Euleksovi stručnjaci za sudsku medicinu i njihove lokalne kolege iz Odeljenja za sudsku medicinu u saradnji sa Bezbednosnim snagama Kosova, počeli su nedavno iskopavanja na lokaciji Žilivode, ali je taj proces prekinut tokom vikenda nakon izbijanja požara.

Sumnja se da se na lokaciji u mestu Žilivode, na jednom kopu uglja na dubini većoj od 25 metara, nalaze posmrtni ostaci 26 nestalih Srba, među kojima i tela devet rudara ugljenokopa Belaćevac koji su kidnapovani 1998. godine.

Na Kosovu i Metohiji još se traga za 1.796 osoba, a među njima 537 Srba i nealbanaca, a osim lokacije Žilivode očekuju se pretrage na još nekoliko lokacija u pokrajini.

Bogdanović: Što pre istražiti uzroke požara

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović apelovao je na Euleks da što pre istraži uzroke požara na lokalitetu Žilivode gde je pretraživan teren zbog sumnje da se na njemu nalaze posmrtni ostaci kidnapovanih Srba kako se ne bi spekulisalo da je vatra podmentuta.

Bogdanović je agenciji Beta rekao da postoje indicije da je požar namerno izazvan kako bi se prikrili tragovi o ubijenim koji su bačeni u jamu i dodao da je zato važno što pre utvrditi pravu istinu.

"Važno je utvrditi pravo stanje i istinu da ne bi na bilo koji način izazivali zabludu i sumnju. Na Euleksu je da ispita da li je požar podmetnut i da li je tako kao što tvrde porodice nestalih", kazao je Bogdanović.

"Najbitnije je i da se požar potpuno ugasi, da se nastavi ispitivanje i da se utvrdi da li na toj lokaciji postoje kosti ubijenih ili kidnapovanih ljudi", rekao je ministar.

Predstavnik Euleksovog odeljenja za sudsku medicinu Alan Robinson ocenio je da je požar na lokalitetu Žilivode izazvao veliku štetu i unazadio istragu.

Robinson je dodao, da je suviše rano za davanje bilo kakvih prognoza i da će Euleks proceniti da li je bezbedno nastaviti radove.

Požar na lokaciji bivšeg ugljenokopa izbio je u subotu, a gašenje je počelo juče.

Ivanović: Brzo izaći sa rezultatima istrage

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da očekuje da će Euleks brzo izaći sa rezultatima istrage o uzrocima požara u mestu Žilivode kod Obilića.

Ivanović je u izjavi Tanjugu rekao da je pitanje rešavanja sudbine kidnapovanih i nestalih osoba izuzetno osetljivo i da to zahteva hitnu akciju u pravcu rasvetljavanja uzroka požara kod Obilića.

"Ukoliko ne bude objašnjenja kako je došlo do požara to će stvoriti prostor za različite špekulacije. U ovako napetoj situaciji nije dobro da imamo još jedan razlog za međusobno nepoverenje”, ocenio je Ivanović.

Predstavnici Misije EU na Kosovu saopštili su danas da uzroci požara na lokaciji Žilivode kod Obilića, još uvek nisu utvrđeni i da je Euleks pokrenuo istragu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: