CG:Zabranjeni neki lekovi Hemofarma

Agencija za lekove Crne Gore predložila je privremenu obustavu prometa nekih Hemofarmovih lekova, piše Politika.

Izvor: B92

Utorak, 17.07.2012.

23:38

Default images

Kako bi se rizik po zdravlje pacijenata u Crnoj Gori sveo na najmanju moguću meru, Agencija za lekove ove zemlje je nadležnoj inspekciji Ministarstva zdravlja Crne Gore predložila privremenu obustavu prometa nekoliko lekova koji se proizvode u „Hemofarmovom” pogonu, a nalaze se u prometu i u Crnoj Gori i koriste se u zdravstvenim ustanovama.

Reč je o „lemod-solu” prašku i rastvaraču za rastvor injekcije/infuzije, „lemod-solu” liofilizatu za rastvor za injekciju sa rastvaračem za parenteralnu upotrebu različite militraže, kao i „hemomicin”prašak za rastvor za infuziju od 500 miligrama, piše Politika.

Crnogorska Agencija za lekove ovu odluku obrazlaže time da je američka Uprava za hranu i lekove (FDA) krajem juna 2012.na svojoj internet-strani objavila rezultate inspekcije sprovedene tokom novembra 2011.u pogonu za proizvodnju takozvanih liofilizata za upotrebu u obliku injekcija/infuzija, proizvođača „Hemofarma” iz Vršca.

„Imajući u vidu da se neki od proizvoda kompanije „Hemofarm”,koji se nalaze u prometu i u Crnoj Gori, proizvode u ovom proizvodnom pogonu, agencija je od proizvođača zahtevala dodatne informacije u pogledu nalaza FDA, sprovedenih mera na otklanjanju nedostataka, kao i eventualnog rizika po pacijente u Crnoj Gori. Proizvođač je agenciji dostavio nove informacije o do sada sprovedenim merama na otklanjanju nedostataka, koje su nakon objavljivanja nalaza inspekcije, upućene i prema FDA čiji se konačni stav očekuje”, navodi se u objašnjenju crnogorske Agencije za lekove.

Podsetimo, američka Agencija za kontrolu hrane i lekova FDA zabranila je dalji uvoz u SAD "Hemofarmovih“ injekcionih bočica jer je u njima pronađena veoma opasna, u nekim slučajevima i smrtonosna bakterija Burkholderia cepacia.

Ministar zdravlja Zoran Stanković tvrdi da inspekcijske službe u postrojenjima "Hemofarma" do sada nisu našle smrtonosnu bakteriju, koja izaziva otkazivanje rada pluća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: