Nađena ostavljena beba u Mirijevu

U beogradskom naselju Mirijevo sinoć oko 23.50 pronađena ostavljena beba. Iz Hitne pomoći je rečeno da je reč o nedonoščetu.

Izvor: B92

Petak, 06.07.2012.

07:51

Default images

Kako je rekla portparolka Hitne pomoći Nada Macura, beba dečak nađena je u Ulici Ulofa Palmea 8. Prema njenim rečima, dete je živo i zdravo i prevezeno je u ustanovu i odeljenje za neonatoligiju u Ulici Kralja Milutina.

Tek rođeni dečak, sa pupčanom vrpcom koja nije bila uklonjena, pronađen je u žbunju pored puta. SSrećom, pronađen je brzo i odmah je predat institutu za neonatologiju, što mu je i spasilo život.

"Beba je primljenja u 01:30 posle ponoći,dete je primljeno sa telesnom masom 2000 grama rođeno u 35 nedelji što spada u grupu predterminske novorođenčadi, u fazi je stabilizacije. U ovom trenutku ne mogu ništa više da vam kažem sem da se stanje stabilizuje. Kod prevremeno rođene dece svaki dan je poseban obzirom da ništa ne znamo o kliničkom stanju majke, mi sada pratimo stanje deteta. Nama je bitno da se sad sanje stabilizuje, ali videćemo šta će dalje analize pokazati", kaže Branislava Dedovic Bjelajac, porparol Centra za neonatologiju.

Napuštena novorođenčad su zaštićena i sigurna dok su na institutu za neonatologiju, ali šta se dešava sa njima kada ih otpuste sa bolničkog lečenja.
Kako navode nadležni, u proteklih mesec dana u Srbiji je ostavljeno i pronađeno više desetina dece, ali precizan podatak o tome ne postoji. Retki su slučajevi da biološki roditelji budu pronađeni, ali ukoliko se to dogodi, oni se odmah lišavaju roditeljskog prava.

"U ovakvim situacijama nakon otpusta maloletnog deteta iz bolnice nadležni organ je dužan da uradi sve što je u njegovoj dužnosti što podrazumeva hitno zbrinjavanje maloletnog deteta u adekvatnu ustanovu socijalne zaštite ili u hraniteljsku porodicu", kaže Slavica Savičević, potparol gradskog centra za socijalni rad.

Podsetimo, pre četiri dana u selu Jasenica kod Valjeva u žbunju pokraj puta takođe je pronađena ostavljena beba. Policijska uprava Valjeva saopštila je dva dana nakon toga, da je pronađena majka ostavljenog dečaka, i da je u pitanju 19-godišnjakinja, koja već ima dvoje male dece koje je dala hraniteljskim porodicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: