Sirija oborila turski avion

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je da se Damask izvinio zbog udesa turskog borbenog aviona, što sugeriše da je Sirija oborila tursku letelicu.

Izvor: B92

Petak, 22.06.2012.

17:18

Default images

"Sirija je odmah ponudila izvinjenje zbog incidenta i priznala svoju grešku", rekao je Erdogan, preneo je turski dnevni list Haberturk.

"U ovom trenutku vazduhoplovstvo i mornarica pretražuju istočni Mediteran, ali srećom naši piloti su preživeli. Izgubili smo samo avion", izjavio je turski premijer, prenosi AFP.

Incident je naveo tursku vladu da sazove vanrednu sednicu kojom je predsedavao Erdogan.

Turska je prethodno saopštila da je izgubila kontakt s jednim od svojih vojnih aviona dok se nalazio iznad turske jugoistočne obale, a turske televizijske stanice su javile da se on srušio u sirijskim teritorijalnim vodama, javio je Rojters.

U avionu F-4 u trenutku njegovog pada bila su dva pilota, javila je turska agencije Anadolija, navodeći izjavu guvernera Malatije Ulvija Šarana.

Turska televizija CNN Turk je javila da su turske vlasti zatražile dozvolu od sirijskih da sprovedu potragu za pilotima, mada o tome za sada nema zvanične potvrde.

Turska vojska je u saopštenju navela da je spasilačka operacija u toku. S avionom koji je poleteo s aerodroma Erhač u istočnoj provinciji Malatiji izgubljen je ubrzo radarski i radio kontakt.

Dnevi list "Hurijet" javio je da ja avion pao u međunarodne vode i da su, nakon potrage koju je sprovela turska vojska, pronađena dva pilota i da su živi i zdravi.

Šef generalštaba turske vojske odbio je dalje komentare, zadržavši se samo na šturom pisanom saopštenju. Turski avioni redovno patroliraju duž turske južne sredozemne obale.

Proiranska televizijska stanica Al-Majadin, sa sedištem u Libanu, prenela je odmah, kako tvrde turski izvori, da su avion oborile sirijske snage vazdušne odbrane, u blizini granice s Turskom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Podeli: