Bez dogovora o dijalogu s Prištinom

Šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović kaže da još nije dogovoreno kako bi trebalo da izgleda nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.06.2012.

19:17

Default images

Stefanović je za Televiziju Vojvodine rekao da nastavak dijaloga podrazumeva dogovor Beograda, Prištine i međunarodne zajednice, ali da "nije ništa dogovoreno na koji način će se pregovori voditi u budućnosti".

Osvrćući se na izjavu evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, koji je istakao da je za Srbiju na njenom daljem putu ka EU ključni prioritet da postigne vidljiv i održiv napredak u odnosima sa Kosovom, kazao je da su ti stavovi "veoma dugo poznati i u našoj javnosti" i da su lične poruke i do sada bile upućivane iz Brisela.

"Oni pre svega očekuju da se nastavi dijalog sa Prištinom, da ono što je dogovoreno bude implementirano, da napravimo dodatni iskorak, da konkretne probleme koji postoje rešimo - pre svega pitanja telekomunikacija i električne energije", rekao je Stefanović.

Po njegovim rečima, "te stvari, ako bi uspeli da rešimo, mislim da bi mnogo lakše došli u poziciju da razgovaramo o datumu o početku pregovora sa EU".
On je upozorio i na "ono što postoji u krugovima u EU" - da "neke uticajne vlade žele da vide prestanak rada naših institucija na KIM".

Stefanović je podsetio da su čak neki nagoveštavali otvaranja "nekakvih kancelarija Prištine u Beogradu i Beograda u Prištini, što je potpuno nemoguće"

"Ima tu raznih ideja i stvari - oni to objašnjavaju potrebom da se ubrzaju procesi, da se stvari dodatno otople između Prištine i Beograda", rekao je on naglasivši da se Beograd s tim ne može saglasiti.

Po njegovim rečima, Beograd može rešiti brojne probleme koji postoje na KIM, može regulisati odnos sa Prištinom, "ali ne možemo prekršiti nas Ustav i naš nacionalni interes".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: