"Brejvik se smejao dok je ubijao"

Anders Brejvik je radosnim uzvicima propratio svaki pucanj na ostrvu Utoja, rekla je Tonje Brena, koja je preživela masakr i danas svedočila pred sudom u Oslu.

Izvor: B92

Sreda, 09.05.2012.

17:25

Default images

Jasnim i odlučnim glasom, Tonje je rekla da je čula uzvike ushićenja ubice dok su tela padala oko nje, a ona se, kako je navela, za to vreme krila iza jedne stene, preneo je AFP.

"Apsolutno sam sigurna da sam čula uzvike radosti", rekla je ova 24-godišnja predsednica omladine vladajuće Laburističke partije, koja je prva od onih koji su preživeli masakr svedočila u procesu protiv Brejvika.

Optuženi, koji je sedeo nekoliko metara od nje i nije pokazivao nikakvu emociju od početka suđenja 16. aprila, počeo je da odmahuje glavom u znak neslaganja sa onim što govori Brena, a ranije je tvrdio da se nije smejao tokom masakra.

Brejvik je priznao da je 22. jula prošle godine u Oslu i na ostrvu Utoja ubio 77 ljudi, ali je rekao da ne želi da snosi krivičnu odgovornost.

Cilj suđenja, koje bi trebalo da traje 10 nedelja, jeste da se ustanovi da li je Brejvik uračunljiv, s obzirom na to da su sudu dostavljena dva psihijatrijska izveštaja s potpuno različitim nalazima.

Ukoliko bude proglašen uračunljivim, mogao bi da bude osuđen na 21 godinu zatvora i ta kazna bi se potom mogla produžavati na neograničeno vreme.

Ako stručnjaci zaključe da je Brejvik mentalno bolestan, mogao bi biti zatvoren u psihijatrijsku ustanovu do kraja života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: