Fransoa Oland -"Gospodin Normalni"

Francuska je dobila šefa države koji će putovati vozom, zarađivati manje i podnositi javnosti dvaput godišnje izveštaje o radu.

Izvor: B92

Nedelja, 06.05.2012.

20:23

Default images

Staloženi i uglađeni socijalista Fransoa Oland, "Gospodin Normalni", kako ga zove lokalna štampa, koji je donedavno putovao na posao skuterom, zbog čega su ga protivnici nazivali "dostavljačem pice", poznat je po svojoj skromnosti, po kojoj se razlikuje od ambicioznog i agresivnog Sarkozija.

"Normalan predsednik mora da bude primeran predsednik", opisao je Oland pre godinu dana kakav, po njegovom mišljenju, treba da bude šef države. "Ne može da odlučuje o svemu, da radi posao premijera, da odlučuje koji će novinar prezentirati televizijske vesti, ne može da postavlja sudije."

"Morate da budete povezani s narodom i da uživate poštovanje, a poštovanje treba da se zasluži", kazao je on.

Oland je iskusan političar i bio je poslanik u parlamentu, ali mnogi mu zameraju to što nikada nije bio ni na kakvom položaju u vladi.

Rođen je 12. juna 1954. godine u Ruanu, na severu Francuske.

Sin lekara i socijalne radnice obrazovao se na pravnom fakultetu, u elitnoj Visokoj školi za administrativne poslove i na Institutu za političke nauke u Parizu.

Socijalističkoj partiji je pristupio 1979. godine, bio je ekonomski saradnik tadašnjem predsedniku Fransoa Miteranu, a 1988. godine je izabran za poslanika. Na čelu socijalista je 1997. godine nasledio Lionela Žospena, a povukao se s tog položaja 2008.

Za predsedničkog kandidata socijalista izabran je pošto je prethodni favorit, šef Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Stros Kan, potpuno diskreditovan kada je uhapšen zbog seksualnog skandala u SAD.

Oland je 1978. godine, tokom studiranja, upoznao Segolen Roajal, s kojom je živeo 30 godina u vanbračnoj zajednici i dobio četvoro dece.

Roajalova je bila glavni protivkandidat Sarkoziju na predsedničkim izborima 2007. godine.

Oland i Roajalova su se rastali posle njenog poraza u drugom krugu izbora i on je od tada u vezi s novinarkom Valeri Trirveler.

Socijalistički predsednički kandidat obećao je da će, ako bude izabran, smanjiti platu šefa države za trećinu i da će ukinuti predsednički imunitet.

Najavio je borbu protiv korupcije, povećanje poreza za bogate i veća socijalna davanja. Obećao je i da će zaštititi Francusku od globalnih tržišta kapitala.

Oland je u prvom krugu predsedničkih izbora, 22. aprila, osvojio 28,63 odsto glasova, dok je Sarkozi osvojio 27,18 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: