Zagreb: Zabranjen marš desničara

Hrvatsku MUP je zabranio okupljanje evropske ekstremne desnice, koje je za naredni vikend organizovala desničarska Hrvatska čista stranka prava.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.04.2012.

11:28

Default images

Hrvatski premijer Zoran Milanović, na početku sednice vlade, potvrdio je da je MUP izdao rešenje o zabrani, ističući da takve stvari u Hrvatskoj neće proći.

On je dodao da je obaveza svih da se takvim idejama suprotstave.

"Oni koji pozivaju na grabež teritorija mogu doći kao turisti, ali ne kao politički demonstranti, a oni koji organizuju proteste moraju znati da neće tako nešto proći. Neće se dozvoliti okupljanje onih koji pozivaju na rušenje ustavnog poretka", rekao je on.

"Da se radi o hrvatskim strankama, ajde de, ali s obzirom na to da se radi o stranim strankama koje pozivaju na progon Srba i Roma i grabež teritorija, takve finte u Hrvatskoj neće proći", rekao je Milanović.

Međunarodna nacionalistička konferencija, u organizaciji HČSP-a u Zagrebu, je u petak trebalo da okupi predstavnike ekstremnih nacionalista iz Mađarske, Bugarske, Austrije, Francuske i Belgije, odnosno Flandrije.

HČSP-ovci i njihovi gosti u subotu je trebalo da defiluju centrom Zagreba u znak podrške osuđenim generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini.

Najava ultradesničarskog skupa izazvala je lavinu osuda i negodovanja u zemlji - od otkazivanja dvorana do najava antifašističkih kontramitinga.

HČSP: Prihvatamo, ali ćemo prijaviti Hrvatsku

Hrvatska čista stranka prava poštovaće odluku MUP-a o zabrani održavanja međunarodne nacionalističke konferencije, ali će zbog toga Hrvatsku prijaviti Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu i institucijama Evropske unije, izjavio je predsednik HČSP-a Josip Miljak.

Ističući da hrvatske vlasti uskraćuju gostoprimstvo strankama koje su u zemljama EU legalne, Miljak je novinarima izjavio da je taj potez konačni poraz demokratije u Hrvatskoj.

"Skup nećemo održati, poštovaćemo odluku policije, a vladajućima poručujem da je u njima boljševički čip", rekao je Miljak.

On je ranije najavio da će evropskim institucijama tužiti predsednika Ivu Josipovića zbog izjava kojima je osudio učesnike najavljenih skupova i što je navodno onemogućio da za konferenciju dobiju dvoranu u Hotelu "Palas".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: