"Regionalnim dogovorom izdali Srbe"

Članovi skupštinskog Odbora za KIM optužili su Vladu Srbije i pregovarački tim da su dogovorom o regionalnom predstavljanju Prištine priznali nezavisnost.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.03.2012.

16:45

Default images

Oni su rekli da je Vlada Srbije zajedno s pregovaračkim timom na taj način izdala Srbe na Kosovu.

Na sednici odbora, šef pregovaračkog tima Vlade Srbije Borislav Stefanović odbacio je te navode kao neistinite i ocenio da sporazum nije nikakva izdaja ni kapitulacija.

"Nismo, niti ćemo priznati nezavisno Kosovo. Stojimo kao Vlada Srbije iza ovog sporazuma, kao i iza svih do sada postignutih sporazuma koji ni u jednom slovu nisu doveli ni na korak priznanju Kosova", poručio je Borislav Stefanović.

On je ocenio da je na sednici Odbora izneto mnogo neistina i da se ta tema koristi u sklopu predizbore kampanje i naveo da neće da odgovara na grube kvalifikacije na račun pregovaračkog tima.

"Žigošite mene, a ne pregovarački tim", naveo je Stefanović i istakao da je u pregovorima sa Prištinom u Briselu o regionalnom predstavljanju nađeno najbolje moguće rešenje.

Stefanović je kazao da sadašnja vlada i predsednik Srbije Boris Tadić imaju plan za sveobuhvatno rešenje pitanja Kosova, na kome će insistirati, a koji će, kako je naveo, biti temelj razgovora sa Prštinom posle izbora u Srbiji 6. maja.

Predsednik Odbora Ljubomir Kragović iz Srpske radikalne stranke, koji je Stefanovića nazvao izdajnikom, rekao je da je taj plan u četiri tačke - plan Martija Ahtisaija i optužio Vladu Srbije da se odrekla Kosova kako bi stala u "čekaonicu" za ulazak u EU.

U četvoročasovnoj raspravi, poslanik Demokratske stranke Srbije Vladimir Milentijević rekao je da nijedan postignut dogovor Prištine i Beograda ne ide u korist Srbima na Kosovu jer su, kako je kazao, mimo Ustava Srbije i skupštinskih odluka.

On je kazao da na nekoliko regionalnih skupova koji su se održali od 24. februara nije istaknuta fusnota, zbog čega su predstavnici Srbije morali da napuste skup, i upitao čemu sporazum ako se ne primenjuje.

Prema njegovim rečima, vladajuća struktura će, ako i posle izbora ostane na vlasti, "završiti ono što je započeto" i priznati nezavisnost Kosova.

Poslanica Ujedinjenih regiona Srbije Stojanka Petković kazala je da stranke u predizbornoj kampanji "obilaze štale, krave, koze i prasiće", a da nema ni reči o Kosovu.

Prema njenim rečima, administrativna linija između centralne Srbije i Kosova je "tvrđa" nego sa Bosnom i Hercegovinom i kako je rekla, ako se nastavi politika "bez crvenih linija", biće čvršća nego između dve Koreje.

Ona je kazala da se lokalni izbori na Kosovu verovatno neće ni održati, čime će Srbija, kako je rekla, implicitno priznati nezavisnost Kosova, izgubiti svoje institucije i Srbi više neće živeti na Kosovu.

Poslanik Demokratske stranke Dragiša Đoković, koji je iz Kosovske Mitrovice, rekao je da je stanje na terenu očajno, još malo i beznadežno.

Prema njegovim rečima, Vlada i pregovarački tim nemaju većinu u skupštini za odluke koje donose i parlament bi se, ako bi se glasalo, izjasnio protiv svih dogovora i sporazuma postignutih u Briselu.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je da DS nikad neće priznati nezavisnost Kosova i da će i posle izbora formirati vladu i nastaviti da vodi "politiku zaštite nacionalnih interesa".

On je poslanika DSS Vladimira Milentijevića upitao koji grad stoji u njegovoj ličnoj karti, na šta mu je Milentijević odgovorio "Zubin Potok".

"Pa ako smo priznali Kosovo, kako to da imate ličnu kartu, vozačku dozvolu? I imaćete je do kad god poželite", rekao je on.

"Trenutno možda imamo, ali vlasti Kosova su već počele da oduzimaju lične karte i dozvole Srbima južno od Ibra", odgovorio je Milentijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: