"Uskoro u odbrambenoj agenciji EU"

Dragan Šutanovac kaže da će prvi korak ka uključivanju Srbije u sistem EU biti pregovori o priključenju Ministarstva odbrane Evropskoj odbrambenoj agenciji.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 27.03.2012.

17:20

Default images

"Očekujemo zvanično pismo od Ketrin Ešton, na koje ćemo pozitivno odgovoriti i započeti pregovore o konačnom priključenju Ministarstva odbrane Evropskoj odbrambenoj agenciji. Važno je da će prvi korak u sistem EU biti korak Vojske Srbije i ministarstva odbrane i jako sam ponosan zbog toga", rekao je Šutanovac u Nišu.

On je kazao da je Evropska odbrambena agencija važna i zbog razvoja odbrambene industrije i da će imati veliki podsticaj u istraživanju i razvoju.

"Očekujem da se u našoj odbramenoj industriji proizvode i savremenija sredstva nego danas, koja će naći kupce kako u VS tako i van granice zemlje", rekao je ministar odbrane.

On je istakao da je u poslednje četiri godine višestruko povećan izvoz naoružanja i vojne opreme i u odnosu na broj zaposlenih i veličinu zemlje, Srbija je velika sila u izvozu.

Šutanovac je u Nišu obišao Centar za obuku pasa, za koji je rekao da bi mogao da postane regionalni centar.
Ministar Šutanovac u firmi Harder digital Sova u Nišu (Foto: Tanjug)
Ministar odbrane je posetio i firmu "Harder digital Sova", koja proizvodi optoelektronska sredstva za noćno posmatranje. Šutanovac je novinarima prilikom obilaska te firme pokazao nišan koji je našao kupce u Iraku i koji na tržištu košta oko 5.000 dolara.

"Sa ulaskom u EU dobićemo još veće mogućnosti za plasman proizvoda iz Srbije", kazao je Šutanovac i podsetio da je ta kompanija privatizovana 2008. godine. Proizvodi visoke tehnologije su perspektiva i bududućnost, kazao je Šutanovac i dodao da je "fasciniran onim što je u toj kompaniji video".

Grupaciju firmi koja proizvodi optoelektronska sredstva za noćno osmatranje čine Harder digital Sova za proizvodnju pojačivača slike, Foton optroniks koja proizvodi komponente pojačivača slike od optičkih vlakana i Sova najt vižn, koja proizvodi finalne optoelektronske uređaje za noćno osmatranje.

"Nemački 'Harder digital' je otkupila u procesu privatizacije EI Sovu, a Foton optroniks je takođe u vlasništvu stranaca, dok je Sova najt vižn osnovana domaćim kapitalom. Tehnološki proces je time zaokružen i sve firme su izvozno orijentisane, rekao je direktor "Sove" Branislav Brindić.

Brindić je kazao da je država izdvojila subvencije u iznosu od 540.000 evra za otvaranje 70 novih radnih mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: