Rizikuje svoj, da spase tuđe živote

Kragujevčanin Predrag Stevović, diplomirani pravnik i sporista, proveo je 6 dana na obroncima Zlatara gde je najudaljenijim domaćinstvima nosio hranu i lekove.

Izvor: B92

Nedelja, 26.02.2012.

11:16

Default images

Iako je tri puta rizikovao da izgubi život, ovaj volonter kaže da bi ponovo učinio isto.

"Ja sam deo ovog društva, ove države. Video sam da su ljudi bespomoćni potpuno. Kada sam video da su zavejani, da niko ne može da dođe do njih, ja sam pozvao krizni štab i prijavio se kao dobrovoljac", kaže volonter Predrag Stevović

Ovako Predrag Stevović objašnjava motive zbog kojih je odlučio da izađe iz tople sobe i krene put Nove Varoši. Niska temperatura i smetovi visoki i do pet metara nisu ga zaustavili da stigne tamo gde se niko drugi nije usudio ni da pokuša.

"Baka koja je zvala naš krizni štab je plakala da deset dana nije nije imala hranu u selu Miševići na Zlataru gde je bila neverovatna mećava, gde su smetovi snega bili veoma visoki, gde sam ja sa 30 kilograma ranca, sam, otišao do bake posle četiri sata lutanja kroz šume", priča Stevović.

Sledeći zadatak kaže da je bio još teži. Do kuće osamdesetogodišnjeg bračnog para u zaseoku Damjanović punih osam sati se probijao kroz smetove, padao niz liticu, borio se sa skijama...

"Kad sam bio potpuno očajan i kad sam siguran bio da mi nema spasa, pucao sam jednom u vazduh, računajući da meštani znaju da je to vapaj za pomoć. Ali ja nisam odustajao, išao sam i dalje pravo, jer sam znao da se severoistočno od moje pozicije nalazi zaseok Damjanovića koji je i trebalo da nađem. U tom trenutku, deda u čiju je kuću trebalo da uđem je krenuo da me traži, tako da je on 300 metara kroz smetove sa 80 svojih godina krenuo da me traži i ja sam video tad baterijsku lampu", priča svoje doživljaje Predrag Stevović

Teorija, koju je ovaj hrabri Kragujevčanin, dugogodišnji sportista i majstor karatea, znao u praksi nije mnogo pomogla. Posledica ovog humanog podviga bila je hipotermija. Predragova majka Slavica, medicinska radnica u penziji, kaže da je temperatura ispod 34 stepena mogla da bude kobna.

"Iako sam znala da je on pun i snage i kondicije, i da je dobar, da stalno trenira, ali ipak, planina je nepoznata za svakoga, a kamoli za njega koji nikad nije bio tamo. Sreća što nisam znala sve to, inače, mislim da ne bih mogla da preživim", rekla je Predragova majka, Slavica Stevović

Predrag se ovih dana opravlja i planira da se vrati spremanju pravosudnog ispita. Iako je još uvek neodlučan da li će se oprobati u advokaturi ili nastaviti da radi u sudu, ovaj Kragujevčanin u jednom nema dileme:

"Za babu i dedu, zadnji zadatak koji sam imao, sad bih otišao ponovo. Tri puta sam rizikovao život, tri puta sam ga gubio zamalo, ali za njih, ponovo bih otišao", završava Stevović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: