SAD i EU: Srbija i Kosovo u Uniji

Američka državna sekretarka Hilari Klinton i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton su izjavile da SAD i EU dele stav da je budućnost Srbije i Kosova u Uniji.

Izvor: B92

Petak, 17.02.2012.

20:54

Default images

One su još jednom izrazile snažnu podršku dijalogu Beograda i Prištine.

"Sjedinjene Države snažno podržavaju dijalog koji Evropska unija nadgleda, da bi se pokušao postići napredak u evrointegracijama Srbije i Kosova. Zamenik državnog sekretara Vilijam Berns ohrabruje obe strane da ostanu fleksibilne i otvorene za kompromis", rekla je Klintonova.

Zamenik državnog sekretara SAD Berns nalazi se u poseti zemljama Zapadnog Balkana, od 16. do 20. februara, gde će sa visokim zvaničnicima razgovarati o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima. Eštonova, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, rekla je da se nada da će biti postignut napredak na putu ka EU.

"Situacija u Srbiji i na Kosovu je veoma važna za Evropsku uniju zato što verujemo, kao što ste i vi s pravom naveli, da je njihova budućnost u Evropskoj uniji", rekla je Eštonova i dodala da "tim koji tamo trenutno imamo tesno saradjuje kako bi im pružio podršku na putu ka toj budućnosti".

"Nadam se da će biti u mogućnosti da rade na planu koji smo im izložili, koji će omogućiti da Srbija postane kandidat i da Kosovo postigne napredak u pogledu viza, trgovine i ekonomske podrške i na kraju, takođe, da realizuje svoju budućnost u Evropskoj uniji", rekla je predstavnica EU.

Na konferenciji za novinare u Stejt departmentu dominirala je situacija u Siriji i iranski nuklearni program.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: