Energetski sistem prenapregnut

Energetski sistem u Srbiji i dalje je prenapregnut iako je situacija poboljšana. Dnevno se uvozi više od 20 miliona kWh struje. Ponovljeni apeli za štednjom.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 14.02.2012.

09:38

Default images

Radna grupa za sigurnost u snabdevanju energentima ocenila je da i pored ušteda i smanjene potrošnje, postoje problemi zbog veoma loše hidrološke situacije i teškoća sa isporukom mazuta. Od građana se očekuje da štede struju i da poštuju apele nadležnih.

Član Radne grupe Petar Škundrić je kazao novinarima nakon sastanka da su mere vlade dale određene rezultate, ali da građani nisu ostvarili očekivanu uštedu struje.

Škundrić je kazao da će Radna grupa ponovo zasedati u ponedeljak, 20. februara, kada će Vladi Srbije možda predložiti da ukine mere štednje, jer se očekuje lepše vreme, sa većim temperaturama.

Direktor EPS-a Dragomir Marković kaže da je elektroenergetska situacija u Srbiji poboljšana, ali da i dalje postoje problemi zbog veoma loše hidrološke situacije i teškoća sa isporukom mazuta.

On je rekao da se nastavlja sa uvozom struje u Srbiju, koji dnevno iznosi više od 20 miliona kilovat-časova. Struja se najviše uvozi iz pravca Mađarske, a maksimalna dnevna vrednost uvoza iznosila do tri miliona evra.

Marković je precizirao da je potrošnja struje u Srbiji, zabeležena ovog ponedeljka, u odnosu na prošli, smanjena za oko pet do šet miliona kilovat-časova, a uštede uglavnom potiču iz mera oganičavanja potrošnje u maloj i srednjoj industriji.

Potrošnja struje u domaćinstvima je malo povećana.

Potrošnja smanjena za oko 9 posto

Milutin Prodanović, pomoćnik ministra za infrastrukturu i energetiku, rekao je ranije za Radio B92 da je manje otopljenje uticalo na smanjenje potrošnje struje i da je u prethodna tri dana ostvarena manja potrošnja za oko 9 posto, na nivou Republike.

Što se tiče kvarova, Prodanović je za Radio B92 rekao da se oni dešavaju, ali i da se otklanjaju u rekordnom roku.

“Očekujemo da će se potrošnja u narednih nekoliko dana stabilizovati. Ali molimo građane da se strpe još nekoliko dana, da štede struju i da zajedno izađemo iz ovih ledenih dana", kazao je on.

"Ono što je važno je da danas opet zaseda Radna grupa Vlade Srbije za sigurnost snabdevanja energentima, gde ćemo moći da sagledamo rad celokupnog energentnog sistema u protekla tri četiri dana", dodao je on.

Takođe, kako prenose agencije, stabilizovan je dovoz uglja iz "Kolubare" u obrenovačke termoelektrane, te je juče dovezeno 50.000 tona. Jedan od najvećih problema, zbog višemesečne suše, i dalje je izrazito loša proizvodnja u protočnim hidroelektranama, a dnevno se zbog smanjene proizvodnje u hidroelektranama gubi i do 30 miliona kilovat-sati.

Nepovoljni hidrološki uslovi odražavaju se i na nizak sadržaj akumulacija, koje su u ovim okolnostima značajne za proizvodnju struje.

Problematično je stanje sa zalihama mazuta, jer Naftna industrija Srbije ne uspeva da isporuči dovoljne dnevne količine prema zahtevima EPS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: