Utorak, 31.01.2012.

22:30

"Moramo menjati Ustav posle izbora"

"U ovom sazivu parlamenta nije bilo moguće obezbediti dvotrećinsku većinu za izmenu Ustava, to će biti zadatak nove skupštine", kaže Slavica Đukić Dejanović.

Izvor: Politika

Default images

Sveobuhvatna izmena Ustava biće jedno od vrlo bitnih pitanja, čije rešavanje mora početi posle izbora, ma koliko to bio „vruć krompir”. Život, ali i neke međunarodne norme prevazišli su određene sadržaje najvišeg pravnog akta u državi, kazala je Slavica Đukić Dejanović, predsednica Narodne skupštine Srbije i potpredsednica SPS-a, za „Politiku”.

Predsednica skupštine je objasnila da postupak za izmenu Ustava nije pokrenut u ovom sazivu, jer nije mogla da se obezbedi dvotrećinska većina. „Budući parlament mora pristupiti tom poslu, predlog moraju da urade kompetentni ljudi, a i građani će morati time da se bave, jer oni daju poslednju reč na referendumu”, istakla je Đukić Dejanović.

Rekli ste da je raspisivanje izbora na Kosovu pitanje političke volje, a resorni ministar Goran Bogdanović je poručio da će izbora na KiM biti ukoliko se poštuje Ustav. Znači da je pitanje političke volje da se prekrši Ustav?

"Ne. Donošenje određenih odluka zahteva poštovanje Ustava, zakona, međunarodnih akata i realne situacije. Rezolucija 1244 SB UN kaže da je pitanje lokalnih izbora vezano za dogovor sa međunarodnom zajednicom na KiM. Znamo šta u Ustavu piše, ali moramo voditi računa o realnosti, a ona kaže da je za donošenje odluke potrebno uvažiti sve pomenute faktore. Mi možemo sad da kažemo da je za nas crveno slovo Ustav, ili međunarodno pravo, ali za nas crveno slovo, pre svega, moraju biti život građana i Srbija", kazala je Đukić Dejanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: