EU uvela naftni embargo Iranu

Evropska unija je zvanično uvela naftni embargo Iranu i zamrzla imovinu Centrane banke Irana. Iran preti zatvaranjem Hormuškog moreuza.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 23.01.2012.

09:57

Default images

"Postignut je politički dogovor o naftnom embargu", objavio je neimenovani diplomata EU posle razgovora ambasadora 27 članica EU. Diplomate navode da mere, koje su usvojile svih 27 država-članica EU u Briselu, obuhvata embargo koji odmah stupa na snagu i odnosi se na sve nove ugovore za sirovu naftu i naftne derivate. Ranije potpisani ugovori imaju važnost do jula 2012. godine.

U EU je doneta odluka i da se zamrznu novčana sredstva Iranske centralne banke u inostranstvu. Evropski blok tvrdi da te mere za cilj imaju da se izvrši pritisak na Islamsku Republiku Iran da pristane na pregovore i obeshrabri Teheran u daljem finansiranju nuklearnih aktivnosti.

Sankcije su deo dvostrukog koloseka prema Iranu. Jačanje sankcija ima za cilj obeshrabrivanje daljih težnji Irana za proizvodnjom sopstvenog nuklearnog oružja, dok u isto vreme naglašava spremnost međunarodne zajednice za pregovore sa Teheranom, ocenjuju u Briselu.

Iran je drugi svetski proizvođač nafte, ispred koga je jedino Saudijska Arabija koja je saveznik SAD na Bliskom istoku.
Hormuz: Iran preti zatvaranjem moreuza (Beta - 19.01.2012.)
Visoki predstavnik iranskog parlamenta izjavio je da će Islamska Republika zatvoriti Hormuški moreuz, ulazna vrata u Persijski zaliv, ukoliko nove sankcije blokiraju izvoz iranske nafte i ponovio pretnje koje su iranski zvaničnici dali krajem decembra 2011. o zatvaranju Hormuza.

„Ako se dogodi bilo kakav prekid u vezi s prodajom iranske nafte, moreuz Hormuz će definitivno biti zatvoren“, izjavio je Mohamed Kosari, zamenik predsednika Odbora za spoljne poslove i nacionalnu bezbednost Madžlisa.

Iran je ranije, u više navrata, upozoravao da će blokirati uski i strateški veoma važan Hormuški moreuz, kroz koji se odvija prevoz jedne petine svetske sirove nafte, ukoliko sankcije budu uticale na prodaju njihove nafte u svetu.

Sada u Teheranu imaju sve osnove da Hormuz zatvore za plovidbu trgovačkih brodova, ali bi to Islamsku Republiku moglo da povede put sukoba sa Evropom i Sjedinjenim Američkim Državama, koje su najavile da neće oklevati da otvore pomorski put kroz Persijski zaliv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

10 h

Podeli: