Petak, 20.01.2012.

17:31

Senat odlaže glasanje o pirateriji

Lider većine u američkom Senatu Hari Rid odložiće probno glasanje o spornom zakonu protiv internet piraterije, nakon protesta Vikipedije i peticije Gugla.

Izvor: Beta

Default images

Nekoliko senatora koji su podržavali predlog zakona o obustavljanju onlajn piraterije (Stop online piracy Act - SOPA) i zakona o zaštiti intelektualne svojine (Protect Intellectual Property Act- PIPA), sada kažu da su protiv njih. Senator Rid veruje da će biti postignut kompromis oko zaštite intelektualne svojine i otvorenosti i inovativnosti na interentu.

Vikipedija je u znak protesta zbog spornih zakona na jedan dan bila zatvorila svoju stranicu na engleskom jeziku, dok je peticiju protiv zakona na pretraživaču Gugl potpisalo sedam miliona ljudi.

Na meti predloga SOPA i PIPA, koje podržavaju muzička i filmska industrija u SAD, nisu samo sajtovi koji nude ilegalne kopije filmova i pesama, već i sajtovi i pretraživači koji imaju linkove ka vebstranama sa takvom sadržinom.

Sajtovima s piratizovanim materijalom bio bi blokiran pristup s teritorije SAD, a vlasnicima autorskih prava i američkoj vladi dala bi se ovlašćenja da od suda traže ukidanje sajtova koji su povezani s piraterijom.

SOPA nalaže internet pretraživačima da u rezultatima pretraga ne objavljuju inostrane sajtove s piratskim materijalom.

Čak i da oba zakona prođu kongresnu proceduru, verovatno ih čeka veto američkog predsednika Baraka Obame, pošto je Bela kuća ranije izdala saopštenje u kojem podržava borbu protiv piraterije, ali i navodi da neće podržati zakone "koji umanjuju slobodu izražavanja, ugrožavaju sajber bezbednost ili podrivaju dinamični, inovativni globalni internet".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Podeli: