Svet 0

13.05.2024.

12:06

Haos na ulicama prestonice; Teritorija je predata

Jermenska policija uhapsila 151 demonstranta u Jerevanu dok su pokušavali da blokiraju puteve protestujući zbog odluke vlade da u okviru mirovnih pregovora preda delove teritorije Azerbejdžanu.

Izvor: Beta/AFP

Haos na ulicama prestonice; Teritorija je predata
Tanjug/Hayk Baghdasaryan/Photolure via AP

Podeli:

Policija je navela da su demonstranti privedeni jer nisu odgovarali na pozive da se sklone. Po saopštenju policije, ni jedna ulica u Jerevanu trenutno nije blokirana.

Jermenija je više nedelja potresena protestnim okupljanjima predvođenih pokretom koji traži ostavku premijera Nikola Pašinijana.

Jermenske vlasti su u nastojanju da postignu mirovni dogovor da bi se konačno smirile decenije teritorijalnih sporova i oružanih sukoba sa Bakuom, odobrile vraćanje pograničnih sela koje je jermenska vojska zauzela tokom 1990-ih.

Ta odluka koju neki smatraju nepotrebnim ustupkom podstakla je marš iz datog regiona Tavuš, koji je kulminirao demonstracijama sa desetinama hiljada ljudi 9. maja. Tokom vikenda bilo je drugih okupljanja u Jerevanu.

Pre toga je jermenska vlada bila suočena sa nedeljama demonstracija od kojih su neke blokirale glavnu osovinu sever-jug u zemlji koja vezuje Jermeniju i Gruziju.

Glani predvodnik pokreta Tavuš u ime domovine je nadbiskup te oblasti Bagrat Galstanijan koji traži ostavku jermenskog premijera Pašinijana.

Jermenija i Azerbejdžan sukobili su se u dva rata za kontrolu nad azerbejdžanskom teritorijom Nagorno-Karabah. U prvom, vođenom 1990-ih, pobedila je Jermenija i tada je bilo više od 30.000 poginullih, a u drugom vođenem 2020. je pobedio Azerbejdžan. Tada je život izgubilo 6.000 ljudi.

Zatim je u septembru 2023. Baku pokrenuo blic ofanzivu kojom su primorani jermenski separatisti u Nagorno Karabahu da kapituliraju u roku od nekoliko dana, i preuzeo je kontrolu nad celom teritorijom.

Posle toga ubrzani su pregovori ali za sada još nije postignut globalni sporazum između dve zemlje u okviru kojeg Jerevan treba da vrati sela koje je osvojio od svog suseda tokom 1990-ih.

Azerbejdžan je u velikoj meri bolje naoružan od Jermenije zahvaljujući prihodima od nafte, a takođe ima podršku Turske. Jermenija, mnogo siromašnija zemlja, smatra da ga je njen tradicionalni saveznik Rusija napustila naspram Bakua i okrenula se više ka Evropi.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Upozoravam vas – nastaće kolaps"

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorava bankare i tehnološke rukovodice da korišćenje veštačke inteligencije (AI) u oblasti finansija pored nespornih koristi donosi i značane rizike, navodi se u pripremljenim komentarima.

17:44

5.6.2024.

1 d

Svet

Počelo je; Amerikanci prelaze reku

Južnokorejske i američke trupe započele su veliku vojnu vežbu prelaska reke, sa ciljem poboljšanja zajedničkih operativnih sposobnosti, saopštila je danas južnokorejska vojska.

8:01

5.6.2024.

1 d

Podeli: