Stanišljević se tereti za terorizam

Božidar Stanišljević (63) prebačen je iz Banjaluke u Sarajevo, gde je ispitan u Tužilaštvu BiH, u svojstvu osumnjičenog za krivično delo - terorizam.

Izvor: B92

Petak, 13.01.2012.

14:07

Default images

Nakon ispitivanja nadležni tužilac je uputio Sudu BiH predlog za određivanje pritvora u trajanju od 30 dana.

Tužilaštvo BiH navodi da ova institucija u saradnji sa MUP-om Republike Srpske i drugim agencijama za provođenje zakona u BiH preduzima intenzivne aktivnosti na prikupljanju dokaza s ciljem potpunog rasvetljavanja ovog događaja.

Iz Tužilaštva BiH navode da zbog zaštite istrage ne mogu javnosti pružiti više informacija o istrazi.

O "slučaju Stanišljević" u petak su direktori policija Srbije i Republike Srpske Milorad Veljović i Gojko Vasić, održali u Banjaluci zajedničku konferenciju za štampu.

Novinare je najviše interesovao odgovor na pitanje o mogućim vezama Stanišljevića sa kriminalnim miljeom u Republici Srpskoj i Srbiji.

"Što se tiče veza uhapšenog sa osobama iz Srbije, činjenica je da se nijedno teže krivično delo u regionu ne može izvršiti, a da nema povezanosti kriminalnih miljea sa područja svih bivših jugoslovenskih republika", odgovorio je Milorad Veljović.

On je istakao da je u ovom trenutku izuzetno bitno utvrditi motiv i zbog čega je na jednom mestu prilikom takvog skupa bilo toliko eksploziva i oružja.

On je rekao da se policija Srbije neće mešati u istragu koju vodi policija RS već je tu da pruži svaku pomoć koja je potrebna.

"Ovo nije običan događaj. On je pokazao svim policijama u regionu da ubuduće prilikom svih sličnih skupova moramo proveriti sva mesta i informacije prilikom organizacije nekog događaja. Ali, s obzirom na ozbiljnost, ovo tretiramo kao pokušaj terorističkog akta. Kroz dalju istragu očekujemo da dođemo do istine", rekao je Veljović.

Gojko Vasić, direktor policije RS, izjavio je da je u dogovoru sa Tužilaštvom odlučeno da se DNK analiza, kada se uzmu DNK profili sa pronađenog oružja i eksploziva, urade u Nacionalno-kriminalističkom centru MUP Srbije u Beogradu.

Detalji izjave uhapšenog, kako je poručio Vasić, biće zaštićeni od javnosti.

Istakao je da će, kako se istraga bude razvijala, policija obaviti i dodatna saslušanja.

"Ako bude potrebno, tražićemo pomoć i Interpola", rekao je Vasić. Policija Republike Srpske intenzivno proverava spekulacije da je Božidar Stanišljević, koji je sakrio naoružanje u dvorani "Borik" u Banjaluci, imao komunikaciju sa bivšim načelnikom Službe bezbednosti RS Ljubanom Ećimom ili drugim licima čija se imena pominju, potvrdio je, za "Novosti", direktor Policije RS Gojko Vasić.

Prema njegovim rečima, Policija RS, što se tiče same istrage, ima više verzija koje će proveravati.

"Proveravamo i da li se ovo pronađeno oružje i eksploziv može dovesti u vezu sa još nekim licima i da li je bilo konkretnih planova da se iskoristi oružje i eksploziv. Proverićemo u daljoj istrazi i u kakvoj je vezi bio uhapšeni Stanišljević sa Ljubanom Ećimom i da li je održavao kontakte sa licima koja već imaju kriminalne dosije", kaže Vasić i porčuje da policija u ovom slučaju neće biti naivna.

On nije mogao da potvrdi informaciju da je Stanišljević pre rata bio pripadnik Državne bezbednosti Hrvatske, ali je istakao da će i te navode policija proveriti.

Sve bilo nameštne za atentat

Tvrdnja uhapšenog Božidara Stanišljevića da je još pre deset godina u halu "Borik" uneo arsenal koji se koristi u terorističkim napadima i atentatima na zaštićene ličnosti, sigurno nije tačna - kažu izvori "Novosti" bliski istrazi.

"Borik" je pre osam godina, pred gostovanje Makabija, bio detaljno pretresen od starne jedne od najjačih obaveštajnih služni na svetu - Mosada. Ni tada, kao ni 2. januara ove godine, kada su, kako "Novosti" saznaju, ekipe kontradiverzione zaštite prvi put preventivno pregledale halu, nije otkriveno ništa.

"Novostima" je potvrđeno da je tada pretresena i prostorija u kojoj je 8. januara pronađen arsenal, ali ga tada tu nije bilo.

Šest dana kasnije, 8. januara, zbog značaja same manifestacije, velikog broja gostiju i prisustva državnih vrhova Srbije i Republike Srpske, izvršena je još jedna antidiverziona provera. Tada su u pomenutoj prostoriji pronađeni: automatska puška sa prigušivačem i pet okvira, tri kilograma plastičnog eksploziva, dve ručne kumulativne bombe, dve bombe "M75" i "M52", poluautomatska puška i 330 komada municije, kao i štapini sa upaljačem. Jedna puška je, kako saznajemo, izuzetno stara, ali je u drugom slučaju reč o najsavremenijem automatu sa prigušivačem i skrivačem plamena.

Mesto i položaj gde je oružje ostavljeno, procenjuju stručnjaci, idealno je za izvođenje atentata. Odatle pucač, ili više njih imaju na nišanu, na svega pedesetak metara, sve učesnike. Posebno one koji izađu za govornicu.

- Iz te prostorije ide reflektor sa jakim snopom svetlosti uperen direktno ka bini - navodi izvor "Novosti". - Isprobane su sve varijante, i jedno je sasvim izvesno - niko ne bi video da je sa tog mesta pucano. Zato, kažu naši izvori bliski istrazi, da ceo događaj ne bi smeo da se olako prihvati. Suviše podseća na "Limes" kada je bio pokušaj atentata na Zorana Đinđića. I tada su se svi u prvom momentu šalili kako je "neki vozač kamiona učio da vozi". Kada je već bilo kasno saznalo se da je to bio planiran, ali neuspeo atentat na srpskog premijera.

Specijalizovana beogradska ekipa policajaca koja je proteklih dana boravila u Banjaluci, detaljno je pregledala lice mesta, napravljen je i novi uviđaj:

- Prostorija je kontaminirana raznim tragovima. Ulazilo se i iznosilo oružje i eksploziv - objašnjava naš sagovornik. - Pokušali smo da uzmemo otiske i DNK tragove i sada čekamo rezultate. Na isti način pregledano je i oružje. Videćemo da li će rezultati analiza da nam pomognu u rešavanju ovog slučaja. Proverava se i da li je i kada iz nekog od pronađenog oružja pucano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

6 h

Podeli: