Jankoviću male šanse za premijera?

Lista Gregora Viranta je odlučila da ne podrži mandatara za sastav nove slovenačke vlade Zorana Jankovića, i da ne uđe u koaliciju s njegovom strankom.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 09.01.2012.

20:58

Default images

Jankovićeva stranka Pozitivna Slovenija je, kako saopštava, negativno iznenađena, dok Virantova navodi kao razlog programska razilaženja, što se i moglo očekivati, s obzirom na to da su u stranci Gregora Viranta i oštri kritičari dosadašnjeg funkcionisanja Slovenije, čiji je jedan od eminentnih predstavnika upravo Zoran Janković.

Zahvaljujući odluci Virantove stranke, Zoran Janković očito neće uspeti da formira vladu, tako da će najave slovenačkog predsednika da će Slovenija dobiti vladu već sredinom januara, izgleda pasti u vodu.

Janković do srede, kada će slovenački parlament odlučivati o podršci mandataru, ima samo jedan dan i 38 od 90 parlamentarnih glasova. Dodatnih 8 glasova bi možda mogao da dobije od stranke penzionera, DESUS, ali i tada će ih imati 44, što još nije dovoljno. Dva poslanika nacionalnih manjina bi mogla da budu presudna, ali su već najavili da u slučaju tesnog glasanja svoje glasove neće dati da bi bili jezičak na vagi.

Glavno pitanje u Sloveniji je "hoće li plan B postati plan A", odnosno hoće li slovenački predsednik mandat za sastav nove vlade morati da ponudi drugoplasiranoj stranci na izborima, odnosno njenom lideru Janezu Janši. Janša koji je već jednom sedeo u premijerskoj stolici je, ovih dana, uporedo sa Jankovićem, pripremio koalicijski ugovor i ponudio ga strankama na usklađivanje. Ukoliko dobije mandat i njemu bi stranka slovenačkih penzionera, kao i Jankoviću, mogla da odigra ključnu ulogu, ali ne treba zaboraviti da je ta stranka već jednom sedela u Janšinoj vladi.

Dakle, konačna odluka o tome ko će sastavljati slovenačku vladu će pasti u sredu, do tada je ostao samo jedan dan, ali i dva lidera - dva pola slovenačke političke scene, spremna da taj jedan dan iskoriste što bolje mogu i dokopaju se premijerske pozicije.

Virant: Velika razlika u programima partija

Lider DLGV Gregor Virant izjavio je da je odluka te stranke da ne uđe u koalicionu vladu sa strankom Zorana Jankovića rezultat značajnih razlika u programima dve partije i procene DLGV da u takvoj koaliciji neće moći da sprovede svoj program.

Virant je, na konferenciji za novinare, rekao da njegova stranka, koja ima osam poslaničkih mandata, još nije odlučila da li će ući u koaliciju sa Slovenačkom demokratskom strankom (SDS) Janeza Janše, koja je osvojila drugo mesto na decembarskim parlamentarnim izborima, sa kojom je takođe razgovarala, prenela je STA.

DLGV će sačekati glasanje koje će u sredu biti održano u parlamentu, a zatim odgovoriti na poziv Janši, kome su za koalicionu vladu neophodni i glasovi Partije penzionera (DESUS).
Virant je rekao da je koalicioni sporazum koji je sastavila PS imao "jednu veliku grešku, na prvom mestu, jer mu je nedostajao koncept".

Šef pregovaračkog tima DLGV u koalicionim razgovorima Janez Šušterš je izjavio da je koalicioni sporazum koji je sačinila PS, kao najjača stranka, bio razočaranje i da ta stranka nije uspela da ubedi DLGV u planove za smanjenje poreza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: