Poruka mitropolita SPC Amfilohija

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u božićnoj poruci naveo da otimanje od Boga i ljudi nikome nije donelo dobro, poredeći komunizam i kapitalizam.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.01.2012.

09:33

Default images

On je, u božićnoj poruci, naveo da su otimanja od Boga, kao i otimanja dobara od bližnjih svojih, uvek zasnovani na zavisti i samoljublju, dodajući da se u tom i takvom duhu odvijala i odvija istorija ljudskog roda, odnosno njime su bili zaraženi stari i novi ekonomski sistemi i ljudski odnosi uopšte.

"Tako je, na primer, na poricanju Boga i na otimanju od njega komunizam pokušao da organizuje ljudsko bratstvo i jedinstvo i pravednu raspodelu dobara. Svi smo svedoci šta se dogodilo sa bratstvom zasnovanim na oceubistvu i klasnoj mržnji", naveo je mitropolit Amfilohije, a prenose agencije.

Prema njegovim rečima, pokazalo se da je egoizam podjednako u prirodi kako kapitalizma tako i komunizma, kao i da je savremeni liberalni kapitalizam, sa njegovom surovom tržišnom ekonomijom, utemeljen na "vučjem samoljublju".

Zato, smatra on, nije nikakvo čudo što su dojučerašnji komunisti postali preko noći kapitalisti, jer su oni i u komunizmu otimali tuđe radi - opšteg dobra.

U kapitalizmu nastavljaju to isto, privatizujući ono što je ranije drugima oteto, uz to bogateći se na tuđ račun, koristeći pri tom vlast kao što su to i ranije činili, zakidajući sirotinjski rad i trud, naveo je mitropolit SPC.

Prema njegovim rečima, komunizam se temeljio na hrišćanskoj ideji zajedništva, uzajamnosti i raspodele dobara koja se kroz vekove ostvarivala u Crkvi, ali su komunisti prevideli istinu da se sve to ne postiže nasiljem nego slobodom.

Kao i istinu da dobro koje nije učinjeno na dobar način prestaje da bude dobro, odnosno da se postizanje jednakosti ne postiže ukidanjem,
uništenjem različitih talanata, nego njihovim umnožavanjem, ne uništenjem ličnosti i lišavanjem lične svojine nego slobodnom saradnjom na božjem i ljudskom delu, pravilnom upotrebom darova i dobara, saglasno neprolaznom načelu - što ne želiš sebi, ne čini drugome, kazao je mitropolit Amfilohije.

"Nema registracije"

Amfilohije je odbacio mogućnost registrovanja te verske zajednice na način kako to tumači crnogorska vlast, i pozvao državne organe da što pre prekinu s progonom kanonske Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koji je, kako je naveo, gori nego u turska vremena.

On je istakao da se ne može tražiti da neko ko je na prostorima Crne Gore prisutan vekovima danas dokazuje svoje postojanje.

"Prvi put u poslednja dva milenijuma, Pravoslavna crkva - svetosavska Mitropolija crnogorsko-primorska, nije legitimna i ne priznaje se. To je i razlog da naši sveštenici, monasi i monahinje, ne mogu da budu priznati, već proganjani iz Crne Gore", kazao je Amfilohije u Kotoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: