Fajonova:Situacija za Srbiju opasna

Izvestilac Evropskog parlament za viznu liberalizaciju Tanja Fajon kaže da postoji opasnost da se za Zapadni Balkan ponovo uvedu vize zbog lažnih azilanata.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.12.2011.

10:21

Default images

Ona je rekla da se zemljama članicama EU "veoma žuri" i da je za Srbiju "u atmosferi koja danas vlada u EU, situacija opasna".

Fajonova je dodala da se u okviru evropskih institucija upravo vode razgovori o mehanizmu suspenzije bezviznog režima.

"Reč je o mehanizmu suspenzije koji je predložila Evropska komisija u junu ove godine. To je bila reakcija na talas svih lažnih azilanata koji su putovali u Belgiju, Švedsku, Luksemburg, Nemačku...", rekla je Fajonova u intervjuu "Novostima".

Prema njenim rečima, ako to bude usvojeno, zemlje članice će imati mogućnost da nekoj "trećoj" zemlji, ne samo sa zapadnog Balkana, suspenduju bezvizni režim najpre na pola godine, zatim da produže na devet meseci i konačno da se zemlja stavi na "crnu" šengensku listu.

"U utorak su o tome razgovarali ministri unutrašnjih poslova zemalja članica. Taj isti dokument postoji i u Evropskom parlamentu, u nadležnom Odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove. Istovremeno, Odbor za spoljne poslove daće svoje mišljenje", rekla je ona.

Fajonova je navela da je Evropska komisija, između ostalog, predložila da broj azilanata može da se poveća najviše za 50 odsto u odnosu na prosek u poslednjih šest meseci pre uvođenja viza.

Novi mehanizam bi mogao da stupi na snagu, kako je rekla, kada bude dogovoreno o svim detaljima i oni budu usvojeni u Parlamentu i Savetu. "Pretpostavljam, tokom sledeće godine. Zemljama članicama se veoma žuri".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

111 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

22 h

Podeli: