Nedelja, 27.11.2011.

14:18

NATO: Tragični incident u Pakistanu

Pogibija 24 pakistanska vojnika u vazdušnom napadu NATO snaga je rezultat "tragičnog nenamernog incidenta" poručuju iz NATO.

Izvor: Tanjug

Default images

Generalni sekretar Alijanse Andres Fog Rasmunsen, izjavio je da je da je ponudio saučešće pakistanskom premijeru.

Helikopteri i borbeni avioni NATO napali su dva pakistanska kontrolna punkta u subotu i ubili 24 pakistanka vojnika u onome što je Islamabad nazvao neizazvanim napadom.

Zbog tog napada pakistanska vlada je saopštila da će preispitati "sve programe, aktivnosti i aranžmane o saradnji...uključujući dipomatske, političke, vojne i obaveštajne".

Generalni sekretar NATO je rekao da je taj incident "za žaljenje" i da je pisao pakistanskom premijeru Jusafu Razi Gilaniju kako bi istakao da je smrt pakistanskih vojnika "neprihvatljiva i za žaljenje, kao i smrt Avganistanaca i osoblja međunarodnih snaga".

"To je bio tragičan nenameran incident", rekao je Rasmunsen u saopštenju i dodao da potpuno podržava NATO istragu koja je u toku. "Mi ćemo utvrditi šta se dogodilo, i izvući prave zaključke iz toga", prenela je agencija Rojters.

Rasmusen je naglasio da je zajednički interes NATO i Pakistana borba protiv islamskih militanata i rekao da je alijansa privržena radu sa Pakistanom kako bi se obezbedilo da se takvi incidenti više ne dešavaju.

NATO i lokalne snage u Avganistanu našle su se na udaru vatre sa pakistanske strane granice pre nego što su NATO avioni i helikopteri napali pakistanske vojne punktove, usmrtivši 24 vojnika, rekli su jedan zapadni zvaničnik i jedan avganistanski bezbednosni zvaničnik.

Pakistan je ranije saopštio da jučerašnji napad vazdušnih snaga NATO na dva vojna kontrolna punkta u kome su usmrćeni pakistanski vojnici "ničim nije bio isprovociran".

Međunarodna vojna koalicija koju vodu NATO u Avganistanu do sada nije komentarisala napad i pružila više pojedinosti o tom incidentu, osim što je izrazila saučešće i priznala da je "veoma moguće" da su napad izvele njene snage.

Zapadni zvaničnik je rekao da su snage NATO "došle pod udar vatre s druge strane granice" a avganistanski bezbednjak izneo verziju da su se vojnici NATO našli pod udarom vatre iz Pakistana dok su izlazili iz helikoptera i da su uzvratili na paljbu s pakistanske strane granice.

Oba zvanicnika su tražila da ne budu imenovani jer je ovaj napad veoma osetljivo pitanje. Napad je već pogoršao ionako zategnute odnose Vašingtona i Islamabada.

Zbog tog napada pakistanska vlada je saopštila da će preispitati "sve programe, aktivnosti i aranžmane o saradnji sa SAD...uključujući dipomatske, političke, vojne i obaveštajne".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: