Rektor pozvao na deblokadu ili...

Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević pozvao je studente da prekinu s protestima, a državu da, ukoliko do toga ne dođe, uvede red milom ili silom.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 27.10.2011.

14:03

Default images

"Pozivam državu da reši problem kako zna i ume. Dogovorom, milom ili silom, to nije moj posao", rekao je Kovačević na konferenciji za novinare u Rektoratu UB, dodajući da je njegov posao da drži nastavu. Prema njegovim rečima, fakulteti su državno vlasništvo i država treba da uvede red u svojim prostorijama.

Prema njegovim rečima, studenti koji danima blokiraju Filološki fakultet naneli su veliku materijalnu štetu i ugrozili nastavni proces na fakultetu, a ako se to nastavi još 15 dana, svi će izgubiti godinu, jer neće imati dovoljan broj bodova.

Rektor Univerziteta u Beogradu je rekao da studenti koji protestuju drže kao taoce 400 nastavnika i 10.000 studenata koji hoće da pohađaju nastavu.

"Oni imaju taoce u zgradi Filološkog fakulteta, a vlasnik zgrade neće da reaguje, iako je dužan", rekao je Kovačević i dodao da ih neće krivično goniti, ali će traži nadoknadu pričinjene materijalne štete.

Povodom ovih izjava rektora oglasio se i Plenum Filozofskog i Filološkog fakulteta.

"Oglašavamo se povodom izjave rektora BU Branka Kovačevića da država treba da „dogovorom, milom ili silom“ obustavi blokade na Filološkom i Filozofskom fakultetu. Svojim izjavama, pozvao je na kršenje autonomije Univerziteta koja je garantovana članom 7. Zakona o visokoškolskom obrazovanju koji se odnosi na nepovredivost akademskog prostora.

Želimo da naglasimo da u zgradi Filološkog fakulteta niko ne drži taoce, niti se pretnje upućuju profesorima i studentima. Takođe, nikakva materijalna šteta nije naneta.

Podsećamo da je rektor svojim izjavama i ranije pozivao policiju i time ugrožavao opštu bezbednost studentkinja i studenata", rekli su iz Plenuma.

Profesori cepali plakate

Studenti koji blokiraju Filološki fakultet tvrde da je nekoliko profesora cepalo danas njihove plakate, kao i da su nakon toga zatekli zaključane slušaonice, u kojima su ostale njihove stvari.

Studenti navode da je nekoliko profesora prvo došlo na fakultet, vređalo ih i cepalo im plakate zalepljene u hodniku.

Kada su se vratili u slušaonice, zatekli su ih zaključane, sa sve svojim stvarima unutra. Među stvarima su i laptopovi i garderoba.

Rajić: Studenti se podelili

Za to vreme, članovi studentskog Plenuma Filološkog fakulteta nastaviće blokadu ove institucije do daljeg. Čeka se Ministarstvo i Uprava Fakulteta.

Studenti okupljeni oko Plenuma Filološkog fakulteta zahtevaju da 48 bodova bude jedini uslov za upis studenata u budžetskom statusu, smanjenje školarine na tri minimalne mesečne plate i ponovno uspostavljanje apsolventskih rokova.

Profesor Filološkog fakulteta Ljubiša Rajić kaže da je prilično smanjen broj studenata koji su bili po hodnicima i blokirali učionice. On ne veruje da će studenti koji protestuju dobiti neke čvrste garancije Ministarstva, jer je ono samo donelo preporuku šta bi fakulteti mogli da urade, ako žele.

"Većina mojih studenata traži nastavak nastave. Iz razgovora sa studentima, čuo sam da su se i oni koji vode protest podelili na one koji misle da je sada postignuto ono što u ovom trenutku može da se postigne i oni izgleda čine većinu. Ali ne smem da tvrdim jer se tu stalno menja sastav plenuma. Ima i jedna manjima koja bi htela ovo da nastavi dok ministarstvo ne ispuni njihove zahteve", kazao je Rajić, gostujući u emisji B92 "Hoću da znam".

Studenti još od 20. oktobra blokiraju Filozofski i Filološki fakultet, zahtevajući odobravanje apsolventskih rokova, oslobađanje plaćanja školarine za studente koji su sakupili najmanje 48 bodova, a nisu na budžetu i izradu strategije za promenu načina finansiranja visokog obrazovanja.

Nastavno veće Filološkog fakulteta optužuje studente u protestu

Nastavno-naučno veće Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu optužilo je studente koji protestuju da se služe nasiljem i da sprečavaju većinu studenata da idu na nastavu.

"U istoriji Filološkog fakulteta, od osnivanja do danas, nije zabeleženo ponašanje sa kakvim se danas suočavamo – fizičko blokiranje slobodnog prolaza kolegama studentima radi onemogućavanja nastave i ostalih aktivnosti", kaže se u saopštenju nastavnog veća povodom blokade zgrade tog fakulteta koju sprovode pojedini studenti.

"Najveća vrlina slobodnog i autonomnog Univerziteta u Beogradu jeste da su profesori delili sudbinu svojih studenata. Sada to ne činimo, ogorčeni zbog načina protestovanja koji se u potpunosti kosi sa idejom dijaloga. Svodi se isključivo na nasilje kojim samo jedna mala grupa koristi svoje pravo da ima stav, dok se ogromnoj većini (radi se o hiljadama studenata) to onemogućava", upozorilo je Nastavno-naučno veće tog fakulteta.

"Ovakve metode imaju jasne i nedvosmislene odlike represije i svojstvene su autoritarnim režimima. Ogromna većina studenata traži nastavu i od nas očekuje da im je pružimo", saopštilo je Nastavno-naučno veće Filološkog fakulteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: