Četvrtak, 27.10.2011.

14:03

Rektor pozvao na deblokadu ili...

Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević pozvao je studente da prekinu s protestima, a državu da, ukoliko do toga ne dođe, uvede red milom ili silom.

Izvor: B92

Rektor pozvao na deblokadu ili... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

92 Komentari

Sortiraj po:

Jana Adamović

pre 12 godina

Želela bih samo da potvrdim navode na demonstranti na blokadama krše osnovno pravo na slobodu kretanja ostalim studentima koji ovaj vid protesta ne podržavaju. Ja sam student IV godine Filološkog fakulteta i spadam među one koji žele da pohađaju nastavu. Prinuđeni smo da guramo klupe sa prolaza, vrata, da ih preskačemo ili da čak ulazimo u slušaonice kroz prozor. To je nedopustivo. Demonstranti treba da nađu neki drugi vid da iskažu svoje nezadovoljstvo. I moram da istaknem da su vrlo mudro izabrali fakultet na kome su sve same devojke i ženski nastavni kadar, kao i da su većina demonstranata sa drugih fakulteta i da se ne ustručavaju od vređanja i guranja. Molim vas, kako da mirno prekinemo ovo stanje? Neko će nastradati.

marija

pre 12 godina

Ovde se govori samo o opasnoj izjavi Rektora BU koji poziva na nasilje. To je sve, a sto bi rekao moj profesor MALO LI JE? Ja se dobro secam batinasa sa fantomkama i bejzbol palicama koji su prebijali studente Arhitektonskog fakulteta 90ih u vreme Milosevica. Sad ste poslali neofasiste. KO? Opasne su, jako opasne ovakve izjave. Posledice mogu biti nesagledive.

Dr

pre 12 godina

Da li neko zaista može da podrži ovo?

Da li se ovako štite studentska prava? Filološki fakultet, 27 10 2011

http://www.youtube.com/watch?v=fB0h35alZsM&feature=autoplay&list=ULwEsMqWGBBxY&lf=mfu_in_order&playnext=1

Podsećam da slobodno i nepristrasno novinarstvo obavezuje na istinu!
Gospodo novinari ovo je realnost.

markopolo

pre 12 godina

Vidim da je rektoru kao žao što Milošević i dalje nije na vlasti. Prosto je neverovatno koliko intelektualnoj eliti unutar Srbije nedostaju elementarne stvari moderne Evropske kulture. Čim je rektor tu gde jeste, ima ispod sebe gomilu istomišljenika. Ne govorim o tome da u nekim stvarima možda studenti ne traže suviše, ali je činjenica da je netransparentan rad univerziteta i trošenje novca od školarina kao da je to novac za plate profesora doveo do ovoga.
O kad sam ja pre 6-7 godina zavšio mašinski faks, svi toaleti su novi, liftovi takođe, i imamo završen novi 5. sprat fakulteta i sređena je klimatizacija amfiteatara. možda je moglo i više (jer sad čujem da zaboraviše da plate i grejanje :-), ali sam od studenata filološkog čuo da ni kvake nisu popravljene u zadnjih nekoliko godina.
Izgleda da kod nas ne postoji institucija "podnošenja ostavke". Kodna nas je osnovni moto: "posle mene i potop!"

gENERACIJA nEUSPESNIH

pre 12 godina

Studenti su(oduvek i zauvek), okosnica i buducnost svakog normalnog drustva i drzave! Gde studenti demonstriraju, ukazujuci na nepravilnosti i nepravde u drustvu, to drustvo i ta drzava su u dubokoj krizi! A gde rektor(drzava), traze intervenciju policije na fakultetima, TO DRUSTVO I TA DRZAVA SU U BEZIZLAZU I PROVALIJI!!!
Posto drzavu imamo samo jednu(Srbiju), tim mladim ljudima je preostalo samo jedno! Da urade promene u drustvu, i da ga prilagode sebi i svojoj buducnosti!
NAPRED STUDENTI, NE POVLACITE SE!!!!!

cujte Srbi cuvajte se sebe

pre 12 godina

steta sto se svi studenti ne pridruze protestu, jer da je tako pevao bi rektor borbene,a ovako dok god niste udruzeni vidimo njihovu bahatost na tv-u... Bio sam na filozofskom fakultetu neki dan i mnogo sam komentara cuo u fazonu, nemoj da idemo tamo(medju protestante) snimi ce nas kamera ili videce nas neko, tuzno, takve i treba tlaciti, mada po mom misljenju takvi i nisu za studiranje... jos jedna stvar je tuzna, mnogi se stide da budu dio toga,nije fancy,moderno ,ne vidjaju to na tv-u, bitniji su brenin koncert, seka,stoja,ko je s kim raskinuo,itd.

white

pre 12 godina

Hvala moderatorima što ne objavljuju "drugačije" komenare. Zato, objavljujete komentare koje sadrže notorne laže, neistine, dezinformacije i komenatare u kojima se otvoreno poziva na linč. Najjači ste.

Владимир

pre 12 godina

Пуна подршка господину ректору. Коначно једна резолутна и храбра реакција.

Држава под хитно треба да узме у заштиту своју највећу и најзначајнију високообразовну институцију. Хиљаде студената и стотине професора не смеју бити жртве шачице доконих демагога, квази-идеолога и нерадника који у шест годишњих испитних рокова нису успели да дају услов за нардену годину.

Једна патрола жандармерије, само једно возило са пар жандармераца било би довољно да беспосличари и анархо-левичари оставе државну институцију на миру.

ИВАН СМЕД

pre 12 godina

Godina 96. i 97. mi smo uspeli u borbi protiv mnogo većih krvnika nego što su ovi danas, i zato nemate pravo da se plašite.Samo napred!!!
p.s.Pri svakoj borbi u kojoj je želja za pobedom istinita žrtve su neminovne.

Za smenu rektora

pre 12 godina

Studentski protest je na videlo izneo koliko je stanje na univerzitetu trulo. Potrebno je radikalno preispitivanje šta se tamo dešava, a prva stvar je da se rektor koji poziva na nasilje nad studentima udalji iz obrazovnog sistema. Umesto da se bavi korupcijom na fakultetima, jadnim uslovima studiranja, bahatom trkomzprofesora za zaradom - rektor bi da primenjuje nasilne mere prema studentima. Na filološkom fakultetu studenti provode sate u podrumskim prostorijama bez prozora...

Duka

pre 12 godina

Sa formiranjem sadašnje vlade, visoko školstvo je doživelo totalni sunovrat! Sve ono što je urađeno do tada s ciljem da se Srbija uključi u evropski obrazovni prostor je palo u vodu. Pored toga, rektori, dekani i ostali rukovodioci na fakultetima i univerzitetima jasno i glasno ismejavaju evropska dostignuća u toj oblasti i na sva zvona uzvikuju kako je "bolonja" propala! Definitivno nas aktuelni vladari Srbije na svim poljima guraju što dalje od normalnog i razvijenog sveta. A mi budale nasedosmo pre četiri godine na bombastičan naziv "Za evropsku Srbiju"...

Student iz starih vremena

pre 12 godina

Od kako je Univerzitet u Bolonji 1158 godine ( pre 850 godina ) doneo Constitutio Habita, povelju kojom su garantovane slobode i autonomija univerzitetu, rektor Kovacevic je prvi koji poziva policiju da mu uvede red na univerzitetu. Kada je on studirao, taj isti Kovacevic, nije placao ni dinara, mogao je da studira sto godina i diktator Tito nije poslao policiju na univerzitet cak ni 1968. kada je pobuna studenata bila mnogo, mnogo ozbiljnija od ove danas. Toliko o danasnjoj demokratiji i sistemu vrednosti u kome i na kome studenti uce. Nije ni cudo sto beze odmah posle studija.

Mihajlo Jovanovic

pre 12 godina

Akademski građani/ke bi trebalo da se uzdržavaju od kontakta sa čovekom ovakvih manira.

Dakle, sad zahtev i za ostavkom v. d. rektora, pa tek potom pregovori sa kompetentnom osobom.

hvala.

John

pre 12 godina

Svi znaju ko stoji iza protesta i sta se ovde desava, ovo nije dobro za studente, ali odgovara propalim studentima i politickim aktivistima koji ovako skupljaju poene! Dosto vise blokiranja nas koji smo ucili i radili cele godine! Knjigu u sake!

studentkinja filoloskog

pre 12 godina

Sada im vise nije dovoljno to sto zakljucavaju stvari studenata, vec hoce da zakljucaju i studente!!!!!!!!!Ne dopustaju da se odrzi plenum i dovode policiju u civilu!!!!!!!!!!!OGROMNA SRAMOTA!!!!OGORCENA SAM i ne mogu da verujem da su profesori toliko protiv studenata....O Kovacevicu vise ni ne znam sta da kazem, osim toga da nam je momentalno potrebna njegova smena!!!!!

STUDENTKINJA

pre 12 godina

Počelo je tiho, postaje sve glasnije!
Sve je veća podrška javnosti, sve više profesora učestvuje u alternativnim radionicama i predavanjima na blokiranom fakultetu (Filozofskom u BG), najavljena je od ponedeljak blokada i Filozofskog u NS, veliki broj tamošnjih profesora podržava tu odluku, pominju se i još neki fakulteti.
Ovakvim izjavama Rektor samo ojačava pobunu! Kao zahtev se sve češće pominje njegova smena.

Optužuju nas da se borimo za 2-3 boda. Nije bilo tako, ni na početku, a sada posebno, kada sve ovo prerasta u nešto veće!

pobunjenik

pre 12 godina

Priče poput onih da blokadu vode propali studenti su LAŽ! Među njima ima itekako puno izuzetnih studenata (i po formalnim kriterijumima - prosek, čišćenje godine) i po vannastavnom angažmanu,korišćenuju mozga za aktivno promišljanje a ne samo minimalno naprezanje istog da bi se položio ispit, oni nisu šlihrate, oni nisu nesolidarni, pasivni... Oni su budućnost ovog društva!

Oni ne pristaju da ih lažu "NEMA PARA" (A Miškovića ste oslobodili poreza jel /sveža vest/?) "NIJE NAŠA NADLEŽNOST"- beskrajno prepuavanje između države i fakulteta... /Da ne pominjem Rektorove izmišljotine o materijalnoj šteti, plinskim bocama.../

Oni su hrabri i svi treba da se ugledamo na njih!
I medijske dezinformacije i pokušaji sabotaže ih samo ojačavaju u želji da uspeju i ostvare svoj cilj!

Zivi svedok

pre 12 godina

E moj Kovacevicu! Ne znam tebe kao profesora ali ti zenu odlicno poznajem. Koliko je ta zena studenata oborila iz matematike! Cuveni broj maksimalno 10 prolazi (od 200 koliko izadje na ispit) ... A zamisli molim te da je bash ta matematika bila uslovni predmet?! Pa se ti zali komisiji (koju cine profesori skole) pa ces onda da platis i komisiju i da imas zabranu 3 ispitna roka da izadjes na ispit...

Dipl. Ing. Elekt.

pre 12 godina

Profesore Kovacevicu, sram Vas bilo!
ETF je vec imao jednog Vladu Teodosica koga pamtimo po zlu, nemojte da tako pamte i Vas.

vladika

pre 12 godina

"KOME ZAKON LEZI U TOPUZU,TRAGOVI MU SMRDE NECOVJESTVOM"
Mislim da bi ovaj mali,jadni covek(ako se neko ko ovo izjavi moze nazvati covekom)trebao da se povuce sa svoje funkcije,a ako nece sam neka drzava reaguje.

belo na crno

pre 12 godina

Znam da ću zaraditi gomilu minusa, ali mislim da neko mora i nešto drugačije da kaže:
1. Kovačevića nipošto ne podržavam; ne samo zboh ove izjave koja svakako ne priliči jednom rektoru, već ga se dobro sećam još po ranijem političkom delovanju na ETF-u i znam kako deluje.
2. Učestvovao sam u političkim protestima studenata sredinom 90-tih i zaista ne vidim kako današnji studenti imaju smelosti da vuku paralele sa istim.
3. 90-tih studenti nisu protestvovali protiv par poena ovde ili onde; tada smo se borili protiv rata, jednoumlja i tiranije. Jednom rečju, poenta protesta je bio ceo sistem.
3.a. Današnji revolt je daleko uži po prirodi, i mislim da bi ga trebalo rešavati mirnijim putem bez prekida nastave. Drugom rečju, danas nije potrebno rušiti sistem, već možda neke odredbe. Za to valjda postoje studentski odbori, pritisak na dekane, itd.
4. Drugo, 90-tih su SVI fakulteti makar na BU bili jedinstveni u pobuni. Svima je dogorelo do noktiju. Jedini (pojedini) dekani i profesori koji su govorili protiv pobune su bili Slobine marionete.
4.a. Danas takvo jedinstvo ne postoji, opet iz razloga što razni ljudi ne doživljavaju ovaj protest kao pitanje života i smrti.

Ponavljam: ne omalovažavam studentsko pravo na protest, ali mi smeta povlačenje paralela sa protestima 90-tih.

natalija

pre 12 godina

Crno da crnje ne moze biti, u kakvu su nas bedu uvalili sve nase nesposobne male i velike vodje, sa OVIM nazovi rektorom takodje. Kao roditelj sam gnevna, kakvim profesorima mi prepustamo nasu decu!. Studentu u blokadi imaju moju punu podrsku.

Slobodan

pre 12 godina

Dakle, ovaj je čovek bio sramota i za Elektrotehnički fakultet, a sada je sramota za ceo univerzitet! Osim što se proslavio izjavom da mi koji smo ranije završili fakultet ne zaslužujemo da i danas imamo diplomu (jer se mnogo toga u medjuvremenu promenilo - naravno, ovo ne važi i za njega), pijanim nastupom na TV (neverovatno kako je to odmah zataškano i nije se pojavilo na YouTube-u), sad još poziva da se studenti izbace silom sa svog (a ne njegovog) Univerziteta, jer su se drznuli da traže njegovu ostavku!
Ovome tipu nije mesto u Rektoratu, na Univerzitetu ni na Elektrotehničkom fakultetu i svi studenti treba iz solidarnosti da stupe u štrajk dok se ovaj Labanov i Teodosićev sledbenik ne odstrani, pre nego što i on na Univerzitet opet ne dovede one iste batinaše iz '98.
OTPOR! Ali pravi !!!

eee

pre 12 godina

Molim vas da ga neko obavesti da je 2011. godina i da ne zivi vise u 90im na koje se toliko lozi. Izaziva u meni postidjenost sto zivim u drzavi u kojoj ovaj mozak vrsi neku bitnu funkciju, isto tako budi u meni i tugu i zelju da emigriram, ali neces taj film gledati, ne odustajem ja tako lako. Evo pakujem cetkicu, cebe i sendvice i selim se na faks.
(aaaaaa, 27. oktobar 2011 17:24)
Pa u tim devedesetim, skolarine su bile razumne, imala je mogucnost i sufinansiranja... Tako da... Je sve ovo oko skolarina i bodova doslo sa novimijim garniturama... Kamo srece da i danas imamo sufinansirajuce, koji daju deo skolarine... Ali nema...

Pera

pre 12 godina

Da li je Kovacevic pitao sta misli njegov resorni svestenik o tome?

Kad god su neke svecanosti na Univerzitetu, na svakoj drugoj slici se pojavljuje sa svestenim licima pa bi bilo red da od njih dobije i savet.

student.u.blokadi

pre 12 godina

Današnja blokada Filološkog fakulteta u Beogradu je trajala savršeno do jednog trenutka. Oko 14h pojavila se izjava Rektora Beogradskog univerziteta Branka Kovačevića u medijima da “država treba da reši blokadu na Filološkom fakultetu milom ili silom”. Nakon te izjave, sazvan je Nastavnički kolegijum na Filološkom fakultetu, i oko 16h se pročulo na Fakultetu da je pomenuto telo pozvalo policiju da reaguje, naravno po preporuci Rektora Branka Kovačevića. Oko 17h došlo je par policajaca u civilu i počelo da baca klupe i stolice koje su postavljene na barikadi u holu Fakulteta. Odjednom su se pojavili svi profesori, i uz policiju počeli da prave haos. Mene su par profesora pribili uz zid i pretili mi, kada sam se isčupao od njih, udarali su me po glavi i šutirali nogama. Potom sam video tri histerične profesorke kako cepaju transparente i plakate u holu Fakulteta, kao i radove studenata Primenjenih umetnosti koji su bili postavljeni kao izložba. Počeo sam da snimam i tu situaciju, i tada me je jedna profesorka udarila po ruci i psovala, i od nje sam se spasio i nastavio da snimam. Saznali smo i da je zaključana učionica u kojoj se nalaze lap top, ozvučenje, mikrofoni, transparenti i obaveštenja za alternativnu nastavu. Posle svega što se desilo studentima Filološkog fakulteta, represija Dekanata, Rektorata i Ministarstva je sve veća nad nama, zato svi u još jače blokade. Znanje nije roba !
Snimci su načinjenih telefonom. Uskoro stižu snimci sa fotoaparata i kamere.

http://www.youtube.com/watch?v=rRRA-MDQwzw
http://www.youtube.com/watch?v=7G4riFJNMjI

Студент

pre 12 godina

Србијо стиди се!!! Ректор позвао полицију, а професори се помамили па нападају студенте, цепају плакате, бацају клупе и блокаде! После ће бити студенти не чувају ИМОВИНУ! Сви ти студенти који су у блокади мирно држе блокаду већ данима, а ПРОФЕСОРИ БИ ДА ШАМАРАЈУ! МОЛИМ РЕДАКЦИЈУ ДА ДАНАШЊИ СКАНДАЛ СА ФИЛОЛОШКОГ ФАКУЛТЕТА ПРИКАЖЕ У НЕКОЈ ОД ЕМИСИЈА ВЕСТИ! ЕВО И НЕКИХ ЛИНКОВА СА "ЈУТУБА"!!! СРАМОТА!!!

http://www.youtube.com/watch?v=7G4riFJNMjI

http://www.youtube.com/watch?v=rRRA-MDQwzw

Postdiplomac

pre 12 godina

Vec danima sedim na Filozofskom i pisem tezu. Za to vreme nisam video nikakvu materijalnu stetu. Studenti koji su u protestu se ponasaju potpuno korektno, a na hodnicima i u prostorijama gde borave nema nereda. U citaonicama vlada mir i do sada nisam primetio da je icija sigurnost ugrozena! Alkohol i narkotike bih sigurno primetio/osetio da ih ima, ali ja za sve ove dane nisam video ni jednog studenta sa cigaretom! Kao ucesnik protesta iz 90-tih mogu da primetim da u odnosu na moje vreme ima samo vise laptopova!
Rektorova danasnja izjava je sramotna! Neverovatno je da jedan intelektualac zahteva primenu sile u cilju "resavanja" ekonomskih ili organizacionih problema na fakultetu!

sanja

pre 12 godina

profesori vandali !
najnovije vesti-a nisu neocekivane:profesori Filoloskog fakulteta su zakljucali prostorije u kojima se nalaze osnovne stvari studenata,u trenutku dok su se oni trudili da iz zgrade izbace neku grupu huligana,ko zna cijih izaslanika!? kako ce studenti doci do svojih stvari?
bice proglaseni vandalima i "duzni'' da plate ostetu ukoliko nasilno,a jedino tako mogu, pokusaju da do stvari dodju.a dekan- ce biti uporna da se i to plati.suma ce biti dovoljna za ostvarenje nekih njenih prohteva.za licnu upotrebu,naravno. lose li si srece nladosti nasa! ko te ‘’ uci i vaspitava’’!ljudi bez osecanja i saosecanja.a dzepovi im I puni i duboki.
ne cudi sto su profesori takvi.sasvim su po meri dekana i dragog im ministra.druga bi prica bila samo da su njihova licna deca u pitanju.ali nisu,sto ne znaci da ih nece stici.kad-tad,al se ipak sve vrati.
Drzite se,Studenti! mnogo vam snage treba za borbu sa mnogoglavom azdajom.

Ogorcen

pre 12 godina

Ovo je stravicno! Citam ovu vest 10 puta i ne mogu ca verujem da nam se posle svega 11 godina istorija kompletno ponavlja. SPS drzi policiju, rektor preti da uradi nesto sto sebi nije dozvolio ni Tito (1968), a ni Milosevic (1992-2000), kao ni njihovi "crveni" rektori (Unkovic, Velickovic, Puric itd.). Zanimljivo je da je taj isti rektor, pre samo par nedelja, besomucno kukao i naricao po medijima kako mladi diplomiraju, pa emigriraju ... Gospodine Kovacevicu, posle ovoga verujem da mladi vise nece cekati ni tu diplomu! Jer su one diplome stecene u vreme Tita i Milosevica barem nesto vredele, a ove "bolonjske" deca mogu da okace macoru o rep. SRAM VAS BILO!

sasa

pre 12 godina

Posto je drzavaosnivac univerziteta, onda drzava treba da ga finansira a ne studenti, i to je posao dekana i rektora da zahtevaju pare od drzave.

spasenija kolček

pre 12 godina

studenti se ne bore za stranačke interese. Studenti se bore za pravednije odnose na fakultetu, za mogućnosti čovečnog studiranja. Nizak akademski nivo studenata, na koji se pozivate,ima veze sa vama, gospodo profesori. U moje doba je bilo Vaspitanje i Obrazovanje, a progfesor Gospodin Čovek i Drug. Imali smo studije među prvima u Evropi.
Rektor koji poziva silu na studente je otuđeni funkcioner koji ima vlast, moć i novac. Da digne državu na studente?!? Seća li se reči iz učitelja iz Kragujevca: "Pucajte, ja i sada držim čas!".
Uloga ovog naroda jeste istorijska, hiljade studenata je u borbi protiv fašizma otišlo u legendu, a vi - gospon, idite pod okriljem noći svojoj kući i ostavite se rektorisanja i rada sa studentima. Nije li sa studentima nešto u redu, gde ste da se sa njima sretnem sa snagom vašeg uma i vašeg srca ljudskog?!?

Urke

pre 12 godina

Ma ne samo sto je skolovanje postalo luksuz i privilegija imucnijih, nego i oni koji su uspesniji na svojim fakultetima nemaju tu priliku jer se postavljaju neki abnormalni i nelogicni uslovi za upis, a sve ako posledica zakona koji je primenjen selektivno. "Bolonja" je uvedena tako selektivno od fakulteta do fakulteta, da su se formirale mnogobrojne rupe kroz koje propadaju samo studenti, cak i oni sa visokim stepenom rada i zalaganja, odnosno uspeha.

Na pitanje, zasto nemamo apsolventske rokove kao i svi (apsolventi 'bolonjci' imaju sest, a stariji cini mi se deset rokova), receno je lakonski- "Pa pobogu, tako pise u zakonu o visokom obrazovanju."
Dakle , pozivaju se na zakon koji je izvrdan na 1001 nacin i uveden selektivno! A na pitanje, zasto onda ne smanjite literaturu koja je primerena studentima (a i to pise u novom zakonu), onda se igraju gluvih telefona. Drzava se ogradila davanjem autonomije univerzitetima, fakulteti vode svoju politiku, svi se pozivaju na zakon, svi izvrdavaju propise, a na kraju osteceni samo STUDENTi - zbog kojih fakultet i postoji i koji cine temelj i zalog za buducnost.

vernistudent

pre 12 godina

Hmm...ovo nesto mirise na diktaturu.
U mesto da lepo razgovara ili resava probleme sa studentima, rektor odmah salje paljbu ultimatuma.
Tu nesto smrdi.

brzi

pre 12 godina

Подршка ректору!!! Доста је више било са нерадом на факултетима! Студенти би само да уживају и паметују, нико неће да учи и да све испите.

Milisav

pre 12 godina

Kod mene u skoli profesorka iz maloprodaje nudi desetku iz njenog predmeta i popust kod svih profesora na toj godini, ako ucenik ode na praksu da rmbaci 6 dana u nedelji, 3 meseca u Idea-i. Prostom racunicom dodjemo do toga da desetoro ljudi puta 3 meseca puta minimalna plata jednako 9000e...
Ko to treba da resi?

dimitrije89

pre 12 godina

Kakvo je to pozivanje da se silom resi protest, zar fakulteti nisu nezavisni, kada su u pitanju placanja skolarine, a drzavne kada se treba upotrebiti sila SRAMOTA

Pastir Kostja

pre 12 godina

Kreni državo silom, molim te! Nek se zakuva! Nek se čuje glas budućnosti! Ali avaj. Nisu ni oni od juče. Kakva crna sila, postoje rafiniraniji metodi. Izvežbalo se to. Ili studenti to već znaju, pa ....

nikola

pre 12 godina

Neka prosecno studiranje traje 5 godina puta 6000 eura to je 30000 eura do diplome...koju kada dobijete blejite na birou rada, uclanjujete se u stranke i tako to...a dani prolaze...

aaaaaa

pre 12 godina

Molim vas da ga neko obavesti da je 2011. godina i da ne zivi vise u 90im na koje se toliko lozi. Izaziva u meni postidjenost sto zivim u drzavi u kojoj ovaj mozak vrsi neku bitnu funkciju, isto tako budi u meni i tugu i zelju da emigriram, ali neces taj film gledati, ne odustajem ja tako lako. Evo pakujem cetkicu, cebe i sendvice i selim se na faks.

Nenad86

pre 12 godina

Kad država hoće da ograniči visinu školarina, onda se to ne može, jer je Univezitet nezavisan, a kad se studenti pobune zbog prevelikih školarina, onda država treba da reši taj problem, jer su fakulteti u njenom vlasništvu.Dobra im je ta logika.

otac iz unutrašnjosti

pre 12 godina

Rektore sram Vas bilo na ovakvoj izjavi i prizivanju nasilja nad studentima.Sin je student na Filološkom fakultetu, na budžetu je pa i pored toga nas troje koji smo kod kuće grcamo i preživljavamo kako
znamo i umemo (prosek primanja po članu porodice nepunih 13.000 dinara,
a verujem da ima i mnogo težih slučajeva.
Vi i profesori ste se školovali besplatno na grbači radnika, vaša deca najverovatnije na nekom od prestižnih Univerziteta u svetu, a nama vidite
ako možete UZMITE I DUŠU.

marija

pre 12 godina

Uhhhh, kako to mislite SILOM? Ne mogu da verujem. Posle ovoga, valjda je i Vama jasno, mozete samo da podnesete ostavku. Kakvu Vi to poruku upucujete novim generacijama? REKTOR? Vi niste svesni kakvu odgovornost imate na mestu na kome ste. UZAS.

revoltirani roditelj studenta

pre 12 godina

Evo te Srbijo nazad u devedesete. Zvanicnici lazu i mazu i studente i narod. Dzaba im i doktorska titula kad su izgubili dusu. Najveca su beda i sirotinja ovog naroda. Prosveta, zdravstvo, sudstvo, rak rana ovoga naroda. Pijavice koje sisaju krv ovom narodu a najvise sirotinji.
Kako vas nije sramota rektore i ostali. Nametnuli ste nemoguce uslove da opeljesite narod. Skolarina, knjige, obrasci, sve vam je uzasno skupo jel ste napravili monopol. Samo se moze kupiti na skriptarnici i nigde vise? Novinari su izracunali: U srbiji je potrebno 6000 evra za godinu studiranja.Sve zahvaljujuci vama i slicnima. Sram vas bilo!!!!

daki

pre 12 godina

Sramota.
Rektor radi protiv svojih studenata.
Jedino sto je umeo svih ovih godina je da se smeska i da nam uz taj osmeh prodaje pricu o reformi obrazovanja.

TVRDIC

pre 12 godina

Bio sam profesor beogradskog univerziteta ali Kovacevica ne mogu da nazovemn kolegom. U istoriji ove casne institucije nije zabelezeno da je nastavnik pozivao policiju na silu/represalije nad svojim djacima. U zemlji koja ima tradiciju jednog Kragujevca gde su nastavnici jednom ginuli sa svojim djacima ovako nesto prevazilazi i skandal. Vi Kovacevicu ne zasluzujete vise da se zovete nastavnikom zato ako imate i malo necega ljudskog i profesionalnog u sebi podnesite otkaz sto pre a svoje mesto u istoriji BU-a cete "casno" zauzeti, za to se ne sekirajte.

Aleksandar Stojaković

pre 12 godina

"Pozivam državu da reši problem kako zna i ume. Dogovorom, milom ili SILOM..."

Da nećete tenkovima i puškama na studente/kinje?
Rektora treba da bude sramota zbog ove izjave.

nikola

pre 12 godina

Strasno je ziveti u ovoj zemlji...Skolovali su se nekada ljudi koji su to zeleli, koji su to zasluzili, danas je skolovanje postalo privilegija bogatih. Zasto? Evo...Skolarina je oko 1200 eura, neki prosek. Toliko otprilike izlazi i placanje zakupa i stana u kg ili bg, pri tom ne mislim na garsonjeru koja bi bila sa troskovima preko 200 nego krevet ili neka supa podrum, znaju studenti na sta mislim. Zatim markica za prevoz, dolazak kuci neki normalan npr jdva puta mesecno primer karte jagodina-beograd, 2000 din sa stanicnim uslugama. Zatim hrana minimum minimuma je nekih 500 dinara na dan a to je 15000 mesecno, zatim knjge, prijave ispita...javna je tajna da profesori ne pustaju studente ukoliko ne kupe njihovu knjigu a to dokazuju tako sto je ponesu na ispit a profesor im se na istu i potpise, kako ne bi istu knjigu doneo drugi student, cene knjiga se krecu od 1000 din pa do 3000 mada ima i skupljih. Ako tome dodamo jos koji dinar za kaficu ili sta god doci cemo do strasne cifre, a ona je otprilike 2,5 prosecne plate u Srbiji ali ne po zvanicnoj statistici po kojoj je 400 evra, nego narodnoj statistici po kojoj je duplo manje...nesto ce se desiti ubrzo, videcete...ovaj narod vise ne moze da izdrzi ovo... juce mi dosao drugar iz Beca, bio tamo par meseci sve je duplo jeftinije, kvalitet kudikamo bolji a plate...

Iza Brda

pre 12 godina

1. Profesori, kroz enormno velike školarine, naplaćuju svoje opoziciono delovanje za vreme vladavine Miloševića. Uporedite standard profesora univerziteta pre 10-12 godina i danas.
2. Moje kolege i ja smo držali filozofski fakultet u blokadi više od mesec dana 1992. godine za vreme Vidovdanskog protesta. Miloševiću nije padalo napamet da pomene upotrbu sile prema studentima koji su držali zgradu u blokadi. Naravno, i tada je supozitorija koje su tražile da se protest okonča, ali to se sve svodilo na telegrame podrške radnika iz propalih fabrika, i opštinskih odbora SPS-a.
3. Tadašnji nezavisni i slobodni novinari, bili su uz studente, i podržavali ih, jer smo se, kako su tada pisali, borili protiv jednoumlja i tiranije, za slobodu i demokratiju. Danas, isti ti novinari ćute, ili nevoljno pišu o problemu, svodeći celu priču na kapitalizam i tržišnu u takmicu
4. Ovom izjavom, Rektor BU je samog sebe živog izložio u hladnjači!
5. Hajdemo da se slikamo!

Student 90-ih

pre 12 godina

Ja ne znam za sta ovaj covek prima platu. Odlucio da se ne mesa u svoj posao pa zove policiju da milom ili silom resava stvari. Drugo, pa to su njegovi studenti, problem je nastao na univerzitetu, tu treba i da se resava. A retoriku ne bih ni komentarisao, kombinacija bahatosti i nesposobnosti zacinjena birokratskom demostracijom moci.

Puna podrska studentima, nadam se da ce im se pridruziti i ostale kolege. Nadam se da ce uspeti da nateraju trome i okostale strukture da ih zaista cuju i nesto urade. Ovakav sistem sa ovakvim rektorom je i doveo do toga da je BU daleko od prvih 100 univerziteta u svetu. Svaka generacija studenata ima pravo i obavezu da se brine o univerzitetu na nacin koji je rasterecen politickih, materijalnih i drugih interesa, to smo i mi radili 90-ih. Nista drugo. Studenti samo reaguju na haos i nepravdu na koju smo mi ostali (na zalost) oguglali.

E da, mnogo mi je draze da pare koje svakog meseca placam na ime raznih poreza, taksi i doprinosa idu fakultetima, tj, subvencionisanju studenata, nego na Miladina Kovacevica, Audije, Mercedese, partijski visak zaposlenih, lazne penzije, santimetre asfalta koji nisu ugradjeni, popravku grada posle patriotskih mitinga...

Dositej

pre 12 godina

Dragi studenti,

Martin Hajdeger, dok je bio nacistički rektor na univerzitetu u Frajburgu, odbijao da sluša naredjenja SA vandala. Vaš rektor je na Vas "napujdao" naciste. Vaš rektor više ne sme da bude rektor. Vi ne smete da odustanete. Svaka školarina koju plaćate je previsoka. Pravo na obrazovanje je elementarno ljudsko pravo. Univerzitet čiji ste studenti jedan je od najslabijih na svetu i sramota je da vam naplaćuju školarinu. Tražite bezuslovno smenu rektora!

Ivan

pre 12 godina

Pa ova izjava uopšte nije iznenađenje - rektor je prvo klevetao studente u blokadi ne bi li navukao bes javnosti na njih, a sada i direktno poziva na nasilje. Njega treba hitno smeniti - "milom ili silom".
Skandalozno je što naš rektor ne vidi dalje od svog nosa, što mu nije stalo ni do čega drugog nego da "on obavlja svoj posao" i što svoj posao vidi samo u održavanju nastave, a ne u unapređivanju njenog kvaliteta i širenju njene dostupnosti.
Skandalozno je što imamo rektora (a ni ministar nam nije ništa bolji) koji se ni trunku ne brinu za obrazovanje niti uvidjaju njegov značaj.

Indijanac

pre 12 godina

"Rektor Univerziteta u Beogradu je rekao da studenti koji protestuju drže kao taoce 400 nastavnika i 10.000 studenata koji hoće da pohađaju nastavu."

Jeste, mi smo teroristi sa kalašnjikov puškama. 'De ne lupajte gospodine nego odobrite ove zahteve da ne bi i u Novom Sadu nastala slična situacija...

srki

pre 12 godina

Kljucna stvar: Skolarina na drzavnom fakultetu za bilo koji nivo studija ne sme da bude veca od tri minimalne plate.

Nijedna drzavna ustanova nema prava da uslugu, pa ni skolovanje, kao intelektualnu uslugu, naplacuje potpuno nesrazmerno ekonomskoj moci gradjana. Fakulteti su gradjeni, a danasnji nastavni kadar skolovan od novca svih gradjana. Porezi i doprinosi na zarade su i danas ogromni. Ako gospoda profesori zele ekonomske skolarine, neka investiraju i otvore privatni fakultet. Taman ce ustupiti mesto kolegama koje imaju talenta ali ne mogu da se probiju kroz mrezu rodjacko kumovsko poslovnih odnosa.

MilanR

pre 12 godina

Tako je studentima pretio i pokojni Slobodan Milošević.

Studenti protestuju zato što je nastala situacija u kojoj samo bogati mogu da se školuju. Rektoru to ne smeta, on je svoje studije završio onda kada je država brinula o pravu na obrazovanje. Međtim, sada Rektora više nije briga što drugi ne mogu da imaju prava kao što ih je imao on.

Ipak, sada se Rektor poziva na silu, zaboravljajući, uprkov visokom nivou obrazovanja, da batina ima dva kraja, i da nije on jedni koji je pretio namučenom narodu. Naime, studenti jedva da imaju da jedu, njihove porodice gladuju da bi oni mogli da se školuju, a sada, - daj da bude još gore i još teže.

Nadajmo se da će i studenti i Rektor dobiti zasluženu sudbinu. Milom ili silom.

Student sa 60 bodova

pre 12 godina

Ne zamima me ko je kriv za ovakvo stanje na BU. Sa 60 bodova i prosekom od 9,55 ne mogu da se upisem kao "budzetski" student. Neverovatno je da Rektor BU poziva drzavu da primeni silu prema studentima. Svaki kometar je suvisan.

Profesor uiverziteta

pre 12 godina

Pa ovaj je gori od Veličkovića!
Ne svidjaju mi se ovi protesti, mislim da nemaju mnogo opravdanja, ali
DA REKTOR TRAŽI INTERVENCIJU DRŽAVE (MILIOM ILI SILOM ???),e to nije vidjeno. Kolega Kovačeviću, KAKO VAS NIJE SRAMOTA???

Ovime će samo studentskim zahtevima dati legitimitet, koji, da budemo iskreni, oni nemaju. Pa će posle sve da im udovolje i to OPET NA RAČUN PROFESORA. Oni će morati da drže dodatne časove koji se sada gube i da "puštaju" na ispitima ove studente što sada protestuju, a rektor će to MIRNO DA GLEDA I ODOBRAVA.
E, baš svašta. Ako je i od Koče, mnogo je.
Kad smo mi protestovali devedesetih, što zbog izborne kradje, što zbog IDIOTSKOG zakona o univerzitetu, gde ste Vi tada bili?

student filoloskog fakulteta

pre 12 godina

Ono sto mi je najvise upalo u oci je to sto rektor pominje materijalnu stetu, koje nema. Studenti vrlo uredno vode racuna o invertaru fakulteta, kao i o zakonu o zabranjenom pusenju unutar zgrade fakulteta. Takodje je po mom misljenju, a mnogi bi se slozili sa mnom, necuveno da covek na mestu rektora BU poziva organe reda i mira da "srede stvar" kako on kaze "milom ili silom" umesto njega. Time ugrozava bezbednost studenata koji su u protestu.

bojkot

pre 12 godina

a zasto ne prihvatite njihove uslove i nastavite normalno sa radom? tj rektore, zasto ih ne podrzite? oni su i Vasa deca!

https://www.facebook.com/bojkot2012?ref=ts

jelena

pre 12 godina

živo me interesuje kakva je to materijalna šteta naneta? Da l se to meni čini ili je pozvao na povredu autonomije univerziteta? Hm, ko li je to uradio pre njega (sproveo u delo)i kada i do čega je došlo, pitam se pitam...

alo

pre 12 godina

Taoci? Materijalna šteta? Šta je ovo? Znači, sad će da pošalju patrole, možda i vodene topove da oteraju studente... eto reprize devedesetih... strašno.

Jaroslav

pre 12 godina

Gospodin Kovačević, očigledno, živi u nekom filmu. Prvi je bio tu kada su blokade počele, a sada se ograđuje od svega toga. Svaka materijalna šteta izazvana je njegovim netačnim komentarima na račun protesta i blokada. Niko nikoga ne drži kao taoce, i svakome ko to želi je omogućena puna sloboda kretanja po fakultetu, što pokazuje i to da šalteri studentske službe rade neometano. I ako već sve prebacuje na državu, i fakultete smatra državnim vlasništvom, odakle njemu onda pravo da potražuje naknadu štete? I, možda najbolje, pitanje je zašto nam je onda uopšte rektorat i potreban?

student filoloskog fakulteta

pre 12 godina

Ono sto mi je najvise upalo u oci je to sto rektor pominje materijalnu stetu, koje nema. Studenti vrlo uredno vode racuna o invertaru fakulteta, kao i o zakonu o zabranjenom pusenju unutar zgrade fakulteta. Takodje je po mom misljenju, a mnogi bi se slozili sa mnom, necuveno da covek na mestu rektora BU poziva organe reda i mira da "srede stvar" kako on kaze "milom ili silom" umesto njega. Time ugrozava bezbednost studenata koji su u protestu.

Student sa 60 bodova

pre 12 godina

Ne zamima me ko je kriv za ovakvo stanje na BU. Sa 60 bodova i prosekom od 9,55 ne mogu da se upisem kao "budzetski" student. Neverovatno je da Rektor BU poziva drzavu da primeni silu prema studentima. Svaki kometar je suvisan.

MilanR

pre 12 godina

Tako je studentima pretio i pokojni Slobodan Milošević.

Studenti protestuju zato što je nastala situacija u kojoj samo bogati mogu da se školuju. Rektoru to ne smeta, on je svoje studije završio onda kada je država brinula o pravu na obrazovanje. Međtim, sada Rektora više nije briga što drugi ne mogu da imaju prava kao što ih je imao on.

Ipak, sada se Rektor poziva na silu, zaboravljajući, uprkov visokom nivou obrazovanja, da batina ima dva kraja, i da nije on jedni koji je pretio namučenom narodu. Naime, studenti jedva da imaju da jedu, njihove porodice gladuju da bi oni mogli da se školuju, a sada, - daj da bude još gore i još teže.

Nadajmo se da će i studenti i Rektor dobiti zasluženu sudbinu. Milom ili silom.

srki

pre 12 godina

Kljucna stvar: Skolarina na drzavnom fakultetu za bilo koji nivo studija ne sme da bude veca od tri minimalne plate.

Nijedna drzavna ustanova nema prava da uslugu, pa ni skolovanje, kao intelektualnu uslugu, naplacuje potpuno nesrazmerno ekonomskoj moci gradjana. Fakulteti su gradjeni, a danasnji nastavni kadar skolovan od novca svih gradjana. Porezi i doprinosi na zarade su i danas ogromni. Ako gospoda profesori zele ekonomske skolarine, neka investiraju i otvore privatni fakultet. Taman ce ustupiti mesto kolegama koje imaju talenta ali ne mogu da se probiju kroz mrezu rodjacko kumovsko poslovnih odnosa.

Dositej

pre 12 godina

Dragi studenti,

Martin Hajdeger, dok je bio nacistički rektor na univerzitetu u Frajburgu, odbijao da sluša naredjenja SA vandala. Vaš rektor je na Vas "napujdao" naciste. Vaš rektor više ne sme da bude rektor. Vi ne smete da odustanete. Svaka školarina koju plaćate je previsoka. Pravo na obrazovanje je elementarno ljudsko pravo. Univerzitet čiji ste studenti jedan je od najslabijih na svetu i sramota je da vam naplaćuju školarinu. Tražite bezuslovno smenu rektora!

otac iz unutrašnjosti

pre 12 godina

Rektore sram Vas bilo na ovakvoj izjavi i prizivanju nasilja nad studentima.Sin je student na Filološkom fakultetu, na budžetu je pa i pored toga nas troje koji smo kod kuće grcamo i preživljavamo kako
znamo i umemo (prosek primanja po članu porodice nepunih 13.000 dinara,
a verujem da ima i mnogo težih slučajeva.
Vi i profesori ste se školovali besplatno na grbači radnika, vaša deca najverovatnije na nekom od prestižnih Univerziteta u svetu, a nama vidite
ako možete UZMITE I DUŠU.

alo

pre 12 godina

Taoci? Materijalna šteta? Šta je ovo? Znači, sad će da pošalju patrole, možda i vodene topove da oteraju studente... eto reprize devedesetih... strašno.

jelena

pre 12 godina

živo me interesuje kakva je to materijalna šteta naneta? Da l se to meni čini ili je pozvao na povredu autonomije univerziteta? Hm, ko li je to uradio pre njega (sproveo u delo)i kada i do čega je došlo, pitam se pitam...

TVRDIC

pre 12 godina

Bio sam profesor beogradskog univerziteta ali Kovacevica ne mogu da nazovemn kolegom. U istoriji ove casne institucije nije zabelezeno da je nastavnik pozivao policiju na silu/represalije nad svojim djacima. U zemlji koja ima tradiciju jednog Kragujevca gde su nastavnici jednom ginuli sa svojim djacima ovako nesto prevazilazi i skandal. Vi Kovacevicu ne zasluzujete vise da se zovete nastavnikom zato ako imate i malo necega ljudskog i profesionalnog u sebi podnesite otkaz sto pre a svoje mesto u istoriji BU-a cete "casno" zauzeti, za to se ne sekirajte.

Ivan

pre 12 godina

Pa ova izjava uopšte nije iznenađenje - rektor je prvo klevetao studente u blokadi ne bi li navukao bes javnosti na njih, a sada i direktno poziva na nasilje. Njega treba hitno smeniti - "milom ili silom".
Skandalozno je što naš rektor ne vidi dalje od svog nosa, što mu nije stalo ni do čega drugog nego da "on obavlja svoj posao" i što svoj posao vidi samo u održavanju nastave, a ne u unapređivanju njenog kvaliteta i širenju njene dostupnosti.
Skandalozno je što imamo rektora (a ni ministar nam nije ništa bolji) koji se ni trunku ne brinu za obrazovanje niti uvidjaju njegov značaj.

Aleksandar Stojaković

pre 12 godina

"Pozivam državu da reši problem kako zna i ume. Dogovorom, milom ili SILOM..."

Da nećete tenkovima i puškama na studente/kinje?
Rektora treba da bude sramota zbog ove izjave.

Nenad86

pre 12 godina

Kad država hoće da ograniči visinu školarina, onda se to ne može, jer je Univezitet nezavisan, a kad se studenti pobune zbog prevelikih školarina, onda država treba da reši taj problem, jer su fakulteti u njenom vlasništvu.Dobra im je ta logika.

sanja

pre 12 godina

profesori vandali !
najnovije vesti-a nisu neocekivane:profesori Filoloskog fakulteta su zakljucali prostorije u kojima se nalaze osnovne stvari studenata,u trenutku dok su se oni trudili da iz zgrade izbace neku grupu huligana,ko zna cijih izaslanika!? kako ce studenti doci do svojih stvari?
bice proglaseni vandalima i "duzni'' da plate ostetu ukoliko nasilno,a jedino tako mogu, pokusaju da do stvari dodju.a dekan- ce biti uporna da se i to plati.suma ce biti dovoljna za ostvarenje nekih njenih prohteva.za licnu upotrebu,naravno. lose li si srece nladosti nasa! ko te ‘’ uci i vaspitava’’!ljudi bez osecanja i saosecanja.a dzepovi im I puni i duboki.
ne cudi sto su profesori takvi.sasvim su po meri dekana i dragog im ministra.druga bi prica bila samo da su njihova licna deca u pitanju.ali nisu,sto ne znaci da ih nece stici.kad-tad,al se ipak sve vrati.
Drzite se,Studenti! mnogo vam snage treba za borbu sa mnogoglavom azdajom.

Jaroslav

pre 12 godina

Gospodin Kovačević, očigledno, živi u nekom filmu. Prvi je bio tu kada su blokade počele, a sada se ograđuje od svega toga. Svaka materijalna šteta izazvana je njegovim netačnim komentarima na račun protesta i blokada. Niko nikoga ne drži kao taoce, i svakome ko to želi je omogućena puna sloboda kretanja po fakultetu, što pokazuje i to da šalteri studentske službe rade neometano. I ako već sve prebacuje na državu, i fakultete smatra državnim vlasništvom, odakle njemu onda pravo da potražuje naknadu štete? I, možda najbolje, pitanje je zašto nam je onda uopšte rektorat i potreban?

Postdiplomac

pre 12 godina

Vec danima sedim na Filozofskom i pisem tezu. Za to vreme nisam video nikakvu materijalnu stetu. Studenti koji su u protestu se ponasaju potpuno korektno, a na hodnicima i u prostorijama gde borave nema nereda. U citaonicama vlada mir i do sada nisam primetio da je icija sigurnost ugrozena! Alkohol i narkotike bih sigurno primetio/osetio da ih ima, ali ja za sve ove dane nisam video ni jednog studenta sa cigaretom! Kao ucesnik protesta iz 90-tih mogu da primetim da u odnosu na moje vreme ima samo vise laptopova!
Rektorova danasnja izjava je sramotna! Neverovatno je da jedan intelektualac zahteva primenu sile u cilju "resavanja" ekonomskih ili organizacionih problema na fakultetu!

marija

pre 12 godina

Uhhhh, kako to mislite SILOM? Ne mogu da verujem. Posle ovoga, valjda je i Vama jasno, mozete samo da podnesete ostavku. Kakvu Vi to poruku upucujete novim generacijama? REKTOR? Vi niste svesni kakvu odgovornost imate na mestu na kome ste. UZAS.

daki

pre 12 godina

Sramota.
Rektor radi protiv svojih studenata.
Jedino sto je umeo svih ovih godina je da se smeska i da nam uz taj osmeh prodaje pricu o reformi obrazovanja.

bojkot

pre 12 godina

a zasto ne prihvatite njihove uslove i nastavite normalno sa radom? tj rektore, zasto ih ne podrzite? oni su i Vasa deca!

https://www.facebook.com/bojkot2012?ref=ts

Milisav

pre 12 godina

Kod mene u skoli profesorka iz maloprodaje nudi desetku iz njenog predmeta i popust kod svih profesora na toj godini, ako ucenik ode na praksu da rmbaci 6 dana u nedelji, 3 meseca u Idea-i. Prostom racunicom dodjemo do toga da desetoro ljudi puta 3 meseca puta minimalna plata jednako 9000e...
Ko to treba da resi?

nikola

pre 12 godina

Strasno je ziveti u ovoj zemlji...Skolovali su se nekada ljudi koji su to zeleli, koji su to zasluzili, danas je skolovanje postalo privilegija bogatih. Zasto? Evo...Skolarina je oko 1200 eura, neki prosek. Toliko otprilike izlazi i placanje zakupa i stana u kg ili bg, pri tom ne mislim na garsonjeru koja bi bila sa troskovima preko 200 nego krevet ili neka supa podrum, znaju studenti na sta mislim. Zatim markica za prevoz, dolazak kuci neki normalan npr jdva puta mesecno primer karte jagodina-beograd, 2000 din sa stanicnim uslugama. Zatim hrana minimum minimuma je nekih 500 dinara na dan a to je 15000 mesecno, zatim knjge, prijave ispita...javna je tajna da profesori ne pustaju studente ukoliko ne kupe njihovu knjigu a to dokazuju tako sto je ponesu na ispit a profesor im se na istu i potpise, kako ne bi istu knjigu doneo drugi student, cene knjiga se krecu od 1000 din pa do 3000 mada ima i skupljih. Ako tome dodamo jos koji dinar za kaficu ili sta god doci cemo do strasne cifre, a ona je otprilike 2,5 prosecne plate u Srbiji ali ne po zvanicnoj statistici po kojoj je 400 evra, nego narodnoj statistici po kojoj je duplo manje...nesto ce se desiti ubrzo, videcete...ovaj narod vise ne moze da izdrzi ovo... juce mi dosao drugar iz Beca, bio tamo par meseci sve je duplo jeftinije, kvalitet kudikamo bolji a plate...

Student 90-ih

pre 12 godina

Ja ne znam za sta ovaj covek prima platu. Odlucio da se ne mesa u svoj posao pa zove policiju da milom ili silom resava stvari. Drugo, pa to su njegovi studenti, problem je nastao na univerzitetu, tu treba i da se resava. A retoriku ne bih ni komentarisao, kombinacija bahatosti i nesposobnosti zacinjena birokratskom demostracijom moci.

Puna podrska studentima, nadam se da ce im se pridruziti i ostale kolege. Nadam se da ce uspeti da nateraju trome i okostale strukture da ih zaista cuju i nesto urade. Ovakav sistem sa ovakvim rektorom je i doveo do toga da je BU daleko od prvih 100 univerziteta u svetu. Svaka generacija studenata ima pravo i obavezu da se brine o univerzitetu na nacin koji je rasterecen politickih, materijalnih i drugih interesa, to smo i mi radili 90-ih. Nista drugo. Studenti samo reaguju na haos i nepravdu na koju smo mi ostali (na zalost) oguglali.

E da, mnogo mi je draze da pare koje svakog meseca placam na ime raznih poreza, taksi i doprinosa idu fakultetima, tj, subvencionisanju studenata, nego na Miladina Kovacevica, Audije, Mercedese, partijski visak zaposlenih, lazne penzije, santimetre asfalta koji nisu ugradjeni, popravku grada posle patriotskih mitinga...

Iza Brda

pre 12 godina

1. Profesori, kroz enormno velike školarine, naplaćuju svoje opoziciono delovanje za vreme vladavine Miloševića. Uporedite standard profesora univerziteta pre 10-12 godina i danas.
2. Moje kolege i ja smo držali filozofski fakultet u blokadi više od mesec dana 1992. godine za vreme Vidovdanskog protesta. Miloševiću nije padalo napamet da pomene upotrbu sile prema studentima koji su držali zgradu u blokadi. Naravno, i tada je supozitorija koje su tražile da se protest okonča, ali to se sve svodilo na telegrame podrške radnika iz propalih fabrika, i opštinskih odbora SPS-a.
3. Tadašnji nezavisni i slobodni novinari, bili su uz studente, i podržavali ih, jer smo se, kako su tada pisali, borili protiv jednoumlja i tiranije, za slobodu i demokratiju. Danas, isti ti novinari ćute, ili nevoljno pišu o problemu, svodeći celu priču na kapitalizam i tržišnu u takmicu
4. Ovom izjavom, Rektor BU je samog sebe živog izložio u hladnjači!
5. Hajdemo da se slikamo!

Ogorcen

pre 12 godina

Ovo je stravicno! Citam ovu vest 10 puta i ne mogu ca verujem da nam se posle svega 11 godina istorija kompletno ponavlja. SPS drzi policiju, rektor preti da uradi nesto sto sebi nije dozvolio ni Tito (1968), a ni Milosevic (1992-2000), kao ni njihovi "crveni" rektori (Unkovic, Velickovic, Puric itd.). Zanimljivo je da je taj isti rektor, pre samo par nedelja, besomucno kukao i naricao po medijima kako mladi diplomiraju, pa emigriraju ... Gospodine Kovacevicu, posle ovoga verujem da mladi vise nece cekati ni tu diplomu! Jer su one diplome stecene u vreme Tita i Milosevica barem nesto vredele, a ove "bolonjske" deca mogu da okace macoru o rep. SRAM VAS BILO!

Indijanac

pre 12 godina

"Rektor Univerziteta u Beogradu je rekao da studenti koji protestuju drže kao taoce 400 nastavnika i 10.000 studenata koji hoće da pohađaju nastavu."

Jeste, mi smo teroristi sa kalašnjikov puškama. 'De ne lupajte gospodine nego odobrite ove zahteve da ne bi i u Novom Sadu nastala slična situacija...

natalija

pre 12 godina

Crno da crnje ne moze biti, u kakvu su nas bedu uvalili sve nase nesposobne male i velike vodje, sa OVIM nazovi rektorom takodje. Kao roditelj sam gnevna, kakvim profesorima mi prepustamo nasu decu!. Studentu u blokadi imaju moju punu podrsku.

Slobodan

pre 12 godina

Dakle, ovaj je čovek bio sramota i za Elektrotehnički fakultet, a sada je sramota za ceo univerzitet! Osim što se proslavio izjavom da mi koji smo ranije završili fakultet ne zaslužujemo da i danas imamo diplomu (jer se mnogo toga u medjuvremenu promenilo - naravno, ovo ne važi i za njega), pijanim nastupom na TV (neverovatno kako je to odmah zataškano i nije se pojavilo na YouTube-u), sad još poziva da se studenti izbace silom sa svog (a ne njegovog) Univerziteta, jer su se drznuli da traže njegovu ostavku!
Ovome tipu nije mesto u Rektoratu, na Univerzitetu ni na Elektrotehničkom fakultetu i svi studenti treba iz solidarnosti da stupe u štrajk dok se ovaj Labanov i Teodosićev sledbenik ne odstrani, pre nego što i on na Univerzitet opet ne dovede one iste batinaše iz '98.
OTPOR! Ali pravi !!!

revoltirani roditelj studenta

pre 12 godina

Evo te Srbijo nazad u devedesete. Zvanicnici lazu i mazu i studente i narod. Dzaba im i doktorska titula kad su izgubili dusu. Najveca su beda i sirotinja ovog naroda. Prosveta, zdravstvo, sudstvo, rak rana ovoga naroda. Pijavice koje sisaju krv ovom narodu a najvise sirotinji.
Kako vas nije sramota rektore i ostali. Nametnuli ste nemoguce uslove da opeljesite narod. Skolarina, knjige, obrasci, sve vam je uzasno skupo jel ste napravili monopol. Samo se moze kupiti na skriptarnici i nigde vise? Novinari su izracunali: U srbiji je potrebno 6000 evra za godinu studiranja.Sve zahvaljujuci vama i slicnima. Sram vas bilo!!!!

aaaaaa

pre 12 godina

Molim vas da ga neko obavesti da je 2011. godina i da ne zivi vise u 90im na koje se toliko lozi. Izaziva u meni postidjenost sto zivim u drzavi u kojoj ovaj mozak vrsi neku bitnu funkciju, isto tako budi u meni i tugu i zelju da emigriram, ali neces taj film gledati, ne odustajem ja tako lako. Evo pakujem cetkicu, cebe i sendvice i selim se na faks.

vladika

pre 12 godina

"KOME ZAKON LEZI U TOPUZU,TRAGOVI MU SMRDE NECOVJESTVOM"
Mislim da bi ovaj mali,jadni covek(ako se neko ko ovo izjavi moze nazvati covekom)trebao da se povuce sa svoje funkcije,a ako nece sam neka drzava reaguje.

Profesor uiverziteta

pre 12 godina

Pa ovaj je gori od Veličkovića!
Ne svidjaju mi se ovi protesti, mislim da nemaju mnogo opravdanja, ali
DA REKTOR TRAŽI INTERVENCIJU DRŽAVE (MILIOM ILI SILOM ???),e to nije vidjeno. Kolega Kovačeviću, KAKO VAS NIJE SRAMOTA???

Ovime će samo studentskim zahtevima dati legitimitet, koji, da budemo iskreni, oni nemaju. Pa će posle sve da im udovolje i to OPET NA RAČUN PROFESORA. Oni će morati da drže dodatne časove koji se sada gube i da "puštaju" na ispitima ove studente što sada protestuju, a rektor će to MIRNO DA GLEDA I ODOBRAVA.
E, baš svašta. Ako je i od Koče, mnogo je.
Kad smo mi protestovali devedesetih, što zbog izborne kradje, što zbog IDIOTSKOG zakona o univerzitetu, gde ste Vi tada bili?

Студент

pre 12 godina

Србијо стиди се!!! Ректор позвао полицију, а професори се помамили па нападају студенте, цепају плакате, бацају клупе и блокаде! После ће бити студенти не чувају ИМОВИНУ! Сви ти студенти који су у блокади мирно држе блокаду већ данима, а ПРОФЕСОРИ БИ ДА ШАМАРАЈУ! МОЛИМ РЕДАКЦИЈУ ДА ДАНАШЊИ СКАНДАЛ СА ФИЛОЛОШКОГ ФАКУЛТЕТА ПРИКАЖЕ У НЕКОЈ ОД ЕМИСИЈА ВЕСТИ! ЕВО И НЕКИХ ЛИНКОВА СА "ЈУТУБА"!!! СРАМОТА!!!

http://www.youtube.com/watch?v=7G4riFJNMjI

http://www.youtube.com/watch?v=rRRA-MDQwzw

pobunjenik

pre 12 godina

Priče poput onih da blokadu vode propali studenti su LAŽ! Među njima ima itekako puno izuzetnih studenata (i po formalnim kriterijumima - prosek, čišćenje godine) i po vannastavnom angažmanu,korišćenuju mozga za aktivno promišljanje a ne samo minimalno naprezanje istog da bi se položio ispit, oni nisu šlihrate, oni nisu nesolidarni, pasivni... Oni su budućnost ovog društva!

Oni ne pristaju da ih lažu "NEMA PARA" (A Miškovića ste oslobodili poreza jel /sveža vest/?) "NIJE NAŠA NADLEŽNOST"- beskrajno prepuavanje između države i fakulteta... /Da ne pominjem Rektorove izmišljotine o materijalnoj šteti, plinskim bocama.../

Oni su hrabri i svi treba da se ugledamo na njih!
I medijske dezinformacije i pokušaji sabotaže ih samo ojačavaju u želji da uspeju i ostvare svoj cilj!

Student iz starih vremena

pre 12 godina

Od kako je Univerzitet u Bolonji 1158 godine ( pre 850 godina ) doneo Constitutio Habita, povelju kojom su garantovane slobode i autonomija univerzitetu, rektor Kovacevic je prvi koji poziva policiju da mu uvede red na univerzitetu. Kada je on studirao, taj isti Kovacevic, nije placao ni dinara, mogao je da studira sto godina i diktator Tito nije poslao policiju na univerzitet cak ni 1968. kada je pobuna studenata bila mnogo, mnogo ozbiljnija od ove danas. Toliko o danasnjoj demokratiji i sistemu vrednosti u kome i na kome studenti uce. Nije ni cudo sto beze odmah posle studija.

student.u.blokadi

pre 12 godina

Današnja blokada Filološkog fakulteta u Beogradu je trajala savršeno do jednog trenutka. Oko 14h pojavila se izjava Rektora Beogradskog univerziteta Branka Kovačevića u medijima da “država treba da reši blokadu na Filološkom fakultetu milom ili silom”. Nakon te izjave, sazvan je Nastavnički kolegijum na Filološkom fakultetu, i oko 16h se pročulo na Fakultetu da je pomenuto telo pozvalo policiju da reaguje, naravno po preporuci Rektora Branka Kovačevića. Oko 17h došlo je par policajaca u civilu i počelo da baca klupe i stolice koje su postavljene na barikadi u holu Fakulteta. Odjednom su se pojavili svi profesori, i uz policiju počeli da prave haos. Mene su par profesora pribili uz zid i pretili mi, kada sam se isčupao od njih, udarali su me po glavi i šutirali nogama. Potom sam video tri histerične profesorke kako cepaju transparente i plakate u holu Fakulteta, kao i radove studenata Primenjenih umetnosti koji su bili postavljeni kao izložba. Počeo sam da snimam i tu situaciju, i tada me je jedna profesorka udarila po ruci i psovala, i od nje sam se spasio i nastavio da snimam. Saznali smo i da je zaključana učionica u kojoj se nalaze lap top, ozvučenje, mikrofoni, transparenti i obaveštenja za alternativnu nastavu. Posle svega što se desilo studentima Filološkog fakulteta, represija Dekanata, Rektorata i Ministarstva je sve veća nad nama, zato svi u još jače blokade. Znanje nije roba !
Snimci su načinjenih telefonom. Uskoro stižu snimci sa fotoaparata i kamere.

http://www.youtube.com/watch?v=rRRA-MDQwzw
http://www.youtube.com/watch?v=7G4riFJNMjI

studentkinja filoloskog

pre 12 godina

Sada im vise nije dovoljno to sto zakljucavaju stvari studenata, vec hoce da zakljucaju i studente!!!!!!!!!Ne dopustaju da se odrzi plenum i dovode policiju u civilu!!!!!!!!!!!OGROMNA SRAMOTA!!!!OGORCENA SAM i ne mogu da verujem da su profesori toliko protiv studenata....O Kovacevicu vise ni ne znam sta da kazem, osim toga da nam je momentalno potrebna njegova smena!!!!!

Mihajlo Jovanovic

pre 12 godina

Akademski građani/ke bi trebalo da se uzdržavaju od kontakta sa čovekom ovakvih manira.

Dakle, sad zahtev i za ostavkom v. d. rektora, pa tek potom pregovori sa kompetentnom osobom.

hvala.

Pera

pre 12 godina

Da li je Kovacevic pitao sta misli njegov resorni svestenik o tome?

Kad god su neke svecanosti na Univerzitetu, na svakoj drugoj slici se pojavljuje sa svestenim licima pa bi bilo red da od njih dobije i savet.

spasenija kolček

pre 12 godina

studenti se ne bore za stranačke interese. Studenti se bore za pravednije odnose na fakultetu, za mogućnosti čovečnog studiranja. Nizak akademski nivo studenata, na koji se pozivate,ima veze sa vama, gospodo profesori. U moje doba je bilo Vaspitanje i Obrazovanje, a progfesor Gospodin Čovek i Drug. Imali smo studije među prvima u Evropi.
Rektor koji poziva silu na studente je otuđeni funkcioner koji ima vlast, moć i novac. Da digne državu na studente?!? Seća li se reči iz učitelja iz Kragujevca: "Pucajte, ja i sada držim čas!".
Uloga ovog naroda jeste istorijska, hiljade studenata je u borbi protiv fašizma otišlo u legendu, a vi - gospon, idite pod okriljem noći svojoj kući i ostavite se rektorisanja i rada sa studentima. Nije li sa studentima nešto u redu, gde ste da se sa njima sretnem sa snagom vašeg uma i vašeg srca ljudskog?!?

sasa

pre 12 godina

Posto je drzavaosnivac univerziteta, onda drzava treba da ga finansira a ne studenti, i to je posao dekana i rektora da zahtevaju pare od drzave.

belo na crno

pre 12 godina

Znam da ću zaraditi gomilu minusa, ali mislim da neko mora i nešto drugačije da kaže:
1. Kovačevića nipošto ne podržavam; ne samo zboh ove izjave koja svakako ne priliči jednom rektoru, već ga se dobro sećam još po ranijem političkom delovanju na ETF-u i znam kako deluje.
2. Učestvovao sam u političkim protestima studenata sredinom 90-tih i zaista ne vidim kako današnji studenti imaju smelosti da vuku paralele sa istim.
3. 90-tih studenti nisu protestvovali protiv par poena ovde ili onde; tada smo se borili protiv rata, jednoumlja i tiranije. Jednom rečju, poenta protesta je bio ceo sistem.
3.a. Današnji revolt je daleko uži po prirodi, i mislim da bi ga trebalo rešavati mirnijim putem bez prekida nastave. Drugom rečju, danas nije potrebno rušiti sistem, već možda neke odredbe. Za to valjda postoje studentski odbori, pritisak na dekane, itd.
4. Drugo, 90-tih su SVI fakulteti makar na BU bili jedinstveni u pobuni. Svima je dogorelo do noktiju. Jedini (pojedini) dekani i profesori koji su govorili protiv pobune su bili Slobine marionete.
4.a. Danas takvo jedinstvo ne postoji, opet iz razloga što razni ljudi ne doživljavaju ovaj protest kao pitanje života i smrti.

Ponavljam: ne omalovažavam studentsko pravo na protest, ali mi smeta povlačenje paralela sa protestima 90-tih.

Dipl. Ing. Elekt.

pre 12 godina

Profesore Kovacevicu, sram Vas bilo!
ETF je vec imao jednog Vladu Teodosica koga pamtimo po zlu, nemojte da tako pamte i Vas.

Zivi svedok

pre 12 godina

E moj Kovacevicu! Ne znam tebe kao profesora ali ti zenu odlicno poznajem. Koliko je ta zena studenata oborila iz matematike! Cuveni broj maksimalno 10 prolazi (od 200 koliko izadje na ispit) ... A zamisli molim te da je bash ta matematika bila uslovni predmet?! Pa se ti zali komisiji (koju cine profesori skole) pa ces onda da platis i komisiju i da imas zabranu 3 ispitna roka da izadjes na ispit...

STUDENTKINJA

pre 12 godina

Počelo je tiho, postaje sve glasnije!
Sve je veća podrška javnosti, sve više profesora učestvuje u alternativnim radionicama i predavanjima na blokiranom fakultetu (Filozofskom u BG), najavljena je od ponedeljak blokada i Filozofskog u NS, veliki broj tamošnjih profesora podržava tu odluku, pominju se i još neki fakulteti.
Ovakvim izjavama Rektor samo ojačava pobunu! Kao zahtev se sve češće pominje njegova smena.

Optužuju nas da se borimo za 2-3 boda. Nije bilo tako, ni na početku, a sada posebno, kada sve ovo prerasta u nešto veće!

eee

pre 12 godina

Molim vas da ga neko obavesti da je 2011. godina i da ne zivi vise u 90im na koje se toliko lozi. Izaziva u meni postidjenost sto zivim u drzavi u kojoj ovaj mozak vrsi neku bitnu funkciju, isto tako budi u meni i tugu i zelju da emigriram, ali neces taj film gledati, ne odustajem ja tako lako. Evo pakujem cetkicu, cebe i sendvice i selim se na faks.
(aaaaaa, 27. oktobar 2011 17:24)
Pa u tim devedesetim, skolarine su bile razumne, imala je mogucnost i sufinansiranja... Tako da... Je sve ovo oko skolarina i bodova doslo sa novimijim garniturama... Kamo srece da i danas imamo sufinansirajuce, koji daju deo skolarine... Ali nema...

Za smenu rektora

pre 12 godina

Studentski protest je na videlo izneo koliko je stanje na univerzitetu trulo. Potrebno je radikalno preispitivanje šta se tamo dešava, a prva stvar je da se rektor koji poziva na nasilje nad studentima udalji iz obrazovnog sistema. Umesto da se bavi korupcijom na fakultetima, jadnim uslovima studiranja, bahatom trkomzprofesora za zaradom - rektor bi da primenjuje nasilne mere prema studentima. Na filološkom fakultetu studenti provode sate u podrumskim prostorijama bez prozora...

nikola

pre 12 godina

Neka prosecno studiranje traje 5 godina puta 6000 eura to je 30000 eura do diplome...koju kada dobijete blejite na birou rada, uclanjujete se u stranke i tako to...a dani prolaze...

Urke

pre 12 godina

Ma ne samo sto je skolovanje postalo luksuz i privilegija imucnijih, nego i oni koji su uspesniji na svojim fakultetima nemaju tu priliku jer se postavljaju neki abnormalni i nelogicni uslovi za upis, a sve ako posledica zakona koji je primenjen selektivno. "Bolonja" je uvedena tako selektivno od fakulteta do fakulteta, da su se formirale mnogobrojne rupe kroz koje propadaju samo studenti, cak i oni sa visokim stepenom rada i zalaganja, odnosno uspeha.

Na pitanje, zasto nemamo apsolventske rokove kao i svi (apsolventi 'bolonjci' imaju sest, a stariji cini mi se deset rokova), receno je lakonski- "Pa pobogu, tako pise u zakonu o visokom obrazovanju."
Dakle , pozivaju se na zakon koji je izvrdan na 1001 nacin i uveden selektivno! A na pitanje, zasto onda ne smanjite literaturu koja je primerena studentima (a i to pise u novom zakonu), onda se igraju gluvih telefona. Drzava se ogradila davanjem autonomije univerzitetima, fakulteti vode svoju politiku, svi se pozivaju na zakon, svi izvrdavaju propise, a na kraju osteceni samo STUDENTi - zbog kojih fakultet i postoji i koji cine temelj i zalog za buducnost.

dimitrije89

pre 12 godina

Kakvo je to pozivanje da se silom resi protest, zar fakulteti nisu nezavisni, kada su u pitanju placanja skolarine, a drzavne kada se treba upotrebiti sila SRAMOTA

gENERACIJA nEUSPESNIH

pre 12 godina

Studenti su(oduvek i zauvek), okosnica i buducnost svakog normalnog drustva i drzave! Gde studenti demonstriraju, ukazujuci na nepravilnosti i nepravde u drustvu, to drustvo i ta drzava su u dubokoj krizi! A gde rektor(drzava), traze intervenciju policije na fakultetima, TO DRUSTVO I TA DRZAVA SU U BEZIZLAZU I PROVALIJI!!!
Posto drzavu imamo samo jednu(Srbiju), tim mladim ljudima je preostalo samo jedno! Da urade promene u drustvu, i da ga prilagode sebi i svojoj buducnosti!
NAPRED STUDENTI, NE POVLACITE SE!!!!!

vernistudent

pre 12 godina

Hmm...ovo nesto mirise na diktaturu.
U mesto da lepo razgovara ili resava probleme sa studentima, rektor odmah salje paljbu ultimatuma.
Tu nesto smrdi.

Duka

pre 12 godina

Sa formiranjem sadašnje vlade, visoko školstvo je doživelo totalni sunovrat! Sve ono što je urađeno do tada s ciljem da se Srbija uključi u evropski obrazovni prostor je palo u vodu. Pored toga, rektori, dekani i ostali rukovodioci na fakultetima i univerzitetima jasno i glasno ismejavaju evropska dostignuća u toj oblasti i na sva zvona uzvikuju kako je "bolonja" propala! Definitivno nas aktuelni vladari Srbije na svim poljima guraju što dalje od normalnog i razvijenog sveta. A mi budale nasedosmo pre četiri godine na bombastičan naziv "Za evropsku Srbiju"...

John

pre 12 godina

Svi znaju ko stoji iza protesta i sta se ovde desava, ovo nije dobro za studente, ali odgovara propalim studentima i politickim aktivistima koji ovako skupljaju poene! Dosto vise blokiranja nas koji smo ucili i radili cele godine! Knjigu u sake!

Pastir Kostja

pre 12 godina

Kreni državo silom, molim te! Nek se zakuva! Nek se čuje glas budućnosti! Ali avaj. Nisu ni oni od juče. Kakva crna sila, postoje rafiniraniji metodi. Izvežbalo se to. Ili studenti to već znaju, pa ....

brzi

pre 12 godina

Подршка ректору!!! Доста је више било са нерадом на факултетима! Студенти би само да уживају и паметују, нико неће да учи и да све испите.

cujte Srbi cuvajte se sebe

pre 12 godina

steta sto se svi studenti ne pridruze protestu, jer da je tako pevao bi rektor borbene,a ovako dok god niste udruzeni vidimo njihovu bahatost na tv-u... Bio sam na filozofskom fakultetu neki dan i mnogo sam komentara cuo u fazonu, nemoj da idemo tamo(medju protestante) snimi ce nas kamera ili videce nas neko, tuzno, takve i treba tlaciti, mada po mom misljenju takvi i nisu za studiranje... jos jedna stvar je tuzna, mnogi se stide da budu dio toga,nije fancy,moderno ,ne vidjaju to na tv-u, bitniji su brenin koncert, seka,stoja,ko je s kim raskinuo,itd.

markopolo

pre 12 godina

Vidim da je rektoru kao žao što Milošević i dalje nije na vlasti. Prosto je neverovatno koliko intelektualnoj eliti unutar Srbije nedostaju elementarne stvari moderne Evropske kulture. Čim je rektor tu gde jeste, ima ispod sebe gomilu istomišljenika. Ne govorim o tome da u nekim stvarima možda studenti ne traže suviše, ali je činjenica da je netransparentan rad univerziteta i trošenje novca od školarina kao da je to novac za plate profesora doveo do ovoga.
O kad sam ja pre 6-7 godina zavšio mašinski faks, svi toaleti su novi, liftovi takođe, i imamo završen novi 5. sprat fakulteta i sređena je klimatizacija amfiteatara. možda je moglo i više (jer sad čujem da zaboraviše da plate i grejanje :-), ali sam od studenata filološkog čuo da ni kvake nisu popravljene u zadnjih nekoliko godina.
Izgleda da kod nas ne postoji institucija "podnošenja ostavke". Kodna nas je osnovni moto: "posle mene i potop!"

Владимир

pre 12 godina

Пуна подршка господину ректору. Коначно једна резолутна и храбра реакција.

Држава под хитно треба да узме у заштиту своју највећу и најзначајнију високообразовну институцију. Хиљаде студената и стотине професора не смеју бити жртве шачице доконих демагога, квази-идеолога и нерадника који у шест годишњих испитних рокова нису успели да дају услов за нардену годину.

Једна патрола жандармерије, само једно возило са пар жандармераца било би довољно да беспосличари и анархо-левичари оставе државну институцију на миру.

white

pre 12 godina

Hvala moderatorima što ne objavljuju "drugačije" komenare. Zato, objavljujete komentare koje sadrže notorne laže, neistine, dezinformacije i komenatare u kojima se otvoreno poziva na linč. Najjači ste.

Dr

pre 12 godina

Da li neko zaista može da podrži ovo?

Da li se ovako štite studentska prava? Filološki fakultet, 27 10 2011

http://www.youtube.com/watch?v=fB0h35alZsM&feature=autoplay&list=ULwEsMqWGBBxY&lf=mfu_in_order&playnext=1

Podsećam da slobodno i nepristrasno novinarstvo obavezuje na istinu!
Gospodo novinari ovo je realnost.

ИВАН СМЕД

pre 12 godina

Godina 96. i 97. mi smo uspeli u borbi protiv mnogo većih krvnika nego što su ovi danas, i zato nemate pravo da se plašite.Samo napred!!!
p.s.Pri svakoj borbi u kojoj je želja za pobedom istinita žrtve su neminovne.

marija

pre 12 godina

Ovde se govori samo o opasnoj izjavi Rektora BU koji poziva na nasilje. To je sve, a sto bi rekao moj profesor MALO LI JE? Ja se dobro secam batinasa sa fantomkama i bejzbol palicama koji su prebijali studente Arhitektonskog fakulteta 90ih u vreme Milosevica. Sad ste poslali neofasiste. KO? Opasne su, jako opasne ovakve izjave. Posledice mogu biti nesagledive.

Jana Adamović

pre 12 godina

Želela bih samo da potvrdim navode na demonstranti na blokadama krše osnovno pravo na slobodu kretanja ostalim studentima koji ovaj vid protesta ne podržavaju. Ja sam student IV godine Filološkog fakulteta i spadam među one koji žele da pohađaju nastavu. Prinuđeni smo da guramo klupe sa prolaza, vrata, da ih preskačemo ili da čak ulazimo u slušaonice kroz prozor. To je nedopustivo. Demonstranti treba da nađu neki drugi vid da iskažu svoje nezadovoljstvo. I moram da istaknem da su vrlo mudro izabrali fakultet na kome su sve same devojke i ženski nastavni kadar, kao i da su većina demonstranata sa drugih fakulteta i da se ne ustručavaju od vređanja i guranja. Molim vas, kako da mirno prekinemo ovo stanje? Neko će nastradati.

belo na crno

pre 12 godina

Znam da ću zaraditi gomilu minusa, ali mislim da neko mora i nešto drugačije da kaže:
1. Kovačevića nipošto ne podržavam; ne samo zboh ove izjave koja svakako ne priliči jednom rektoru, već ga se dobro sećam još po ranijem političkom delovanju na ETF-u i znam kako deluje.
2. Učestvovao sam u političkim protestima studenata sredinom 90-tih i zaista ne vidim kako današnji studenti imaju smelosti da vuku paralele sa istim.
3. 90-tih studenti nisu protestvovali protiv par poena ovde ili onde; tada smo se borili protiv rata, jednoumlja i tiranije. Jednom rečju, poenta protesta je bio ceo sistem.
3.a. Današnji revolt je daleko uži po prirodi, i mislim da bi ga trebalo rešavati mirnijim putem bez prekida nastave. Drugom rečju, danas nije potrebno rušiti sistem, već možda neke odredbe. Za to valjda postoje studentski odbori, pritisak na dekane, itd.
4. Drugo, 90-tih su SVI fakulteti makar na BU bili jedinstveni u pobuni. Svima je dogorelo do noktiju. Jedini (pojedini) dekani i profesori koji su govorili protiv pobune su bili Slobine marionete.
4.a. Danas takvo jedinstvo ne postoji, opet iz razloga što razni ljudi ne doživljavaju ovaj protest kao pitanje života i smrti.

Ponavljam: ne omalovažavam studentsko pravo na protest, ali mi smeta povlačenje paralela sa protestima 90-tih.

brzi

pre 12 godina

Подршка ректору!!! Доста је више било са нерадом на факултетима! Студенти би само да уживају и паметују, нико неће да учи и да све испите.

John

pre 12 godina

Svi znaju ko stoji iza protesta i sta se ovde desava, ovo nije dobro za studente, ali odgovara propalim studentima i politickim aktivistima koji ovako skupljaju poene! Dosto vise blokiranja nas koji smo ucili i radili cele godine! Knjigu u sake!

student filoloskog fakulteta

pre 12 godina

Ono sto mi je najvise upalo u oci je to sto rektor pominje materijalnu stetu, koje nema. Studenti vrlo uredno vode racuna o invertaru fakulteta, kao i o zakonu o zabranjenom pusenju unutar zgrade fakulteta. Takodje je po mom misljenju, a mnogi bi se slozili sa mnom, necuveno da covek na mestu rektora BU poziva organe reda i mira da "srede stvar" kako on kaze "milom ili silom" umesto njega. Time ugrozava bezbednost studenata koji su u protestu.

MilanR

pre 12 godina

Tako je studentima pretio i pokojni Slobodan Milošević.

Studenti protestuju zato što je nastala situacija u kojoj samo bogati mogu da se školuju. Rektoru to ne smeta, on je svoje studije završio onda kada je država brinula o pravu na obrazovanje. Međtim, sada Rektora više nije briga što drugi ne mogu da imaju prava kao što ih je imao on.

Ipak, sada se Rektor poziva na silu, zaboravljajući, uprkov visokom nivou obrazovanja, da batina ima dva kraja, i da nije on jedni koji je pretio namučenom narodu. Naime, studenti jedva da imaju da jedu, njihove porodice gladuju da bi oni mogli da se školuju, a sada, - daj da bude još gore i još teže.

Nadajmo se da će i studenti i Rektor dobiti zasluženu sudbinu. Milom ili silom.

Владимир

pre 12 godina

Пуна подршка господину ректору. Коначно једна резолутна и храбра реакција.

Држава под хитно треба да узме у заштиту своју највећу и најзначајнију високообразовну институцију. Хиљаде студената и стотине професора не смеју бити жртве шачице доконих демагога, квази-идеолога и нерадника који у шест годишњих испитних рокова нису успели да дају услов за нардену годину.

Једна патрола жандармерије, само једно возило са пар жандармераца било би довољно да беспосличари и анархо-левичари оставе државну институцију на миру.

Student sa 60 bodova

pre 12 godina

Ne zamima me ko je kriv za ovakvo stanje na BU. Sa 60 bodova i prosekom od 9,55 ne mogu da se upisem kao "budzetski" student. Neverovatno je da Rektor BU poziva drzavu da primeni silu prema studentima. Svaki kometar je suvisan.

Profesor uiverziteta

pre 12 godina

Pa ovaj je gori od Veličkovića!
Ne svidjaju mi se ovi protesti, mislim da nemaju mnogo opravdanja, ali
DA REKTOR TRAŽI INTERVENCIJU DRŽAVE (MILIOM ILI SILOM ???),e to nije vidjeno. Kolega Kovačeviću, KAKO VAS NIJE SRAMOTA???

Ovime će samo studentskim zahtevima dati legitimitet, koji, da budemo iskreni, oni nemaju. Pa će posle sve da im udovolje i to OPET NA RAČUN PROFESORA. Oni će morati da drže dodatne časove koji se sada gube i da "puštaju" na ispitima ove studente što sada protestuju, a rektor će to MIRNO DA GLEDA I ODOBRAVA.
E, baš svašta. Ako je i od Koče, mnogo je.
Kad smo mi protestovali devedesetih, što zbog izborne kradje, što zbog IDIOTSKOG zakona o univerzitetu, gde ste Vi tada bili?

student.u.blokadi

pre 12 godina

Današnja blokada Filološkog fakulteta u Beogradu je trajala savršeno do jednog trenutka. Oko 14h pojavila se izjava Rektora Beogradskog univerziteta Branka Kovačevića u medijima da “država treba da reši blokadu na Filološkom fakultetu milom ili silom”. Nakon te izjave, sazvan je Nastavnički kolegijum na Filološkom fakultetu, i oko 16h se pročulo na Fakultetu da je pomenuto telo pozvalo policiju da reaguje, naravno po preporuci Rektora Branka Kovačevića. Oko 17h došlo je par policajaca u civilu i počelo da baca klupe i stolice koje su postavljene na barikadi u holu Fakulteta. Odjednom su se pojavili svi profesori, i uz policiju počeli da prave haos. Mene su par profesora pribili uz zid i pretili mi, kada sam se isčupao od njih, udarali su me po glavi i šutirali nogama. Potom sam video tri histerične profesorke kako cepaju transparente i plakate u holu Fakulteta, kao i radove studenata Primenjenih umetnosti koji su bili postavljeni kao izložba. Počeo sam da snimam i tu situaciju, i tada me je jedna profesorka udarila po ruci i psovala, i od nje sam se spasio i nastavio da snimam. Saznali smo i da je zaključana učionica u kojoj se nalaze lap top, ozvučenje, mikrofoni, transparenti i obaveštenja za alternativnu nastavu. Posle svega što se desilo studentima Filološkog fakulteta, represija Dekanata, Rektorata i Ministarstva je sve veća nad nama, zato svi u još jače blokade. Znanje nije roba !
Snimci su načinjenih telefonom. Uskoro stižu snimci sa fotoaparata i kamere.

http://www.youtube.com/watch?v=rRRA-MDQwzw
http://www.youtube.com/watch?v=7G4riFJNMjI

Dositej

pre 12 godina

Dragi studenti,

Martin Hajdeger, dok je bio nacistički rektor na univerzitetu u Frajburgu, odbijao da sluša naredjenja SA vandala. Vaš rektor je na Vas "napujdao" naciste. Vaš rektor više ne sme da bude rektor. Vi ne smete da odustanete. Svaka školarina koju plaćate je previsoka. Pravo na obrazovanje je elementarno ljudsko pravo. Univerzitet čiji ste studenti jedan je od najslabijih na svetu i sramota je da vam naplaćuju školarinu. Tražite bezuslovno smenu rektora!

natalija

pre 12 godina

Crno da crnje ne moze biti, u kakvu su nas bedu uvalili sve nase nesposobne male i velike vodje, sa OVIM nazovi rektorom takodje. Kao roditelj sam gnevna, kakvim profesorima mi prepustamo nasu decu!. Studentu u blokadi imaju moju punu podrsku.

alo

pre 12 godina

Taoci? Materijalna šteta? Šta je ovo? Znači, sad će da pošalju patrole, možda i vodene topove da oteraju studente... eto reprize devedesetih... strašno.

Ivan

pre 12 godina

Pa ova izjava uopšte nije iznenađenje - rektor je prvo klevetao studente u blokadi ne bi li navukao bes javnosti na njih, a sada i direktno poziva na nasilje. Njega treba hitno smeniti - "milom ili silom".
Skandalozno je što naš rektor ne vidi dalje od svog nosa, što mu nije stalo ni do čega drugog nego da "on obavlja svoj posao" i što svoj posao vidi samo u održavanju nastave, a ne u unapređivanju njenog kvaliteta i širenju njene dostupnosti.
Skandalozno je što imamo rektora (a ni ministar nam nije ništa bolji) koji se ni trunku ne brinu za obrazovanje niti uvidjaju njegov značaj.

Студент

pre 12 godina

Србијо стиди се!!! Ректор позвао полицију, а професори се помамили па нападају студенте, цепају плакате, бацају клупе и блокаде! После ће бити студенти не чувају ИМОВИНУ! Сви ти студенти који су у блокади мирно држе блокаду већ данима, а ПРОФЕСОРИ БИ ДА ШАМАРАЈУ! МОЛИМ РЕДАКЦИЈУ ДА ДАНАШЊИ СКАНДАЛ СА ФИЛОЛОШКОГ ФАКУЛТЕТА ПРИКАЖЕ У НЕКОЈ ОД ЕМИСИЈА ВЕСТИ! ЕВО И НЕКИХ ЛИНКОВА СА "ЈУТУБА"!!! СРАМОТА!!!

http://www.youtube.com/watch?v=7G4riFJNMjI

http://www.youtube.com/watch?v=rRRA-MDQwzw

bojkot

pre 12 godina

a zasto ne prihvatite njihove uslove i nastavite normalno sa radom? tj rektore, zasto ih ne podrzite? oni su i Vasa deca!

https://www.facebook.com/bojkot2012?ref=ts

Iza Brda

pre 12 godina

1. Profesori, kroz enormno velike školarine, naplaćuju svoje opoziciono delovanje za vreme vladavine Miloševića. Uporedite standard profesora univerziteta pre 10-12 godina i danas.
2. Moje kolege i ja smo držali filozofski fakultet u blokadi više od mesec dana 1992. godine za vreme Vidovdanskog protesta. Miloševiću nije padalo napamet da pomene upotrbu sile prema studentima koji su držali zgradu u blokadi. Naravno, i tada je supozitorija koje su tražile da se protest okonča, ali to se sve svodilo na telegrame podrške radnika iz propalih fabrika, i opštinskih odbora SPS-a.
3. Tadašnji nezavisni i slobodni novinari, bili su uz studente, i podržavali ih, jer smo se, kako su tada pisali, borili protiv jednoumlja i tiranije, za slobodu i demokratiju. Danas, isti ti novinari ćute, ili nevoljno pišu o problemu, svodeći celu priču na kapitalizam i tržišnu u takmicu
4. Ovom izjavom, Rektor BU je samog sebe živog izložio u hladnjači!
5. Hajdemo da se slikamo!

Indijanac

pre 12 godina

"Rektor Univerziteta u Beogradu je rekao da studenti koji protestuju drže kao taoce 400 nastavnika i 10.000 studenata koji hoće da pohađaju nastavu."

Jeste, mi smo teroristi sa kalašnjikov puškama. 'De ne lupajte gospodine nego odobrite ove zahteve da ne bi i u Novom Sadu nastala slična situacija...

srki

pre 12 godina

Kljucna stvar: Skolarina na drzavnom fakultetu za bilo koji nivo studija ne sme da bude veca od tri minimalne plate.

Nijedna drzavna ustanova nema prava da uslugu, pa ni skolovanje, kao intelektualnu uslugu, naplacuje potpuno nesrazmerno ekonomskoj moci gradjana. Fakulteti su gradjeni, a danasnji nastavni kadar skolovan od novca svih gradjana. Porezi i doprinosi na zarade su i danas ogromni. Ako gospoda profesori zele ekonomske skolarine, neka investiraju i otvore privatni fakultet. Taman ce ustupiti mesto kolegama koje imaju talenta ali ne mogu da se probiju kroz mrezu rodjacko kumovsko poslovnih odnosa.

sanja

pre 12 godina

profesori vandali !
najnovije vesti-a nisu neocekivane:profesori Filoloskog fakulteta su zakljucali prostorije u kojima se nalaze osnovne stvari studenata,u trenutku dok su se oni trudili da iz zgrade izbace neku grupu huligana,ko zna cijih izaslanika!? kako ce studenti doci do svojih stvari?
bice proglaseni vandalima i "duzni'' da plate ostetu ukoliko nasilno,a jedino tako mogu, pokusaju da do stvari dodju.a dekan- ce biti uporna da se i to plati.suma ce biti dovoljna za ostvarenje nekih njenih prohteva.za licnu upotrebu,naravno. lose li si srece nladosti nasa! ko te ‘’ uci i vaspitava’’!ljudi bez osecanja i saosecanja.a dzepovi im I puni i duboki.
ne cudi sto su profesori takvi.sasvim su po meri dekana i dragog im ministra.druga bi prica bila samo da su njihova licna deca u pitanju.ali nisu,sto ne znaci da ih nece stici.kad-tad,al se ipak sve vrati.
Drzite se,Studenti! mnogo vam snage treba za borbu sa mnogoglavom azdajom.

pobunjenik

pre 12 godina

Priče poput onih da blokadu vode propali studenti su LAŽ! Među njima ima itekako puno izuzetnih studenata (i po formalnim kriterijumima - prosek, čišćenje godine) i po vannastavnom angažmanu,korišćenuju mozga za aktivno promišljanje a ne samo minimalno naprezanje istog da bi se položio ispit, oni nisu šlihrate, oni nisu nesolidarni, pasivni... Oni su budućnost ovog društva!

Oni ne pristaju da ih lažu "NEMA PARA" (A Miškovića ste oslobodili poreza jel /sveža vest/?) "NIJE NAŠA NADLEŽNOST"- beskrajno prepuavanje između države i fakulteta... /Da ne pominjem Rektorove izmišljotine o materijalnoj šteti, plinskim bocama.../

Oni su hrabri i svi treba da se ugledamo na njih!
I medijske dezinformacije i pokušaji sabotaže ih samo ojačavaju u želji da uspeju i ostvare svoj cilj!

revoltirani roditelj studenta

pre 12 godina

Evo te Srbijo nazad u devedesete. Zvanicnici lazu i mazu i studente i narod. Dzaba im i doktorska titula kad su izgubili dusu. Najveca su beda i sirotinja ovog naroda. Prosveta, zdravstvo, sudstvo, rak rana ovoga naroda. Pijavice koje sisaju krv ovom narodu a najvise sirotinji.
Kako vas nije sramota rektore i ostali. Nametnuli ste nemoguce uslove da opeljesite narod. Skolarina, knjige, obrasci, sve vam je uzasno skupo jel ste napravili monopol. Samo se moze kupiti na skriptarnici i nigde vise? Novinari su izracunali: U srbiji je potrebno 6000 evra za godinu studiranja.Sve zahvaljujuci vama i slicnima. Sram vas bilo!!!!

studentkinja filoloskog

pre 12 godina

Sada im vise nije dovoljno to sto zakljucavaju stvari studenata, vec hoce da zakljucaju i studente!!!!!!!!!Ne dopustaju da se odrzi plenum i dovode policiju u civilu!!!!!!!!!!!OGROMNA SRAMOTA!!!!OGORCENA SAM i ne mogu da verujem da su profesori toliko protiv studenata....O Kovacevicu vise ni ne znam sta da kazem, osim toga da nam je momentalno potrebna njegova smena!!!!!

jelena

pre 12 godina

živo me interesuje kakva je to materijalna šteta naneta? Da l se to meni čini ili je pozvao na povredu autonomije univerziteta? Hm, ko li je to uradio pre njega (sproveo u delo)i kada i do čega je došlo, pitam se pitam...

STUDENTKINJA

pre 12 godina

Počelo je tiho, postaje sve glasnije!
Sve je veća podrška javnosti, sve više profesora učestvuje u alternativnim radionicama i predavanjima na blokiranom fakultetu (Filozofskom u BG), najavljena je od ponedeljak blokada i Filozofskog u NS, veliki broj tamošnjih profesora podržava tu odluku, pominju se i još neki fakulteti.
Ovakvim izjavama Rektor samo ojačava pobunu! Kao zahtev se sve češće pominje njegova smena.

Optužuju nas da se borimo za 2-3 boda. Nije bilo tako, ni na početku, a sada posebno, kada sve ovo prerasta u nešto veće!

Postdiplomac

pre 12 godina

Vec danima sedim na Filozofskom i pisem tezu. Za to vreme nisam video nikakvu materijalnu stetu. Studenti koji su u protestu se ponasaju potpuno korektno, a na hodnicima i u prostorijama gde borave nema nereda. U citaonicama vlada mir i do sada nisam primetio da je icija sigurnost ugrozena! Alkohol i narkotike bih sigurno primetio/osetio da ih ima, ali ja za sve ove dane nisam video ni jednog studenta sa cigaretom! Kao ucesnik protesta iz 90-tih mogu da primetim da u odnosu na moje vreme ima samo vise laptopova!
Rektorova danasnja izjava je sramotna! Neverovatno je da jedan intelektualac zahteva primenu sile u cilju "resavanja" ekonomskih ili organizacionih problema na fakultetu!

Aleksandar Stojaković

pre 12 godina

"Pozivam državu da reši problem kako zna i ume. Dogovorom, milom ili SILOM..."

Da nećete tenkovima i puškama na studente/kinje?
Rektora treba da bude sramota zbog ove izjave.

marija

pre 12 godina

Uhhhh, kako to mislite SILOM? Ne mogu da verujem. Posle ovoga, valjda je i Vama jasno, mozete samo da podnesete ostavku. Kakvu Vi to poruku upucujete novim generacijama? REKTOR? Vi niste svesni kakvu odgovornost imate na mestu na kome ste. UZAS.

daki

pre 12 godina

Sramota.
Rektor radi protiv svojih studenata.
Jedino sto je umeo svih ovih godina je da se smeska i da nam uz taj osmeh prodaje pricu o reformi obrazovanja.

otac iz unutrašnjosti

pre 12 godina

Rektore sram Vas bilo na ovakvoj izjavi i prizivanju nasilja nad studentima.Sin je student na Filološkom fakultetu, na budžetu je pa i pored toga nas troje koji smo kod kuće grcamo i preživljavamo kako
znamo i umemo (prosek primanja po članu porodice nepunih 13.000 dinara,
a verujem da ima i mnogo težih slučajeva.
Vi i profesori ste se školovali besplatno na grbači radnika, vaša deca najverovatnije na nekom od prestižnih Univerziteta u svetu, a nama vidite
ako možete UZMITE I DUŠU.

TVRDIC

pre 12 godina

Bio sam profesor beogradskog univerziteta ali Kovacevica ne mogu da nazovemn kolegom. U istoriji ove casne institucije nije zabelezeno da je nastavnik pozivao policiju na silu/represalije nad svojim djacima. U zemlji koja ima tradiciju jednog Kragujevca gde su nastavnici jednom ginuli sa svojim djacima ovako nesto prevazilazi i skandal. Vi Kovacevicu ne zasluzujete vise da se zovete nastavnikom zato ako imate i malo necega ljudskog i profesionalnog u sebi podnesite otkaz sto pre a svoje mesto u istoriji BU-a cete "casno" zauzeti, za to se ne sekirajte.

nikola

pre 12 godina

Strasno je ziveti u ovoj zemlji...Skolovali su se nekada ljudi koji su to zeleli, koji su to zasluzili, danas je skolovanje postalo privilegija bogatih. Zasto? Evo...Skolarina je oko 1200 eura, neki prosek. Toliko otprilike izlazi i placanje zakupa i stana u kg ili bg, pri tom ne mislim na garsonjeru koja bi bila sa troskovima preko 200 nego krevet ili neka supa podrum, znaju studenti na sta mislim. Zatim markica za prevoz, dolazak kuci neki normalan npr jdva puta mesecno primer karte jagodina-beograd, 2000 din sa stanicnim uslugama. Zatim hrana minimum minimuma je nekih 500 dinara na dan a to je 15000 mesecno, zatim knjge, prijave ispita...javna je tajna da profesori ne pustaju studente ukoliko ne kupe njihovu knjigu a to dokazuju tako sto je ponesu na ispit a profesor im se na istu i potpise, kako ne bi istu knjigu doneo drugi student, cene knjiga se krecu od 1000 din pa do 3000 mada ima i skupljih. Ako tome dodamo jos koji dinar za kaficu ili sta god doci cemo do strasne cifre, a ona je otprilike 2,5 prosecne plate u Srbiji ali ne po zvanicnoj statistici po kojoj je 400 evra, nego narodnoj statistici po kojoj je duplo manje...nesto ce se desiti ubrzo, videcete...ovaj narod vise ne moze da izdrzi ovo... juce mi dosao drugar iz Beca, bio tamo par meseci sve je duplo jeftinije, kvalitet kudikamo bolji a plate...

Student 90-ih

pre 12 godina

Ja ne znam za sta ovaj covek prima platu. Odlucio da se ne mesa u svoj posao pa zove policiju da milom ili silom resava stvari. Drugo, pa to su njegovi studenti, problem je nastao na univerzitetu, tu treba i da se resava. A retoriku ne bih ni komentarisao, kombinacija bahatosti i nesposobnosti zacinjena birokratskom demostracijom moci.

Puna podrska studentima, nadam se da ce im se pridruziti i ostale kolege. Nadam se da ce uspeti da nateraju trome i okostale strukture da ih zaista cuju i nesto urade. Ovakav sistem sa ovakvim rektorom je i doveo do toga da je BU daleko od prvih 100 univerziteta u svetu. Svaka generacija studenata ima pravo i obavezu da se brine o univerzitetu na nacin koji je rasterecen politickih, materijalnih i drugih interesa, to smo i mi radili 90-ih. Nista drugo. Studenti samo reaguju na haos i nepravdu na koju smo mi ostali (na zalost) oguglali.

E da, mnogo mi je draze da pare koje svakog meseca placam na ime raznih poreza, taksi i doprinosa idu fakultetima, tj, subvencionisanju studenata, nego na Miladina Kovacevica, Audije, Mercedese, partijski visak zaposlenih, lazne penzije, santimetre asfalta koji nisu ugradjeni, popravku grada posle patriotskih mitinga...

vladika

pre 12 godina

"KOME ZAKON LEZI U TOPUZU,TRAGOVI MU SMRDE NECOVJESTVOM"
Mislim da bi ovaj mali,jadni covek(ako se neko ko ovo izjavi moze nazvati covekom)trebao da se povuce sa svoje funkcije,a ako nece sam neka drzava reaguje.

Jaroslav

pre 12 godina

Gospodin Kovačević, očigledno, živi u nekom filmu. Prvi je bio tu kada su blokade počele, a sada se ograđuje od svega toga. Svaka materijalna šteta izazvana je njegovim netačnim komentarima na račun protesta i blokada. Niko nikoga ne drži kao taoce, i svakome ko to želi je omogućena puna sloboda kretanja po fakultetu, što pokazuje i to da šalteri studentske službe rade neometano. I ako već sve prebacuje na državu, i fakultete smatra državnim vlasništvom, odakle njemu onda pravo da potražuje naknadu štete? I, možda najbolje, pitanje je zašto nam je onda uopšte rektorat i potreban?

aaaaaa

pre 12 godina

Molim vas da ga neko obavesti da je 2011. godina i da ne zivi vise u 90im na koje se toliko lozi. Izaziva u meni postidjenost sto zivim u drzavi u kojoj ovaj mozak vrsi neku bitnu funkciju, isto tako budi u meni i tugu i zelju da emigriram, ali neces taj film gledati, ne odustajem ja tako lako. Evo pakujem cetkicu, cebe i sendvice i selim se na faks.

Jana Adamović

pre 12 godina

Želela bih samo da potvrdim navode na demonstranti na blokadama krše osnovno pravo na slobodu kretanja ostalim studentima koji ovaj vid protesta ne podržavaju. Ja sam student IV godine Filološkog fakulteta i spadam među one koji žele da pohađaju nastavu. Prinuđeni smo da guramo klupe sa prolaza, vrata, da ih preskačemo ili da čak ulazimo u slušaonice kroz prozor. To je nedopustivo. Demonstranti treba da nađu neki drugi vid da iskažu svoje nezadovoljstvo. I moram da istaknem da su vrlo mudro izabrali fakultet na kome su sve same devojke i ženski nastavni kadar, kao i da su većina demonstranata sa drugih fakulteta i da se ne ustručavaju od vređanja i guranja. Molim vas, kako da mirno prekinemo ovo stanje? Neko će nastradati.

Student iz starih vremena

pre 12 godina

Od kako je Univerzitet u Bolonji 1158 godine ( pre 850 godina ) doneo Constitutio Habita, povelju kojom su garantovane slobode i autonomija univerzitetu, rektor Kovacevic je prvi koji poziva policiju da mu uvede red na univerzitetu. Kada je on studirao, taj isti Kovacevic, nije placao ni dinara, mogao je da studira sto godina i diktator Tito nije poslao policiju na univerzitet cak ni 1968. kada je pobuna studenata bila mnogo, mnogo ozbiljnija od ove danas. Toliko o danasnjoj demokratiji i sistemu vrednosti u kome i na kome studenti uce. Nije ni cudo sto beze odmah posle studija.

Nenad86

pre 12 godina

Kad država hoće da ograniči visinu školarina, onda se to ne može, jer je Univezitet nezavisan, a kad se studenti pobune zbog prevelikih školarina, onda država treba da reši taj problem, jer su fakulteti u njenom vlasništvu.Dobra im je ta logika.

Pera

pre 12 godina

Da li je Kovacevic pitao sta misli njegov resorni svestenik o tome?

Kad god su neke svecanosti na Univerzitetu, na svakoj drugoj slici se pojavljuje sa svestenim licima pa bi bilo red da od njih dobije i savet.

sasa

pre 12 godina

Posto je drzavaosnivac univerziteta, onda drzava treba da ga finansira a ne studenti, i to je posao dekana i rektora da zahtevaju pare od drzave.

eee

pre 12 godina

Molim vas da ga neko obavesti da je 2011. godina i da ne zivi vise u 90im na koje se toliko lozi. Izaziva u meni postidjenost sto zivim u drzavi u kojoj ovaj mozak vrsi neku bitnu funkciju, isto tako budi u meni i tugu i zelju da emigriram, ali neces taj film gledati, ne odustajem ja tako lako. Evo pakujem cetkicu, cebe i sendvice i selim se na faks.
(aaaaaa, 27. oktobar 2011 17:24)
Pa u tim devedesetim, skolarine su bile razumne, imala je mogucnost i sufinansiranja... Tako da... Je sve ovo oko skolarina i bodova doslo sa novimijim garniturama... Kamo srece da i danas imamo sufinansirajuce, koji daju deo skolarine... Ali nema...

Ogorcen

pre 12 godina

Ovo je stravicno! Citam ovu vest 10 puta i ne mogu ca verujem da nam se posle svega 11 godina istorija kompletno ponavlja. SPS drzi policiju, rektor preti da uradi nesto sto sebi nije dozvolio ni Tito (1968), a ni Milosevic (1992-2000), kao ni njihovi "crveni" rektori (Unkovic, Velickovic, Puric itd.). Zanimljivo je da je taj isti rektor, pre samo par nedelja, besomucno kukao i naricao po medijima kako mladi diplomiraju, pa emigriraju ... Gospodine Kovacevicu, posle ovoga verujem da mladi vise nece cekati ni tu diplomu! Jer su one diplome stecene u vreme Tita i Milosevica barem nesto vredele, a ove "bolonjske" deca mogu da okace macoru o rep. SRAM VAS BILO!

Slobodan

pre 12 godina

Dakle, ovaj je čovek bio sramota i za Elektrotehnički fakultet, a sada je sramota za ceo univerzitet! Osim što se proslavio izjavom da mi koji smo ranije završili fakultet ne zaslužujemo da i danas imamo diplomu (jer se mnogo toga u medjuvremenu promenilo - naravno, ovo ne važi i za njega), pijanim nastupom na TV (neverovatno kako je to odmah zataškano i nije se pojavilo na YouTube-u), sad još poziva da se studenti izbace silom sa svog (a ne njegovog) Univerziteta, jer su se drznuli da traže njegovu ostavku!
Ovome tipu nije mesto u Rektoratu, na Univerzitetu ni na Elektrotehničkom fakultetu i svi studenti treba iz solidarnosti da stupe u štrajk dok se ovaj Labanov i Teodosićev sledbenik ne odstrani, pre nego što i on na Univerzitet opet ne dovede one iste batinaše iz '98.
OTPOR! Ali pravi !!!

Dipl. Ing. Elekt.

pre 12 godina

Profesore Kovacevicu, sram Vas bilo!
ETF je vec imao jednog Vladu Teodosica koga pamtimo po zlu, nemojte da tako pamte i Vas.

Zivi svedok

pre 12 godina

E moj Kovacevicu! Ne znam tebe kao profesora ali ti zenu odlicno poznajem. Koliko je ta zena studenata oborila iz matematike! Cuveni broj maksimalno 10 prolazi (od 200 koliko izadje na ispit) ... A zamisli molim te da je bash ta matematika bila uslovni predmet?! Pa se ti zali komisiji (koju cine profesori skole) pa ces onda da platis i komisiju i da imas zabranu 3 ispitna roka da izadjes na ispit...

gENERACIJA nEUSPESNIH

pre 12 godina

Studenti su(oduvek i zauvek), okosnica i buducnost svakog normalnog drustva i drzave! Gde studenti demonstriraju, ukazujuci na nepravilnosti i nepravde u drustvu, to drustvo i ta drzava su u dubokoj krizi! A gde rektor(drzava), traze intervenciju policije na fakultetima, TO DRUSTVO I TA DRZAVA SU U BEZIZLAZU I PROVALIJI!!!
Posto drzavu imamo samo jednu(Srbiju), tim mladim ljudima je preostalo samo jedno! Da urade promene u drustvu, i da ga prilagode sebi i svojoj buducnosti!
NAPRED STUDENTI, NE POVLACITE SE!!!!!

Dr

pre 12 godina

Da li neko zaista može da podrži ovo?

Da li se ovako štite studentska prava? Filološki fakultet, 27 10 2011

http://www.youtube.com/watch?v=fB0h35alZsM&feature=autoplay&list=ULwEsMqWGBBxY&lf=mfu_in_order&playnext=1

Podsećam da slobodno i nepristrasno novinarstvo obavezuje na istinu!
Gospodo novinari ovo je realnost.

Milisav

pre 12 godina

Kod mene u skoli profesorka iz maloprodaje nudi desetku iz njenog predmeta i popust kod svih profesora na toj godini, ako ucenik ode na praksu da rmbaci 6 dana u nedelji, 3 meseca u Idea-i. Prostom racunicom dodjemo do toga da desetoro ljudi puta 3 meseca puta minimalna plata jednako 9000e...
Ko to treba da resi?

spasenija kolček

pre 12 godina

studenti se ne bore za stranačke interese. Studenti se bore za pravednije odnose na fakultetu, za mogućnosti čovečnog studiranja. Nizak akademski nivo studenata, na koji se pozivate,ima veze sa vama, gospodo profesori. U moje doba je bilo Vaspitanje i Obrazovanje, a progfesor Gospodin Čovek i Drug. Imali smo studije među prvima u Evropi.
Rektor koji poziva silu na studente je otuđeni funkcioner koji ima vlast, moć i novac. Da digne državu na studente?!? Seća li se reči iz učitelja iz Kragujevca: "Pucajte, ja i sada držim čas!".
Uloga ovog naroda jeste istorijska, hiljade studenata je u borbi protiv fašizma otišlo u legendu, a vi - gospon, idite pod okriljem noći svojoj kući i ostavite se rektorisanja i rada sa studentima. Nije li sa studentima nešto u redu, gde ste da se sa njima sretnem sa snagom vašeg uma i vašeg srca ljudskog?!?

Za smenu rektora

pre 12 godina

Studentski protest je na videlo izneo koliko je stanje na univerzitetu trulo. Potrebno je radikalno preispitivanje šta se tamo dešava, a prva stvar je da se rektor koji poziva na nasilje nad studentima udalji iz obrazovnog sistema. Umesto da se bavi korupcijom na fakultetima, jadnim uslovima studiranja, bahatom trkomzprofesora za zaradom - rektor bi da primenjuje nasilne mere prema studentima. Na filološkom fakultetu studenti provode sate u podrumskim prostorijama bez prozora...

markopolo

pre 12 godina

Vidim da je rektoru kao žao što Milošević i dalje nije na vlasti. Prosto je neverovatno koliko intelektualnoj eliti unutar Srbije nedostaju elementarne stvari moderne Evropske kulture. Čim je rektor tu gde jeste, ima ispod sebe gomilu istomišljenika. Ne govorim o tome da u nekim stvarima možda studenti ne traže suviše, ali je činjenica da je netransparentan rad univerziteta i trošenje novca od školarina kao da je to novac za plate profesora doveo do ovoga.
O kad sam ja pre 6-7 godina zavšio mašinski faks, svi toaleti su novi, liftovi takođe, i imamo završen novi 5. sprat fakulteta i sređena je klimatizacija amfiteatara. možda je moglo i više (jer sad čujem da zaboraviše da plate i grejanje :-), ali sam od studenata filološkog čuo da ni kvake nisu popravljene u zadnjih nekoliko godina.
Izgleda da kod nas ne postoji institucija "podnošenja ostavke". Kodna nas je osnovni moto: "posle mene i potop!"

Mihajlo Jovanovic

pre 12 godina

Akademski građani/ke bi trebalo da se uzdržavaju od kontakta sa čovekom ovakvih manira.

Dakle, sad zahtev i za ostavkom v. d. rektora, pa tek potom pregovori sa kompetentnom osobom.

hvala.

ИВАН СМЕД

pre 12 godina

Godina 96. i 97. mi smo uspeli u borbi protiv mnogo većih krvnika nego što su ovi danas, i zato nemate pravo da se plašite.Samo napred!!!
p.s.Pri svakoj borbi u kojoj je želja za pobedom istinita žrtve su neminovne.

cujte Srbi cuvajte se sebe

pre 12 godina

steta sto se svi studenti ne pridruze protestu, jer da je tako pevao bi rektor borbene,a ovako dok god niste udruzeni vidimo njihovu bahatost na tv-u... Bio sam na filozofskom fakultetu neki dan i mnogo sam komentara cuo u fazonu, nemoj da idemo tamo(medju protestante) snimi ce nas kamera ili videce nas neko, tuzno, takve i treba tlaciti, mada po mom misljenju takvi i nisu za studiranje... jos jedna stvar je tuzna, mnogi se stide da budu dio toga,nije fancy,moderno ,ne vidjaju to na tv-u, bitniji su brenin koncert, seka,stoja,ko je s kim raskinuo,itd.

dimitrije89

pre 12 godina

Kakvo je to pozivanje da se silom resi protest, zar fakulteti nisu nezavisni, kada su u pitanju placanja skolarine, a drzavne kada se treba upotrebiti sila SRAMOTA

Urke

pre 12 godina

Ma ne samo sto je skolovanje postalo luksuz i privilegija imucnijih, nego i oni koji su uspesniji na svojim fakultetima nemaju tu priliku jer se postavljaju neki abnormalni i nelogicni uslovi za upis, a sve ako posledica zakona koji je primenjen selektivno. "Bolonja" je uvedena tako selektivno od fakulteta do fakulteta, da su se formirale mnogobrojne rupe kroz koje propadaju samo studenti, cak i oni sa visokim stepenom rada i zalaganja, odnosno uspeha.

Na pitanje, zasto nemamo apsolventske rokove kao i svi (apsolventi 'bolonjci' imaju sest, a stariji cini mi se deset rokova), receno je lakonski- "Pa pobogu, tako pise u zakonu o visokom obrazovanju."
Dakle , pozivaju se na zakon koji je izvrdan na 1001 nacin i uveden selektivno! A na pitanje, zasto onda ne smanjite literaturu koja je primerena studentima (a i to pise u novom zakonu), onda se igraju gluvih telefona. Drzava se ogradila davanjem autonomije univerzitetima, fakulteti vode svoju politiku, svi se pozivaju na zakon, svi izvrdavaju propise, a na kraju osteceni samo STUDENTi - zbog kojih fakultet i postoji i koji cine temelj i zalog za buducnost.

Pastir Kostja

pre 12 godina

Kreni državo silom, molim te! Nek se zakuva! Nek se čuje glas budućnosti! Ali avaj. Nisu ni oni od juče. Kakva crna sila, postoje rafiniraniji metodi. Izvežbalo se to. Ili studenti to već znaju, pa ....

nikola

pre 12 godina

Neka prosecno studiranje traje 5 godina puta 6000 eura to je 30000 eura do diplome...koju kada dobijete blejite na birou rada, uclanjujete se u stranke i tako to...a dani prolaze...

Duka

pre 12 godina

Sa formiranjem sadašnje vlade, visoko školstvo je doživelo totalni sunovrat! Sve ono što je urađeno do tada s ciljem da se Srbija uključi u evropski obrazovni prostor je palo u vodu. Pored toga, rektori, dekani i ostali rukovodioci na fakultetima i univerzitetima jasno i glasno ismejavaju evropska dostignuća u toj oblasti i na sva zvona uzvikuju kako je "bolonja" propala! Definitivno nas aktuelni vladari Srbije na svim poljima guraju što dalje od normalnog i razvijenog sveta. A mi budale nasedosmo pre četiri godine na bombastičan naziv "Za evropsku Srbiju"...

vernistudent

pre 12 godina

Hmm...ovo nesto mirise na diktaturu.
U mesto da lepo razgovara ili resava probleme sa studentima, rektor odmah salje paljbu ultimatuma.
Tu nesto smrdi.

white

pre 12 godina

Hvala moderatorima što ne objavljuju "drugačije" komenare. Zato, objavljujete komentare koje sadrže notorne laže, neistine, dezinformacije i komenatare u kojima se otvoreno poziva na linč. Najjači ste.

marija

pre 12 godina

Ovde se govori samo o opasnoj izjavi Rektora BU koji poziva na nasilje. To je sve, a sto bi rekao moj profesor MALO LI JE? Ja se dobro secam batinasa sa fantomkama i bejzbol palicama koji su prebijali studente Arhitektonskog fakulteta 90ih u vreme Milosevica. Sad ste poslali neofasiste. KO? Opasne su, jako opasne ovakve izjave. Posledice mogu biti nesagledive.