Gadafijev sin hoće u Hag?

Sin ubijenog libijskog vođe Moamera Gadafija Saif al Islam i bivši šef libijske obaveštajne službe Abdulah al Senusi predložili su da se predaju sudu u Hagu.

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2011.

19:34

Default images

"Oni predlažu način da se predaju tribunalu u Hagu", potvrdio je Abdel Madžid Mlegta, visoki libijski vojni zvaničnik iz Nacionalnog prelaznog saveta, u izjavi za Rojters.

Mlegta je naveo da je takva informacija došla iz obaveštajnih izvora koji su mu rekli da su Saif al Islam i al Senusi pokušavali da postignu dogovor i da se predaju Haškom sudu preko "susedne zemlje".

Međunarodni krivični sud saopštio je danas da nema potvrdu da Saif al Islam i Al Senusi predlažu da se predaju tom sudu.

"Za sada nemamo potvrdu o tome. Pokušavamo da kontaktiramo Nacionalni prelazni savet za više informacija", rekao je portparol tog suda Fadi el Abdalah za britansku novinsku agenciju.

"Vojnici nisu pucali u Gadafija kad su ga zarobili"

Zamenik ambasadora Libije pri Ujedinjenim nacijama Ibrahim Dabaši izjavio je danas pred Savetom bezbednosti UN da je bivši libijski lider Moamer el Gadafi umro od rana zadobijenih uoči zarobljavanja i da nijedan libijski vojnik nije pucao u njega nakon što je uhvaćen.

"Gadafi je povređen u toku sukoba njegovih lojalista i revolucionara. Kada je uhapšen, krvario je iz stomaka i glave i umro je do dolaska u bolnicu u Misrati", rekao je Dabaši. On je dodao i da libijske vlasti sprovode istragu o okolnostima pod kojima je preminuo Gadafi, preneo je Rojters.

Dabaši je kazao i da bi libijske prelazne vlasti mogle uskoro da zatraže od UN da okončaju mandat za uvođenje zabrane zone letenja iznad zemlje, samim tim i NATO intervenciju.

Kako je objasnio, formalna odluka o podnošenju zahteva mogla bi da bude doneta za nekoliko dana, ne kasnije od 31. oktobra.
"Po prvim procenama, 31. oktobar je logičan datum za okončanje tog mandata", poručio je Dabaši, a prenela britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: