Stiže li Srbiji status kandidata?

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer će danas premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću uručiti i predstaviti mišljenje EK o kandidaturi Srbije za članstvo u EU.

Izvor: Politika, Tanjug

Sreda, 12.10.2011.

00:13

Default images

U saopštenju Vlade Srbije navodi se da će se Dežer i Cvetković sastati u 13.15 sati u zgradi Vlade Srbije, a medijima će se obratiti u 13.45.

Evropska komisija objaviće u Briselu Izveštaj o napretku Srbije na putu ka evropskim integracijama, na osnovu koga će konačnu odluku o statusu kandidata i početku pregovora doneti Evropski savet u decembru.

U Nacrtu izveštaja, u koji je Tanjug imao uvid, navodi se da je naša zemlja postigla znatan napredak u većini oblasti iz evropske agende, ali ukazuje i na probleme pre svega u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Preporuka o kandidaturi Srbije i datumu početka pregovora nije deo izveštaja, već poseban dokument koji će, takođe, biti objavljen u Briselu.

Dežer će na konferenciji za novinare predstaviti mišljenje EK o kandidaturi Srbije za članstvo u EU.

Na početku konferencije za novinare, u 14 sati, predviđeno je uključenje u prenos konferencije za novinare evropskog komesara za proširenje i susedsku politiku Štefana Filea, na kojoj će biti predstavljen izveštaj EK o napretku zemalja - "Paket proširenja" za 2011. godinu.

Status kandidata "da" , ali ne i datum pregovora

Foto: Relja Mirkoviæ
Prema većini medija, najverovatnije je da će EK danas reći da je evropskim reformama Srbija dostigla stepen kada joj treba odobriti status kandidata, ali da će, zbog nedovoljnog napretka u dijalogu Beograda i Prištine, datum početka pregovora morati da se razmotri naknadno.

U ovom trenutku teško je s velikom izvesnošću reći šta će komisija tačno predložiti Evropskom savetu, koji će 9. decembra doneti konačnu odluku o preporuci EK.

Juče gotovo da nije bilo moguće doći do sagovornika sa kojim bi se razgovaralo o današnjim događajima u Briselu, što govori da se ništa pouzdano ne zna sve do poslednjeg trenutka, zbog potrebe da se pažljivo prati razvoj događaja u vezi sa severom Kosova.

Jedna od varijanti o kojoj se pričalo je i ta da će EK ipak predložiti „status, uz blagi uslov, u kojem se samo pominje dijalog Beograda i Prištine”.

Komisija veoma dobro zna šta se dešava u tom dijalogu, rekao je jedan visoki evropski zvaničnik iz Brisela.

Taj sagovornik objašnjava da evropski posrednik Robert Kuper direktno izveštava Ketrin Ešton, visoku predstavnicu za spoljnu politiku i bezbednost, i da će on to, naravno, učiniti i uoči objavljivanja mišljenja EK.

Što se tiče službi komisije, ne treba zaboraviti, podvlači veoma upućeni sagovornik, da je tim za dijalog Beograda i Prištine, takođe, sastavila komisija i da je na svakom Kuperovom sastanku uvek prisutan i neko iz komisije.

Prema onome što je javila Beta, u decembru bi možda mogao biti razmotren i datum početka pregovora, ako bi u međuvremenu došlo do vidnog napretka u dijalogu Beograda i Prištine.
Bečki „Standard”, koji prenosi Tanjug, takođe piše da će EK Srbiji dati pozitivnu preporuku za dobijanje statusa kandidata, a da Srbija do decembra, kada će Savet EU doneti odluku o tome, treba da bude navedena na popuštanje u vezi sa pitanjem severa Kosova.

Ističući da je status kandidata važan instrument u rukama EU, list navodi da „pritisak dolazi pre svega od Nemačke, čija je kancelarka Angela Merkel jasno rekla da je rešenje za sever Kosova preduslov za kartu u EU”.

„I Danska i Velika Britanija oklevaju”, piše ovaj dnevnik, koji navodi da u Briselu i drugim metropolama EU strahuju da bi politički partneri u Srbiji mogli biti izgubljeni ako zemlja ne dobije status kandidata. Kako se ističe, datum za početak pregovora o članstvu će biti odobren tek posle izbora u Srbiji.

Iako je u ovdašnjoj javnosti preneto da je Nemačka insistirala na tome da EK u svoje mišljenje unese nove, stroge uslove u vezi sa Kosovom – da se dijalog Beograda i Prištine nastavi bezuslovno, da se postigne dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova, telekomunikacijama i struji, da Priština preuzme sud u severnom delu Kosovske Mitrovice i da se počne sa ukidanjem paralelnih institucija, sagovornik iz diplomatskih krugova u Briselu to negira.

„Ono što je pouzdano jeste da se Nemci u ovom trenutku usaglašavaju sa Francuskom oko toga da li će 9. decembra, kada bude veliki sastanak EU, zemlje EU da se slože oko toga da li Srbiji treba dati kandidaturu”, kazao je on i dodao da ako mišljenje većine bude da Srbiji treba dati kandidaturu „oni će to ćutke da prihvate, neće uložiti veto”, ali „ako dobiju dva velika saveznika, recimo Francusku i Veliku Britaniju, „onda će ići na to da se i kandidatura uslovi sa stavovima oko Kosova”.

On ističe i da je Verner Hojer, koji je drugi čovek u nemačkom ministarstvu spoljnih poslova, pre dve nedelje govorio u odboru za Evropu u nemačkom parlamentu, navodeći da oni nisu sigurni o kandidaturi, a da smatraju da datum pregovora mora da se veže za napredak u odnosima sa Kosovom.

Ambasador Nemačke u Beogradu Volfram Mas juče je u Smederevu istakao da, na osnovu iskustava u poslednjih deset godina u vezi sa proširenjem EU, akcenat se stavlja na ispunjenje uslova.

Podsetivši da će odluka biti doneta u decembru, rekao je da „do tada ima još osam nedelja, to znači toliko vremena za srpsku stranu da radi na kopenhaškim kriterijumima i na sprovođenju reformi”.

Ipak, premijer Cvetković je optimističan, on veruje da će izveštaj Evropske komisije biti pozitivan i da će Srbiji biti preporučen status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

"Očekujem neku naznaku za otpočinjanje pregovora, a kakva će biti ne znam", rekao je Cvetković, koji očekuje i da EK predloži nastavak dijaloga sa Prištinom.

Šta sadrži izveštaj Evropske komisije pročitajte u našoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

116 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: