Palestina postala član UNESKO-a

Izvršni komitet UNESKO-a glasao da država Palestina postane član te organizacije, preneli su izraelski mediji izveštaje agencija.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 05.10.2011.

23:20

Default images

Četrdest od 58 zemalja u izvršnom komitetu UNESKO-a glasalo je za, četiri su bile protiv, a 14 se uzdržalo.

Prosta većina je inače potrebna da komitet predloži zemlju koja nije član UN da bude članica te organizacije sa sedištem u Parizu.

Protiv su glasale SAD, Nemačka, Rumunija i Letonija.

Nakon toga se zahtev za prijem prosleđuje Generalnoj konferenciji, gde ima predstavnika svake od 193 zemlje članice.

Za članstvo je potrebna dvotrećinska većina, a sledeći sastanak je planiran za kraj ovog meseca.
Zahtev za članstvom u UNESKO-u usledio je nepune dve sedmice nakon što je palestinski lider Mahmud Abas zvanično zatražio da država Palestina postane članica UN.

Taj zahtev bi trebalo da razmatra Savet bezbedosti UN, a SAD su najavile da će iskoristiti pravo veta.
Tražeći članstvo u UNESKO-u, Palestinci šire svoju kampanju za medjunarodno priznanje. Ono će im takodje omogućiti da zahtevaju ubrajanje palestinskih mesta u svetsku baštinu.

Inače, članice UN imaju automatsko pravo da uđu i u UNESKO, podseća DPA. Palestinci u toj organizaciji trenutno imaju samo status posmatrača.

Portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova Bernard Valero rekao je danas da UNESKO nije odgovarajući forum da se glasa o palestinskom članstvu, dodavši da oktobarski sastanak članova organizacije nije vreme da se o tome diskutuje.

On nije obelodanio kako će Francuska glasati, kada dodje do izjašnjavanja ovog meseca, već je samo naglasio da je prioritet obnova pregovara izmedju Izraela i Palestinaca. Palestinski zahtev za članstvo u UNESK-u je odbacivanje pregovora, kao i plana četvorke da se nastavi sa političkim procesom, saopštilo je izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Taj potez negira napore međunarodne zajednice da se napreduje u političkom procesu. Odluka poput ove neće dovesti do napredovanja Palestinaca u njihovim aspiracijama za državu", navedeno je u saopštenju.

Izraelski mediji ističu da su SAD jasno nagovestile da će ako zahtev bude usvojen i Palestinci dobiju puno članstvo prestati da isplaćuju obaveze prema toj organizaciji, čijih 22 procenata budžeta zavisi od te zemlje.

Izraelske diplomate pokušavaju da ubede vodeće vlade da "ne politizuju UNESKO i da to pitanje ostave Njujorku", rekao je izraelski ambasador u organizaciji sa sedištem u Parizu Nimrod Barkan Asošiejted presu.

"Tragedija je u tome što to ometa UNESKO u obavljanju pravog posla", rekao je ambasador, navodeći da je komitet organizacije u poslednjih nekoliko dana razmatrao pet pitanja povezanih s Izraelom, a nijedno u vezi sa Sirijom i Libijom.

Zbog zastoja u mirovnim pregovorima palestinska strana se odlučila na drugi, potencijalno brži put, kako bi privolela svet da njene teritorije smatra državom.

Jedan od tih puteva je UNESKO, pa je Izvršni komitet danas odlučio da palestinski zahtev pošalje na glasanje članovima organizacije.

Palestinci, takođe, pokušavaju da udju u Svetsku trgovinsku organizaciju i dobiju status partnera u Savetu Evrope.

Time, međutim, neće rešiti nesporazum sa Izraelom o bezbednosti, nasilju i granicama, komentarišu izraelski mediji, ali bi mogli da izvrše pritisak na sedište UN i da podstaknu nove napore da se obnove mirovni pregovori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: