Napadnuta džamija u Borči

U beogradskom naselju Borča jutros oko dva sata posle ponoći jedan ili više nasilnika polomili su prozore na džamiji i zapalili nekoliko automobilskih guma.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 05.09.2011.

09:43

Default images

Osim znatne materijalne štete, u ovom incidentu nije bilo povređenih, navodi se u saopštenju.

U saopštenju Islamske zajednice navodi se da je pokušano provaljivanje ulaznih vrata te izazivanje požara paljenjem automobilskih guma ispred objekta.

U džamiju u Borči, iako je još u izgradnji, vernici dolaze svakodnevno, a prošle godine je bilo više pokušaja upada u džamiju. Detalji napada biće poznati posle policijske istrage.

"Ovo ne ide u prilog nikome, kada govorimo o materijalnoj šteti, ona je nadoknadiva, ali taj duševni bol je teško nadoknadiv. Nadam se, molim dragog Boga da ovo bude jedan od zadnjih napada na ovaj objekat, jer je ovo samo jedan u nizu napada koje za ovih godina doživljavamo i trpimo u ovom našem džematu ovde u Borči", rekao je imam džamije u Borči Muhamed Hadžić

Zapaljene automobilske gume ispred ulaza u džamiju još su gorele kada su u cik zore počeli da pristižu vernici.

Napadači su pokušali da obiju ulazna vrata i na silu uđu u džamiju, međutim to im nije pošlo za rukom. Imam kaže da je islamska zajednica u dobrim odnosima sa meštanima naselja, od kojih su mnogi i sami vernici.

Policija je odmah po pozivu izašla na uviđaj, a ko je i zašto oštetio džamiju znaće se posle detaljne istrage. Džamija u Borči važna je za beogradske muslimane jer je, pored Bajrakli džamije, jedino mesto u gradu gde mogu da ispovedaju svoju veru.

Osuda iz Islamske zajednice

"Islamska zajednica Srbije ovom prilikom najoštrije osuđuje huliganski čin napada na nevinu bogomolju islamske zajednice i očekuje hitnu i neodložnu akciju nadležnih istražnih i sudskih organa u cilju otkrivanja i kažnjavanja izvršilaca ovog gnusnog čina", saopštio je Rijaset Islamske zajednice u Srbiji, koji poručuje da verski objekti predstavljaju ceo narod i napad na njih je ekvivalentan napadu na celu zajednicu, te stoga oni ne smeju biti predmet iživljavanja huligana.

Napadače na verske objekte u kojima se uči i iz kojih se širi verska tolerancija i ljubav prema čoveku treba kazniti odgovarajućim kaznama kako se ovakva nedela ne bi ponavljala, dodaje se u saopštenju.

Jusufspahić: Pronaći napadače

Muftija beogradski Muhamed Jusufspahić pozvao sve nadležne službe u Srbiji da pronađu i adekvatno kazne napadače na džamiju Islamske zajednice Srbije u beogradskom naselju Borča.

Jusufspahić je ukazao da ne bi smela da se ponovi ista situacija kao posle napada na Bajrakli džamiju na Dorćolu, 2004. godine.

"Nadam se da se neće ponavljati ona sramota palioca džamije koji još nisu ni pronađeni ni adekvatno osuđeni. To je bruka i sramota za našu zemlju, za svakog čestitoga građanina. To je nešto što podržava mračnjiaštvo devedesetih, koje ćemo uz božiju pomoć zaboraviti", kazao je muftija.

On je rekao i da je od nadležnih iz policije dobio uveravanja da će učiniti sve da se počinioci pronađu.

"Ništa ne bi trebalo da spreči državne organe koji su zaduženi za javni red i mir i pravosudje da pronađu i adekvatno kazne počinioce ili počinioca, kako bi ovo bio poslednji takav slučaj", kazao je Jusufspahić.

To što se napad dogodio u toku skupa Pokreta nesrvrstanih zemalja u Beogradu, prema rečima Jusufspahića, ima posebnu težinu i može se protumačiti kao pokušaj da se skrene pažnja.

On je ocenio da je napad na džamiju u Borči još jedan pokušaj napada na Islamsku zajednicu i dobre međuljudske odnose koje ta verska zajednica pokušava da izgradi sa svojim komšijama, pripadnicima svih verskih zajednica, a prvenstveno Srpske pravoslavne crkve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: